Friday, 5 August 2016

Hari Ke-3 Di Wad Bersalin

Hari Ke-3 Di Wad Bersalin | Hari ni dah masuk hari ke-3 Kak Diamond warded. Pak Diamond pun dah balik KL sambung rutin bekerja. Alhamdulillah, kesihatan kakak dah makin pulih selepas melalui hari yang panjang semalam.. Tenaga pun dah kembali pulih memandangkan kakak dah dibenarkan makan. Puasa hari ni dari pukul 12.00 tengah malam semalam sampai pukul 10.00 pagi tadi sahaja. Lepas tu doktor dah bagi makan dah. Air drip & tiub kencing pun dah ditanggalkan. Barulah rasa mudah sikit nak bergerak. But still kakak tak dibenarkan banyak berjalan or bergerak terlalu aktif. Sekadar nak ke tandas tu ok la. Jangan merayap sampai ke centre point depan hospital ni pulak kata doktor.. Hahah! Macam tau je seorang makyung bernama Rosmiza ni sejenis tak reti lekat kat dasar..^_^"

Alhamdulillah, dah off drip.. ^_^

Bleeding setakat pagi tadi masih ada lagi, cuma dah makin kurang & dah makin kering. Alhamdulillah. If tak ada continuous bleeding, kakak tak perlu puasa & pakai drip or tiub kencing dah. But akan ditahan di wad sampailah kakak bersalin which is lama lagi. Means dalam sebulan juga la kakak akan bermastautin kat dalam ni. Tapi tak mengapalah, at least boleh bedrest lama sikit. Makan minum orang sedia. Patient tinggal makan tidur je.. Mihmih!(--,) Kalau kat rumah confirmla kakak tak reti nak duduk diam. Ada je benda nak buat. Cuma kesian kat Pak Diamond je lah terpaksa tinggal lama2 kat sana.. Huuu~


Okaylah, rasanya itu sahaja update dari kakak untuk hari ni. In Shaa Allah, akan keep u guys updated jika kesihatan kakak mengizinkan. Kakak mohon pertolongan semua untuk terus berdoa agar segala urusan kakak di sini dipermudahkan dan selamat semuanya ye. Terima kasih atas jasa baik semua!





Salzam sayang,
– Kak Diamond –
Xoxo!


Read More

Wednesday, 3 August 2016

Warded On 34 Weeks!

Warded On 34 Weeks! | Assalamualaikum semua! Alhamdulillah, kakak dah selamat sampai ke kampung halaman semalam (2/8).. Hari ni (3/8) terus kena tahan wad. Usia kandungan baru masuk 34 minggu 2 hari.. Belum ada apa-apa contraction or anything.. Masih sihat walafiat. Cuma masalah plasenta previa type 3.. So nak tak nak terpaksa ditahan di wad untuk dipantau sehingga selamat bersalin. Huhu~


Kata doktor, normally masalah macam ni paling lewat pun if tak ada apa-apa masalah seperti bleeding atau pecah air ketuban atau apa-apa contraction lain, akan menjalani caeseran pada minggu ke-38. Bermakna kakak akan 'bermastautin' dalam wad ni selama sebulan.. Dah terbayang dah bagaimana bosannya menunggu tu.. Tapi apakan daya.. Bertabah jela.. Sobs! T_T


Apa-apa pun kakak masih mengharapkan ada miracle yang berlaku di hujung-hujung kehamilan ni. Semua ibu mengharapkan untuk bersalin secara normal. Tapi kakak terima saja mana-mana rezeki yang Allah nak bagi. Asalkan semuanya selamat dan sihat..


Kakak mohon doa sahabat semua untuk sama-sama doakan kesihatan dan keselamatan kakak dan Jr. ni ye.. Doakan juga agar segalanya dipermudahkan.. Terima kasih semua. Xoxo! ^_^


Read More

Tuesday, 2 August 2016

Bila Waktu Terbaik Untuk Membeli Kelengkapan Bersalin? |

Bila Waktu Terbaik Untuk Membeli Kelengkapan Bersalin? | Selamat pagi! Hari ni kakak akan bertolak pulang ke kampung kakak di Terengganu untuk 'check in' wad kat sana. Bagi yang belum tau kisah tu boleh baca entri kakak yang semalam ye. So hari ni kalak nak share tentang pengalaman kakak membuat persiapan untuk sambut kelahiran Diamond Jr. In Shaa Allah tak lama lagi ni. 




