Tuesday, 30 August 2016

Day 15 : Berpantang Selepas Bersalin

Day 15 : Berpantang Selepas Bersalin | Assalamualaikum semua! Alhamdulillah, kakak dah selamat bersalin secara caeseran pada 15 Ogos 2016 tepat jam 4:49 PM.. Dan hari ni dah masuk hari ke-15 kakak berpantang selepas bersalin. Pantang orang zaman sekarang memang tak serupa orang dulu2 dah. Dalam pantang pun masih kena ke hulu ke hilir pergi klinik, pergi spital, sampai warded balik kali kedua hari tu.. Huhu~ 


Kalau nak dicerita kronologi kisah kakak bersalin hari tu memang panjang kisahnya. Nantilah kalau berkelapangan, kakak coretkan di blog ni. Hari ni sekadar nak tempek beberapa makanan yang boleh dan tidak boleh dimakan oleh ibu berpantang supaya senang nak rujuk bila2 nanti. Korang pun boleh jadikan rujukan sama terutama bagi yang first time berpantang bersalin macam kakak ni.


JENIS-JENIS IKAN YANG BOLEH & TIDAK BOLEH DIMAKAN OLEH IBU BERPANTANG :-




JENIS-JENIS ULAM & SAYURAN YANG BOLEH & TIDAK BOLEH DIMAKAN OLEH IBU BERPANTANG :-




JENIS-JENIS BUAH YANG BOLEH & TIDAK BOLEH DIMAKAN OLEH IBU BERPANTANG :-




JENIS-JENIS AYAM/DAGING YANG BOLEH & TIDAK BOLEH DIMAKAN OLEH IBU BERPANTANG :-



Sebenarnya walau dah 15 hari berpantang, kakak still tak tau apa sebenarnya yang ibu berpantang bersalin boleh makan & tak boleh makan. Bergigih google cari kat internet. Jumpalah senarai ni. Tapi ini pun macam confuse jugak. Sebab ada yang kata benda ni boleh makan, ada pulak yang kata tak boleh makan. Takut gatal & macam2 lah. Ada pula yang cakap makanan berpantang bagi ibu yang bersalin secara normal dan secara caeseran ni lain. Lagi bertambah2 confuse kakak.. Gugugu~


At last kakak assume, pemakanan ni bergantung kepada kebolehan badan ibu untuk tolerate dengan makanan tu. Sebab ada orang bila makan satu2 makanan tu badan dia ok je, tak ada apa2 masalah pun. Ada orang pulak bila makan jadi gatal2 dan sebagainya. Betul tak betul tu wallahu'alam.. Cuma harap setiap pemakanan tu tak memudaratkan dalam jangkamasa panjang nanti..


Tapi jenis2 makanan sejuk & berangin tu memang seboleh2nya kakak cuba pantang betul2.. Tak nak efek dekat baby sebab kakak setakat ni memang fully breastfeed baby. 


So siapa2 yang berpengalaman tu, boleh tak share dengan kakak resepi atau menu berpantang korang? Especially yang bersalin secara caeseran.. Apa sebenarnya yang boleh dimakan? Apa pula sebenarnya yang tak boleh dimakan?


Read More

Friday, 5 August 2016

Hari Ke-3 Di Wad Bersalin

Hari Ke-3 Di Wad Bersalin | Hari ni dah masuk hari ke-3 Kak Diamond warded. Pak Diamond pun dah balik KL sambung rutin bekerja. Alhamdulillah, kesihatan kakak dah makin pulih selepas melalui hari yang panjang semalam.. Tenaga pun dah kembali pulih memandangkan kakak dah dibenarkan makan. Puasa hari ni dari pukul 12.00 tengah malam semalam sampai pukul 10.00 pagi tadi sahaja. Lepas tu doktor dah bagi makan dah. Air drip & tiub kencing pun dah ditanggalkan. Barulah rasa mudah sikit nak bergerak. But still kakak tak dibenarkan banyak berjalan or bergerak terlalu aktif. Sekadar nak ke tandas tu ok la. Jangan merayap sampai ke centre point depan hospital ni pulak kata doktor.. Hahah! Macam tau je seorang makyung bernama Rosmiza ni sejenis tak reti lekat kat dasar..^_^"

