Sunday, 31 July 2016

Nursing Cover By MarRedz

Nursing Cover By MarRedz | Sebagai seorang bakal ibu, semestinya kak Diamond ingin berikan yang terbaik untuk cahayamata kakak. Tambah-tambah lagi ini merupakan cahayamata pertama kami yang dah lama ditunggu-tunggu. 5 tahun.. Bukan satu jangkamasa yang singkat. Huhu~ Pak Diamond pun awal-awal dah bagitau, kalau boleh nak kakak berikan penyusuan eksklusif untuk cahayamata kami. Actually bukan Pak Diamond je, kakak pun memang niat nak fully breastfeed anak sendiri hinggalah 2 tahun. In Shaa Allah.

Nursing Cover By MarRedz With Exclusive Packaging

Perkara pertama yang kakak fikirkan bila dah set nak fully breastfeed ni is AURAT! Yup! Yelah, nak ke mana-mana atau jika kebetulan berada di tempat awam menghadiri majlis-majlis tertentu sudah semestinya sedikit sukar bagi ibu-ibu menyusu untuk susukan anak. Ada sesetengah ibu tak kisah je selak-selak baju menyusukan anak tengah-tengah khalayak ramai. Tapi tidak bagi kakak. Walaupun mungkin tudung dah cukup labuh untuk cover apa yang patut, tapi kakak prefer untuk cari alternatif lain yang lebih secure dan selesa untuk kedua-dua ibu dan bayi.


Jadi kakak pun mulalah survey aksesori apa yang patut yang boleh memudahkan penyusuan eksklusif sekaligus memberi keselesaan terutamanya kepada bayi. Maka terjumpalah Nursing Cover By MarRedz ni. 


Apa Istimewanya Nursing cover MarRedz?

Nursing Cover MarRedz dihasilkan daripada material japanese/korean cotton yang diimport. Kainnya lembut, sejuk dan selesa. Tak adalah nanti bayi kepanasan kat dalam tu kan? Mak pun tak panas dan selesa sama. 


Apa lagi keistimewaan Nursing Cover MarRedz ni? Okay kakak senaraikan secara ringkas kat bawah ni ye :-
  • 100% cotton 
  • Cooling material   
  • Flexible neckline
  • Adjustable strap 
  • Size 33" x 43" (cukup besar untuk cover baby dan mummy) 
  • Variety exclusive & modern designs 
  • Come with exclusive compact clutch bag with strap (memudahkan penyimpanan NC dan boleh digantung)


Feedback yang kakak baca dari pengguna-pengguna Nursing Cover MarRedz ni, kesemuanya berpuas hati. Itu yang buat kakak tertarik untuk mendapatkannya. Kakak ke butik NurizShar di Bangi Sentral dan beli di sana. Bila dah sentuh and cuba sendiri, memang materialnya lembut, selesa dan tak panas. Packaging pun kemas dan cantik. Paling memikat hati sebab ada clutch bag yang compact memudahkan kita untuk bawa travel ke mana sahaja. 

Exclusive & Compact Clutch Bag With Strap

So inilah dia design yang kakak pilih. Cantik tak? Hehe.. Sebenarnya ada banyak lagi design dan wcorak yang cantik-cantik yang korang boleh pilih. Memang rambang mata jugaklah nak memilih. Akhirnya kakak pilih corak ni sebab nampak macam rare sikit ada dinosaur cute2.. Plus warna gelap supaya tak nampak sangat if terpercik susu atau terkena kotoran apa-apa ke nanti. 


Tak sabar nak guna. Harap murahlah rezeki Diamond Jr. untuk dapat penyusuan eksklusif dari ibu. Aminn.. Sekarang ni diorang tengah buat promosi tau. Untuk nursing cover ni hanya RM69 sahaja with FREE Postage. Harga asal RM74 tak termasuk postage. Boleh dapatkan secara online atau ke butik-butik terpilih. Okay bagi yang nak tengok corak-corak lain yang terbaru dan cantik-cantik tu, korang boleh terus ke :-


INSTAGRAM : @marredzmom




*P/S : This is not an advertorial/paid post. 






Read More

Saturday, 30 July 2016

Kepentingan Prenatal Vitamin Kepada Ibu Hamil

Kepentingan Prenatal Vitamin Kepada Ibu Hamil | Apabila seseorang wanita disahkan mengandung oleh doktor di klinik, biasanya akan ada banyak bekalan pil vitamin yang akan diberikan. Tentu juga ada banyak perbezaan pil vitamin yang dibekalkan untuk seorang ibu hamil dengan ibu hamil yang lain sekiranya mereka berjumpa doktor di klinik yang berbeza bergantung kepada keadaan kesihatan si ibu.


Sebenarnya suplemen vitamin untuk ibu hamil yang dipanggil Prenatal Vitamin dalam bahasa perubatan, berbeza dengan suplemen vitamin biasa. Ini kerana dosnya berbeza.