Minggu ni usia kandungan kakak dah masuk 34 minggu. Lagi sehari genaplah 8 bulan. Sekejap je rasa. Tiba-tiba dah nak 8 bulan dah Diamond Jr. duduk dalam perut ibu. Alhamdulillah, terima kasih Allah atas kurniaan yang tak terhingga ni. Sepanjang hampir 8 bulan ni tidak banyak ragam si Jr. Cuma masalah HB low di sepanjang kehamilan iaitu dari awal sampailah 30 minggu. Masuk 33 minggu HB dah naik cantik dah. Alhamdulillah, lega sangat. Sekarang ni tinggal masalah Placenta Previa je lagi. Harap masih sempat untuk usahakan supaya uri naik balik sebelum bersalin.. Gugugu~


Dari segi persiapan dan kelengkapan bersalin pula, setakat hari ni alhamdulillah dah setel dah semua. Segalanya last minit. Serius sangat memenatkan membeli di waktu-waktu macam gini. Shopping pun dah serupa kena kejar dek hantu dah lagaknya. Capai itu ini sekadar ikut senarai barangan yang dah dicatat seawal kandungan berusia 5 bulan lagi. Dah sarat, memang tak larat nak berlama-lama di luar. Tambah pula lately ni kakak kembali diserang beberapa simptom sickness masa awal-awal kehamilan dulu. Migrain & sebu perut.. Sesekali datang rasa mual nak muntah. Huhu.. Dengan Pak Diamondnya 2,3 hari ni pun tak berapa sihat sama macam kakak juga. Dua-dua melemau je bershopping. Bukan tak excited. Kalau ikutkan terlebih excited kami dua ni, tapi disebabkan tahap kesihatan yang kurang baik tu potong habis mood. Aduhhh..


Sebenarnya dari sebulan yang lepas, kakak memang dah plan nak cari kelengkapan bersalin & keperluan bayi di TCE Baby Expo yang berlangsung pada 28-31 Julai lepas. Tapi end up kakak ke kedai biasa je memikirkan tak daya nak meredah lautan manusia yang ramai kat expo tu. Memang tak dinafikan jualan di expo jauh lebih murah tapi atas faktor kesihatan, kena kuburkan hasrat tu. 


Jadi atas pengalaman kakak ni, kakak cadangkan kepada bakal parents di luar sana terutamanya first timer macam kami ni, cubalah senaraikan keperluan & kelengkapan bersalin untuk ibu & bayi awal-awal. Dapatkan nasihat mereka yang berpengalaman. Banyakkan bertanya tentang kelengkapan yang perlu diutamakan. Sebab anak first ni kita tak ada pengalaman. Nak kena fikir juga kebarangkalian terpaksa bersalin awal atas faktor kesihatan atau apa-apa permasalahan yang bakal timbul. Macam kakak, hujung-hujung pregnancy ni dapat pula berita ada masalah Placenta Previa Type 3. Memang kebarangkalian untuk bersalin awal tu ada & memang sepatutnya dah kena lengkap semua kelengkapan. Tapi weols last minit ni lah baru nak prepare. Risiko juga tu tau. Tapi Alhamdulillah, sempat setel sebelum masanya. ^_^


Dah buat list barang kelengkapan semua tu lama dah sebenarnya. Sedari usia kandungan 5 bulan lagi. Tapi terasa awal sangat pula nak beli masa tu. Lagi pun dengar dari pengalaman ibu-ibu berpengalaman, elok lah mula semasa usia kandungan dah mencecah 7 bulan. So kakak tunggulah sampai 7 bulan. Lepas tu nak tunggu expo pulak. Last-last tak pergi pun expo. Kahkah! Maka berlakulah kehuru-haraan. Bila nak start buat persiapan tu baru terasa eh, banyak juga rupanya nak kena prepare. Hahah! 


So, bagi kakak tak salah rasanya jika nak mula membuat persiapan kelengkapan bersalin ni sedari awal. At least masa usia kandungan masuk 6 bulan tu dah mula dah beli sikit-sikit supaya tak adalah kelam kabut di hujungnya. Kecualilah ibu tak ada apa-apa masalah kesihatan yang merisikokan kandungan. Bagi ibu yang bakal melahirkan bayi kedua dan selepasnya tu rasanya tak ada masalah sangat sebab boleh recycle baju-baju anak first dulu. Sebab baju baby ni pakai tak lama pun kan? Baby cepat membesar.. Ni kata ibu-ibu berpengalaman la.. Kakak pun tak tau sangat. Hehe.. Macam barang-barang lain seperti set tilam, baby cot, breast pump, buaian, rocker or bouncer tu if yang baby first dulu dijaga dan disimpan dengan baik, masih lagi boleh guna untuk next baby. Jadi tak adalah banyak sangat nak kena prepare for the next baby. Betul tak?