Alhamdulillah, dah off drip.. ^_^

Bleeding setakat pagi tadi masih ada lagi, cuma dah makin kurang & dah makin kering. Alhamdulillah. If tak ada continuous bleeding, kakak tak perlu puasa & pakai drip or tiub kencing dah. But akan ditahan di wad sampailah kakak bersalin which is lama lagi. Means dalam sebulan juga la kakak akan bermastautin kat dalam ni. Tapi tak mengapalah, at least boleh bedrest lama sikit. Makan minum orang sedia. Patient tinggal makan tidur je.. Mihmih!(--,) Kalau kat rumah confirmla kakak tak reti nak duduk diam. Ada je benda nak buat. Cuma kesian kat Pak Diamond je lah terpaksa tinggal lama2 kat sana.. Huuu~


Okaylah, rasanya itu sahaja update dari kakak untuk hari ni. In Shaa Allah, akan keep u guys updated jika kesihatan kakak mengizinkan. Kakak mohon pertolongan semua untuk terus berdoa agar segala urusan kakak di sini dipermudahkan dan selamat semuanya ye. Terima kasih atas jasa baik semua!





Salzam sayang,
– Kak Diamond –
Xoxo!


Read More

Wednesday, 3 August 2016

Warded On 34 Weeks!

Warded On 34 Weeks! | Assalamualaikum semua! Alhamdulillah, kakak dah selamat sampai ke kampung halaman semalam (2/8).. Hari ni (3/8) terus kena tahan wad. Usia kandungan baru masuk 34 minggu 2 hari.. Belum ada apa-apa contraction or anything.. Masih sihat walafiat. Cuma masalah plasenta previa type 3.. So nak tak nak terpaksa ditahan di wad untuk dipantau sehingga selamat bersalin. Huhu~


Kata doktor, normally masalah macam ni paling lewat pun if tak ada apa-apa masalah seperti bleeding atau pecah air ketuban atau apa-apa contraction lain, akan menjalani caeseran pada minggu ke-38. Bermakna kakak akan 'bermastautin' dalam wad ni selama sebulan.. Dah terbayang dah bagaimana bosannya menunggu tu.. Tapi apakan daya.. Bertabah jela.. Sobs! T_T


Apa-apa pun kakak masih mengharapkan ada miracle yang berlaku di hujung-hujung kehamilan ni. Semua ibu mengharapkan untuk bersalin secara normal. Tapi kakak terima saja mana-mana rezeki yang Allah nak bagi. Asalkan semuanya selamat dan sihat..


Kakak mohon doa sahabat semua untuk sama-sama doakan kesihatan dan keselamatan kakak dan Jr. ni ye.. Doakan juga agar segalanya dipermudahkan.. Terima kasih semua. Xoxo! ^_^


Read More

Tuesday, 2 August 2016

Bila Waktu Terbaik Untuk Membeli Kelengkapan Bersalin? |

Bila Waktu Terbaik Untuk Membeli Kelengkapan Bersalin? | Selamat pagi! Hari ni kakak akan bertolak pulang ke kampung kakak di Terengganu untuk 'check in' wad kat sana. Bagi yang belum tau kisah tu boleh baca entri kakak yang semalam ye. So hari ni kalak nak share tentang pengalaman kakak membuat persiapan untuk sambut kelahiran Diamond Jr. In Shaa Allah tak lama lagi ni. 




Minggu ni usia kandungan kakak dah masuk 34 minggu. Lagi sehari genaplah 8 bulan. Sekejap je rasa. Tiba-tiba dah nak 8 bulan dah Diamond Jr. duduk dalam perut ibu. Alhamdulillah, terima kasih Allah atas kurniaan yang tak terhingga ni. Sepanjang hampir 8 bulan ni tidak banyak ragam si Jr. Cuma masalah HB low di sepanjang kehamilan iaitu dari awal sampailah 30 minggu. Masuk 33 minggu HB dah naik cantik dah. Alhamdulillah, lega sangat. Sekarang ni tinggal masalah Placenta Previa je lagi. Harap masih sempat untuk usahakan supaya uri naik balik sebelum bersalin.. Gugugu~


Dari segi persiapan dan kelengkapan bersalin pula, setakat hari ni alhamdulillah dah setel dah semua. Segalanya last minit. Serius sangat memenatkan membeli di waktu-waktu macam gini. Shopping pun dah serupa kena kejar dek hantu dah lagaknya. Capai itu ini sekadar ikut senarai barangan yang dah dicatat seawal kandungan berusia 5 bulan lagi. Dah sarat, memang tak larat nak berlama-lama di luar. Tambah pula lately ni kakak kembali diserang beberapa simptom sickness masa awal-awal kehamilan dulu. Migrain & sebu perut.. Sesekali datang rasa mual nak muntah. Huhu.. Dengan Pak Diamondnya 2,3 hari ni pun tak berapa sihat sama macam kakak juga. Dua-dua melemau je bershopping. Bukan tak excited. Kalau ikutkan terlebih excited kami dua ni, tapi disebabkan tahap kesihatan yang kurang baik tu potong habis mood. Aduhhh..