Credit Image To Google


Antara sebab pentingnya ibu hamil mengambil Prenatal Vitamin sepanjang kehamilan :-

  1. Mengurangkan risiko kecacatan ketika hamil.
  2. Kelahiran bayi pramatang.
  3. Kekurangan berat ketika bayi dilahirkan.
  4. Beri kekuatan kepada ibu hamil.
  5. Membantu ibu hamil mengekalkan kesihatan yang baik sepanjang mengandung.
  6. Mengurangkan risiko kekurangan khasiat makana terutama bagi wanita yang mengalami loya, muntah dan tiada selera makan di awal kehamilan.


Antara suplemen penting yang mesti dimakan oleh ibu hamil :-

  • Zat Besi (iron)
Penting untuk pembentukan sel darah merah yang berfungsi membawa oksigen ke seluruh badan. Ia mengurangkan risiko kelahiran bayi pramatang. Dos yang dicadangkan untuk wanita hamil ialah 27 mg.

  • Kalsium

Kalsium penting bagi pembentukan tulang dan gigi. Bekalan kalsium dalam Prenatal Vitamin mempunyai kadar yang lebih tinggi berbanding dengan bekalan kalsium dalam multivitamin yang biasa. Dos yang diperlukan ialah 1,000 miligrams (mg) setiap hari.

  • Asid Folik

Asid folik penting bagi perkembangan fizikal dan saraf bayi dalam rahim di awal kehamilan. Ia mesti diambil sebaik persenyawaan berlaku antara ovum dan sperma untuk menghalang kecacatan neural tube dan membantu pembentukan saraf dan sel-sel lain. Dos yang dicadangkan untuk ibu hamil ialah 1000 mikrogram (mcg) sehari.

  • Omega-3

Diperlukan untuk perkembangan otak, membentuk sistem saraf dan menjamin penglihatan yang baik. Dos yang dicadangkan ialah 200-300 mg sehari.




Ibu hamil juga mesti makan suplemen multivitamin dalam dos yang disarankan sahaja. Jangan memandai-mandai mengambil dos yang berlebihan kerana bimbang ada kesan lain pula. Dalam masa yang sama, wanita hamil mesti juga mengamalkan pemakanan yang sihat untuk mendapat bekalan khasiat yang secukupnya. Ini kerana sepanjang hamil, bakal ibu perlu berkongsi nutrisi dengan bayi dalam rahim dan sangat memerlukan vitamin dan mineral tambahan.


Walau bagaimanapun, harus diingat pengambilan Prenatal Vitamin bukan bermakna bayi dalam kandungan langsung tidak boleh mengalami sebarang masalah kesihatan atau kecacatan.



Sumber Info : drzubaidi.com
Cadangan Prenatal Vitamin Shaklee


Read More

Friday, 29 July 2016

Perut Mengeras Semasa Kehamilan (Braxton Hicks)

Perut Mengeras Semasa Kehamilan (Braxton Hicks) | Masa mula2 kakak mengalami situasi perut mengeras iaitu pada hujung trimester kedua. Masa tu cuak jugak. Tak tau kenapa. Risau membahayakan kandungan, so kakak pun laju2 belek buku ni & google. Jadi alang2 dah dapat info & ilmu bermanfaat ni kakak kongsikanlah sekali di blog. Semoga dapat menjadi rujukan semua.



Kontraksi Braxton Hicks


Apabila kehamilan semakin sampai ke penghujungnya, ibu akan mula perasan ketegangan pada perut. Ia dipanggil kontraksi Braxton Hicks (pengecutan rahim). Ia merupakan salah satu simptom kehamilan yang kerap terjadi kepada wanita hamil. Ia selalunya terjadi 2-3 kali setiap jam dan dalam 1-2 min setiap kali. Braxton Hicks dinamakan sempena nama seorang pakar perubatan yang mula menjumpainya pada tahun 1972.


Braxton Hicks berlaku seawal 6 minggu kehamilan akan tetapi ramai wanita tidak menyedari kewujudan kontraksi ini kerana ia sangat ringan dan singkat. Apabila kandungan semakin berusia, kontraksi ini akan menjadi semakin kerap dan kuat dan kadang-kadang ia menyakitkan. Ia sebenarnya menyediakan ibu hamil ke arah kelahiran dengan menolong melembutkan serviks dan menyenangkan ia untuk terbuka semasa proses bersalin.


Bagaimana Rasanya Kontraksi Braxton Hick Ini?


Sesetengah wanita tidak merasa sakit langsung semasa mengalami Braxton Hicks (BH), namun ada segilintir yang merasa BH yang lebih kuat. Selalunya ia tidak menyakitkan, atau wanita mungkin merasa sedikit tidak selesa dan memberi gangguan kepada mereka. Semakin hampit dengan tarikh jangka bersalin, semakin kuat BH ini berlaku.