Apa-apa pun ini hanyalah sekadar pandangan kakak as a newbie parent to be. Nak share lebih-lebih pun, kakak sendiri baru pengalaman pertama nih. Jadi kakak share sebagai seorang yang sedang melalui pengalaman pertama sahaja. Selebihnya boleh rujuk kepada yang lebih berpengalaman. Peace! ^_^v

Doakan kami tiba ke destinasi dengan selamat..









Read More

Monday, 1 August 2016

Placenta Previa - Adakah Merbahaya Dan Merisikokan Kandungan?

Placenta Previa - Adakah Merbahaya Dan Merisikokan Kandungan? | Assalamualaikum.. Lewat update hari ni. Banyak urusan perlu diselesaikan. Memang agak kelam kabut sikit nak menyambut 'orang baru' ni. Tambahan pula ini merupakan pengalaman kali pertama Kak Diamond dan suami. ^^,"


Hari ni kakak ada follow up appointment di Hospital Serdang untuk scan kedudukan uri. Last scan 3 minggu lepas, uri duduk kat bawah dan menutup sebahagian jalan keluar bayi. Atau dalam bahasa perubatannya dipanggil Placenta Previa Type 3.. Hari ni pergi follow up scan pagi tadi uri masih berada di bawah tapi kali ni dah menutupi sepenuhnya laluan keluar untuk bayi. Jadi doktor suruh 'check in' wad by this week juga sebab risau risiko bleeding. Huhu~


Tapi kakak & Pak Diamond minta untuk refer ke wad di hometown kakak di Terengganu. Senang if anything sebab family & adik beradik ramai belah sana. Maklumlah, anak pertama. Zero experience. So by tomorrow In Shaa Allah akan terus bertolak balik kampung. Doakan semoga kami selamat sampai ye.


Alang-alang dah bercerita tentang Placenta Previa ni, kakak nak kongsikanlah sikit berkenaannya. Boleh juga kakak jadikan rujukan bila-bila in case terlupa ke apa kan? Sambil-sambil tu kakak rasa boleh memberi sedikit info bermanfaat untuk bacaan pembaca di blog RosmizaAli.Com ni. Jom tambah ilmu! 


Apa Itu Placenta Previa?


Image Credit To Google

Plasenta previa (placenta praevia) adalah plasenta atau uri yang terletak rendah. Ia adalah komplikasi kehamilan yang mana plasenta berada di bahagian bawah uterus dan menutupi sebahagian atau kesemua serviks atau pembukaan rahim. Dalam setiap 1,000 wanita, antara tiga hingga enam orang mempunyai masalah ini.


Perdarahan mungkin berlaku sebagai satu simptom keadaan ini. Apabila bahagian bawah rahim atau uterus mulai regang pada peringkat kedua kehamilan, plasenta mungkin terpisah, menyebabkan perdarahan yang teruk. Bayi tidak boleh dilahirkan melalui vagina jika plasenta menutupi pembukaan rahim secara menyeluruh. 



Adakah Placenta Previa Membahayakan Kandungan Dan Ibu?

Perdarahan yang tidak dapat diberhentikan (haemorrhage) boleh menggugat nyawa kedua ibu dan bayi, walaupun ini jarang berlaku. Jika perdarahan tidak berhenti, atau jika ibu terus maju ke peringkat kelahiran pramatang, bayi akan terpaksa dilahirkan melalui pembedahan caesarean walaupun jangkaan tarikh bagi kelahiran bukan untuk beberapa minggu lagi. 



Jenis-Jenis Placenta Previa :-


Image Credit To Google

Plasenta previa boleh dibahagikan kepada 4 jenis seperti yang disenaraikan di bawah, di mana 2 jenis yang pertama adalah yang paling biasa berlaku.
Type I : Plasenta terletak rendah di bahagian bawah rahim. Namun begitu, bayi masih boleh dilahirkan secara normal iaitu melalui vagina; 

Type II : Bahagian bawah pinggir plasenta bertemu dengan pembukaan serviks, tetapi tidak menutupinya. Maka bayi masih boleh dilahirkan secara normal iaitu melalui vagina; 

Type III : Plasenta menutupi sebahagian pembukaan serviks. Oleh itu, bayi perlu dilahirkan melalui pembedahan caesarean;

Type IV : Plasenta menutupi pembukaan serviks sepenuhnya, oleh itu bayi perlu dilahirkan melalui pembedahan caesarean. 