Sebenarnya dari sebulan yang lepas, kakak memang dah plan nak cari kelengkapan bersalin & keperluan bayi di TCE Baby Expo yang berlangsung pada 28-31 Julai lepas. Tapi end up kakak ke kedai biasa je memikirkan tak daya nak meredah lautan manusia yang ramai kat expo tu. Memang tak dinafikan jualan di expo jauh lebih murah tapi atas faktor kesihatan, kena kuburkan hasrat tu. 


Jadi atas pengalaman kakak ni, kakak cadangkan kepada bakal parents di luar sana terutamanya first timer macam kami ni, cubalah senaraikan keperluan & kelengkapan bersalin untuk ibu & bayi awal-awal. Dapatkan nasihat mereka yang berpengalaman. Banyakkan bertanya tentang kelengkapan yang perlu diutamakan. Sebab anak first ni kita tak ada pengalaman. Nak kena fikir juga kebarangkalian terpaksa bersalin awal atas faktor kesihatan atau apa-apa permasalahan yang bakal timbul. Macam kakak, hujung-hujung pregnancy ni dapat pula berita ada masalah Placenta Previa Type 3. Memang kebarangkalian untuk bersalin awal tu ada & memang sepatutnya dah kena lengkap semua kelengkapan. Tapi weols last minit ni lah baru nak prepare. Risiko juga tu tau. Tapi Alhamdulillah, sempat setel sebelum masanya. ^_^


Dah buat list barang kelengkapan semua tu lama dah sebenarnya. Sedari usia kandungan 5 bulan lagi. Tapi terasa awal sangat pula nak beli masa tu. Lagi pun dengar dari pengalaman ibu-ibu berpengalaman, elok lah mula semasa usia kandungan dah mencecah 7 bulan. So kakak tunggulah sampai 7 bulan. Lepas tu nak tunggu expo pulak. Last-last tak pergi pun expo. Kahkah! Maka berlakulah kehuru-haraan. Bila nak start buat persiapan tu baru terasa eh, banyak juga rupanya nak kena prepare. Hahah! 


So, bagi kakak tak salah rasanya jika nak mula membuat persiapan kelengkapan bersalin ni sedari awal. At least masa usia kandungan masuk 6 bulan tu dah mula dah beli sikit-sikit supaya tak adalah kelam kabut di hujungnya. Kecualilah ibu tak ada apa-apa masalah kesihatan yang merisikokan kandungan. Bagi ibu yang bakal melahirkan bayi kedua dan selepasnya tu rasanya tak ada masalah sangat sebab boleh recycle baju-baju anak first dulu. Sebab baju baby ni pakai tak lama pun kan? Baby cepat membesar.. Ni kata ibu-ibu berpengalaman la.. Kakak pun tak tau sangat. Hehe.. Macam barang-barang lain seperti set tilam, baby cot, breast pump, buaian, rocker or bouncer tu if yang baby first dulu dijaga dan disimpan dengan baik, masih lagi boleh guna untuk next baby. Jadi tak adalah banyak sangat nak kena prepare for the next baby. Betul tak?


Apa-apa pun ini hanyalah sekadar pandangan kakak as a newbie parent to be. Nak share lebih-lebih pun, kakak sendiri baru pengalaman pertama nih. Jadi kakak share sebagai seorang yang sedang melalui pengalaman pertama sahaja. Selebihnya boleh rujuk kepada yang lebih berpengalaman. Peace! ^_^v

Doakan kami tiba ke destinasi dengan selamat..









Read More

Monday, 1 August 2016

Placenta Previa - Adakah Merbahaya Dan Merisikokan Kandungan?