Kontraksi BH tidak teratur dan akan datang sekali-sekala. Selalunya ia berlaku secara tiba-tiba. Ia datang dalam masa yang singkat dan jarang berterusan selama beberapa jam. Semasa kontraksi BH ini, perut menjadi tegang dan keras. Kadang-kadang ibu mungkin terasa sakit pada bahagian tengah perut hingga ke ari-ari.


Ibu mungkin perasan yang kontraksi ini akan lebih kerap terjadi apabila :
  • Bayi bergerak dengan aktif
  • Semasa senaman atau membawa barang berat
  • Mengurut perut
  • Semasa hubungan kelamin
  • Dehidrasi

Apakah Perbezaan  Braxton Hicks Dengan Kontraksi Kelahiran Sebenar?

  1. Kontraksi BH tidak menjadi semakin kuat berbeza dengan sakit bersalin. Sakit bersalin menjadi semakin kuat dan kerap manakala BH akan hilang akhirnya.
  2. BH tidak teratur dan berlaku hanya sekali-sekala. Sakit bersalin berlaku dengan lebih teratur dan semakin kuat.
  3. Kontraksi BH tidak menyebabkan kesakitan sebaliknya ibu hanya akan merasa tidak selesa, tidak sebagaimana sakit bersalin.

Tip Untuk Kekal Selesa Semasa Kontraksi Braxton Hicks
  • Tukar aktiviti atau posisi sekiranya anda merasa yang kontraksi BH akan datang
  • Rehat lebih lama. Minum air dan baring pada sebelah kiri badan
  • Minum air secukupnya. Dehidrasi menyebakan otot mengecut dan menyebabkaan kontraksi BH
  • Buang air kecil dengan lebih kerap. Pundi kencing yang penuh boleh menyebabkan BH.
  • Amalkan teknik pernafasan. Pernafasan yang dalam dan berirama akan mengurangkan ketidakselesaan.



Read More

Thursday, 28 July 2016

What To Expect When You're Expecting?

What To Expect When You're Expecting? | As a newbie mak-mak to be ni, memang banyak benda tak tau & nak kena study. Banyak baca dari satu buku ni ~ What To Expect When You're Expecting By Heidi Murkoff & Sharon Mazel.. Bagus sangat buku ni.. Dia cerita dari A-Z tentang perjalanan kehamilan seseorang ibu mengandung darilah sebelum hamil sehinggalah selepas bersalin.. What to expect & all semua ada termasuk FAQ.. Bagi kakak buku ni sangatlah membantu terutamanya untuk seorang newbie macam kakak ni. Ni pun kawan kakak bagi pinjam.. Later memang nak kena beli la sebuah buat koleksi & sebagai rujukan masa depan..


Kadang bila kakak mengalami simptom2 yang kakak sendiri tak pasti kenapa berlaku, normal atau tidak, membahayakan kandungan atau tidak, dan jika timbul pelbagai persoalan yang berkaitan, kakak memang akan rujuk buku ni dulu. Lepas tu adalah juga google di internet. 


Kakak suggest sangat newbie parents to be kena ada buku ni satu kat rumah sebagai rujukan. Ia lengkap dengan pelbagai info yang dapat membantu kita memahami dengan lebih mendalam berkaitan kahamilan. Bukan mommy to be je, daddy to be pun boleh baca sekali. Hey, pak2 pun kena ambil tau benda2 macam ni ye. 


Okay, selamat membaca! Xoxo! ^.^


Read More

Wednesday, 27 July 2016

Sejenis Keterujaan

Sejenis Keterujaan | Ni pun simptom mak-mak jugak nih. Kakak memang dari dulu lagi suka usha baju-baju baby especially jenis romper or jumpsuit. Suka tengok baby pakai. Comel ngat! Kalau ke shopping mall & lalu bahagian baby & kids tu mata melilau je usha baju baby. Hahaha! Tapi sekadar usha gitu jela. Dapat belek-belek pun jadi dah tak dapat beli pun. ^_^"


Sekarang ni bertambah-tambah lagi la suka mengusha rompers & jumpsuits nih. Habis page jual barangan bayi kakak terjah. Hahaha! Haa, siapa ada page jual barang-barang baby tu bolehla share kat komen nanti.. Kakak terjah semuanya! Tehehee..




Usha-usha, lepas tu save gambar dalam phone.. Hahaha! Lepas tu hari-harilah membelek gmbar yang sama.. Kah! Tak ke cute tu haa? Korang tak rasa ke betapa cutenya baby bila pakai baju-baju ni? Allah, meltingnya hati mak-mak tengok.. Why u so cute??




Read More


All content provided on RosmizaAli.Com™ are originally from my own perspective of thinking and writing. I make no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

Copyright © RosmizaAli.Com™ Designed by azhafizah.com