Walaubagaimanapun, bagi ibu yang dah buat imbasan ultrasound di awal kehamilan tu jangan risau sangat if nampak uri berada di bahagian bawah. Itu normal dinperingkat awal kehamilan. Uri akan perlahan-lahan naik semula ke atas seiring dengan tumbesaran fetus. Apa pun kakak doakan semoga para ivu hamil di luar sana dapat melahirkan secara normal dan sihat kedua-duanya. Doakan kakak juga ye.




*Sumber Info : BabyCentre





Read More

Sunday, 31 July 2016

Nursing Cover By MarRedz

Nursing Cover By MarRedz | Sebagai seorang bakal ibu, semestinya kak Diamond ingin berikan yang terbaik untuk cahayamata kakak. Tambah-tambah lagi ini merupakan cahayamata pertama kami yang dah lama ditunggu-tunggu. 5 tahun.. Bukan satu jangkamasa yang singkat. Huhu~ Pak Diamond pun awal-awal dah bagitau, kalau boleh nak kakak berikan penyusuan eksklusif untuk cahayamata kami. Actually bukan Pak Diamond je, kakak pun memang niat nak fully breastfeed anak sendiri hinggalah 2 tahun. In Shaa Allah.

Nursing Cover By MarRedz With Exclusive Packaging

Perkara pertama yang kakak fikirkan bila dah set nak fully breastfeed ni is AURAT! Yup! Yelah, nak ke mana-mana atau jika kebetulan berada di tempat awam menghadiri majlis-majlis tertentu sudah semestinya sedikit sukar bagi ibu-ibu menyusu untuk susukan anak. Ada sesetengah ibu tak kisah je selak-selak baju menyusukan anak tengah-tengah khalayak ramai. Tapi tidak bagi kakak. Walaupun mungkin tudung dah cukup labuh untuk cover apa yang patut, tapi kakak prefer untuk cari alternatif lain yang lebih secure dan selesa untuk kedua-dua ibu dan bayi.


Jadi kakak pun mulalah survey aksesori apa yang patut yang boleh memudahkan penyusuan eksklusif sekaligus memberi keselesaan terutamanya kepada bayi. Maka terjumpalah Nursing Cover By MarRedz ni. 


Apa Istimewanya Nursing cover MarRedz?

Nursing Cover MarRedz dihasilkan daripada material japanese/korean cotton yang diimport. Kainnya lembut, sejuk dan selesa. Tak adalah nanti bayi kepanasan kat dalam tu kan? Mak pun tak panas dan selesa sama. 


Apa lagi keistimewaan Nursing Cover MarRedz ni? Okay kakak senaraikan secara ringkas kat bawah ni ye :-
  • 100% cotton 
  • Cooling material   
  • Flexible neckline
  • Adjustable strap 
  • Size 33" x 43" (cukup besar untuk cover baby dan mummy) 
  • Variety exclusive & modern designs 
  • Come with exclusive compact clutch bag with strap (memudahkan penyimpanan NC dan boleh digantung)


Feedback yang kakak baca dari pengguna-pengguna Nursing Cover MarRedz ni, kesemuanya berpuas hati. Itu yang buat kakak tertarik untuk mendapatkannya. Kakak ke butik NurizShar di Bangi Sentral dan beli di sana. Bila dah sentuh and cuba sendiri, memang materialnya lembut, selesa dan tak panas. Packaging pun kemas dan cantik. Paling memikat hati sebab ada clutch bag yang compact memudahkan kita untuk bawa travel ke mana sahaja. 

Exclusive & Compact Clutch Bag With Strap

So inilah dia design yang kakak pilih. Cantik tak? Hehe.. Sebenarnya ada banyak lagi design dan wcorak yang cantik-cantik yang korang boleh pilih. Memang rambang mata jugaklah nak memilih. Akhirnya kakak pilih corak ni sebab nampak macam rare sikit ada dinosaur cute2.. Plus warna gelap supaya tak nampak sangat if terpercik susu atau terkena kotoran apa-apa ke nanti. 


Tak sabar nak guna. Harap murahlah rezeki Diamond Jr. untuk dapat penyusuan eksklusif dari ibu. Aminn.. Sekarang ni diorang tengah buat promosi tau. Untuk nursing cover ni hanya RM69 sahaja with FREE Postage. Harga asal RM74 tak termasuk postage. Boleh dapatkan secara online atau ke butik-butik terpilih. Okay bagi yang nak tengok corak-corak lain yang terbaru dan cantik-cantik tu, korang boleh terus ke :-


INSTAGRAM : @marredzmom




*P/S : This is not an advertorial/paid post. 






Read More


All content provided on RosmizaAli.Com™ are originally from my own perspective of thinking and writing. I make no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

Copyright © RosmizaAli.Com™ Designed by azhafizah.com