Placenta Previa - Adakah Merbahaya Dan Merisikokan Kandungan? | Assalamualaikum.. Lewat update hari ni. Banyak urusan perlu diselesaikan. Memang agak kelam kabut sikit nak menyambut 'orang baru' ni. Tambahan pula ini merupakan pengalaman kali pertama Kak Diamond dan suami. ^^,"


Hari ni kakak ada follow up appointment di Hospital Serdang untuk scan kedudukan uri. Last scan 3 minggu lepas, uri duduk kat bawah dan menutup sebahagian jalan keluar bayi. Atau dalam bahasa perubatannya dipanggil Placenta Previa Type 3.. Hari ni pergi follow up scan pagi tadi uri masih berada di bawah tapi kali ni dah menutupi sepenuhnya laluan keluar untuk bayi. Jadi doktor suruh 'check in' wad by this week juga sebab risau risiko bleeding. Huhu~


Tapi kakak & Pak Diamond minta untuk refer ke wad di hometown kakak di Terengganu. Senang if anything sebab family & adik beradik ramai belah sana. Maklumlah, anak pertama. Zero experience. So by tomorrow In Shaa Allah akan terus bertolak balik kampung. Doakan semoga kami selamat sampai ye.


Alang-alang dah bercerita tentang Placenta Previa ni, kakak nak kongsikanlah sikit berkenaannya. Boleh juga kakak jadikan rujukan bila-bila in case terlupa ke apa kan? Sambil-sambil tu kakak rasa boleh memberi sedikit info bermanfaat untuk bacaan pembaca di blog RosmizaAli.Com ni. Jom tambah ilmu! 


Apa Itu Placenta Previa?


Image Credit To Google

Plasenta previa (placenta praevia) adalah plasenta atau uri yang terletak rendah. Ia adalah komplikasi kehamilan yang mana plasenta berada di bahagian bawah uterus dan menutupi sebahagian atau kesemua serviks atau pembukaan rahim. Dalam setiap 1,000 wanita, antara tiga hingga enam orang mempunyai masalah ini.


Perdarahan mungkin berlaku sebagai satu simptom keadaan ini. Apabila bahagian bawah rahim atau uterus mulai regang pada peringkat kedua kehamilan, plasenta mungkin terpisah, menyebabkan perdarahan yang teruk. Bayi tidak boleh dilahirkan melalui vagina jika plasenta menutupi pembukaan rahim secara menyeluruh. 



Adakah Placenta Previa Membahayakan Kandungan Dan Ibu?

Perdarahan yang tidak dapat diberhentikan (haemorrhage) boleh menggugat nyawa kedua ibu dan bayi, walaupun ini jarang berlaku. Jika perdarahan tidak berhenti, atau jika ibu terus maju ke peringkat kelahiran pramatang, bayi akan terpaksa dilahirkan melalui pembedahan caesarean walaupun jangkaan tarikh bagi kelahiran bukan untuk beberapa minggu lagi. 



Jenis-Jenis Placenta Previa :-


Image Credit To Google

Plasenta previa boleh dibahagikan kepada 4 jenis seperti yang disenaraikan di bawah, di mana 2 jenis yang pertama adalah yang paling biasa berlaku.
Type I : Plasenta terletak rendah di bahagian bawah rahim. Namun begitu, bayi masih boleh dilahirkan secara normal iaitu melalui vagina; 

Type II : Bahagian bawah pinggir plasenta bertemu dengan pembukaan serviks, tetapi tidak menutupinya. Maka bayi masih boleh dilahirkan secara normal iaitu melalui vagina; 

Type III : Plasenta menutupi sebahagian pembukaan serviks. Oleh itu, bayi perlu dilahirkan melalui pembedahan caesarean;

Type IV : Plasenta menutupi pembukaan serviks sepenuhnya, oleh itu bayi perlu dilahirkan melalui pembedahan caesarean. 


Walaubagaimanapun, bagi ibu yang dah buat imbasan ultrasound di awal kehamilan tu jangan risau sangat if nampak uri berada di bahagian bawah. Itu normal dinperingkat awal kehamilan. Uri akan perlahan-lahan naik semula ke atas seiring dengan tumbesaran fetus. Apa pun kakak doakan semoga para ivu hamil di luar sana dapat melahirkan secara normal dan sihat kedua-duanya. Doakan kakak juga ye.




*Sumber Info : BabyCentre





Read More


All content provided on RosmizaAli.Com™ are originally from my own perspective of thinking and writing. I make no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

Copyright © RosmizaAli.Com™ Designed by azhafizah.com