Saturday, 25 June 2016

Pecutan 10 Malam Terakhir Ramadhan

Pecutan 10 Malam Terakhir Ramadhan | Hari ni merupakan hari ke-20 bagi semua umat Islam di seluruh dunia menjalani ibadah puasa. Di 10 malam terakhir ini akan ada di sana satu malam yang lebih baik dari 1000 bulan. Bonus berganda dari Allah SWT.



Bagi yang sihat tubuh badan tu, janganlah lepaskan peluang. Ambil peluang ni untuk perbanyakkan amal. Beriktikaflah di masjid-masjid berdekatan terutama bagi kaum lelaki. Kejutkan anak-anak dan bangunlah solat malam. Tak lama dah, hari ni tinggal 9 malam je dah.. Mana yang tak mampu nak ke masjid, boleh buat di rumah. Moga dengannya kita akan beroleh ganjaran yang besar dari Allah.


"Barangsiapa yang menghidupkan malam Lailatul Qadr dengan penuh keimanan dan mengharapkan pahala dari Allah, akan diampuni dosa-dosanya yang lalu" - HR Bukhari





Read More

Tuesday, 21 June 2016

Menu Iftar 2016 - Day 15 (Paprik Campur)

Menu Iftar 2016 - Day 15 (Paprik Campur) | Selamat petang semua! Dah plan nak masak apa untuk berbuka petang ni? Kakak macam tak masak lauk dah hari ni. Lauk paprik semalam banyak lagi. Panaskan lauk tu jelah petang ni.. Lepas tu mungkin goreng ayam je buat tambah juadah.. And ingat nak cuba mendonat. Lama dah tak menguli.. Moga menjadilah hendaknya.. Hehe..

Ini kakak share menu & resepi paprik campur yang kakak masak sebagai juadah berbuka semalam. Kot2 tak dak idea tu, bolehla dijadikan rujukan.. Plus sebagai rujukan sendiri di masa depan.. Maklumlah, kadang2 kebuntuan idea jugak nak memasak nih.. 

RESEPI PAPRIK CAMPUR SIMPLE BY KAK DIAMOND:-


Bahan-Bahan:-

  • 5 ulas bawang merah (diblend)
  • 2 ulas bawang putih (diblend)
  • 2 sudu besar cili kering yang telah direbus & diblend
  • 1/2 biji bawang besar (dihiris)
  • 1 biji cili merah (dihiris)
  • 4-5 helai daun limau purut
  • 1-2 batang serai (dititik)
  • Isi ayam & daging (dlm segenggam setiapnya)
  • Kacang panjang/kacang buncis (dipotong memanjang)
  • Lobak merah (dipotong memanjang)
  • 2 sudu besar sos cili
  • 3 sudu besar sos tomato
  • Garam & gula secukup rasa
  • Minyak untuk menumis
  • Air secukupnya


Cara-Caranya:-

  1. Panaskan minyak untuk menumis.
  2. Tumiskan semua bahan2 yang diblend sehingga pecah minyak & naik bau.
  3. Masukkan garam & gula secukup rasa. Kacau rata. 
  4. Kemudian masukkan pula sos cili & sos tomato. Kacau rata.
  5. Masukkan ayam & daging. Kacau rata. Kemudian masukkan sedikit air. Kacau sebentar & biarkan hingga mendidih.
  6. Setelah itu, masukkan kacang panjang/kacang buncis. Kacau lagi.
  7. Bila sayur dah hampir lembut, masukkan daun limau purut, serai, bawang besar, & cili merah. Kacau sebati. Biarkan dalam 10 minit. 
  8. Siap!


Senang je kan? Kalau ada ketiak jagung & bunga kobis bolehla masuk sekali kasi meriah lagi. Kakak ada kacang buncis dengan carrot je.. Jadi masuk jelah dua jenis tu.. Tu pon dah cukup meriah dah.. AHehe.. 


Semalam kakak cuma hidangkan bersama telur dadar je memandangkan paprik memang dah ada sayur. Hari ni tinggal goreng ayam jelah. Lauk dah ada.. Panaskan sajo! Setel! Minggu ni Pak Diamond direct dapat jemputan berbuka dari vendor tempat kerja dia.. Maka kakak is masak stail orang bujang2 jela.. Simple2 je.. Tak perlu masak beriya sangat.. Nanti tak habis membazir.. Hehehe.. ^^,






Read More

TIPS : Atasi Masalah Tersedak Makanan, Salah Bantal, Kram Kaki & KebasKaki

TIPS : Atasi Masalah Tersedak Makanan, Salah Bantal, Kram Kaki & Kebas Kaki | Pernah tak korang mengalami masalah seperti tersedak makanan, tersalah bantal, kram atau kebas2 kaki? Kak Diamond rasa semua pernah mengalami masalah2 ni termasuk Kak Diamond sendiri.. Paling seksa tu tersalah bantal la.. Huhu.. Sakitnya tengkuk, nak toleh kanan kiri pon dah serupa robot jadinya. Haa, tengahari ni kakak nak share tips bagaimana nak atasi masalah2 ini. Tips ni kakak dapat dari kawan kakak.. Dia share kat group whatsapp.. Dan tips ini adalah hasil perkongsian dari FB Dato' Dr. Fadhilah Kamsah.. 


TIPS : Atasi Masalah Tersedak Makanan, Salah Bantal, Kram Kaki & Kebas Kaki :

1. Tersedak Makanan

Image Credit To Google

Jika anda atau rakan serta keluarga anda tersedak makanan, hanya perlu “mengangkat tangan”. 
Di Atlantic City, New Jersey, AS, seorang anak berusia 5 tahun bernama A'Zir Spence dgn bijaknya tlh menyelamatkan nyawa neneknya, dgn hanya perlu “mengangkat tangan”.

Satu hari, Shirldine Stewart berusia 56 tahun sedang menonton TV di rumahnya sambil makan jelly. Cucunya Spence turun ke bawah untuk menanyakan sesuatu kepadanya.Ketika nenek memalingkan muka untuk memandang cucunya, sepotong jelly tersangkut di kerongkongnya. Si nenek berusaha untuk melepaskan jelly yg tersekat dengan menekan bhgn perutnya, tetapi gagal.

Spence lalu bertanya: “Nek! nenek tersedak ke?”, namun  nenek tidak mampu menjawab. “Saya rasa nenek tersedak. Nek! Cepat naikkan tangan nenek!” Nenek Stewart lalu mengangkat tangan di atas kepalanya dan ternyata jelly itu keluar dari kerongkongannya. Spence memberitahu bahawa kaedah ini dipelajarinya di sekolah. 

Jadi cara menangani jika tersedak makanan hanya perlu “mengangkat tangan”.


2. Salah Bantal

Image Credit To Google

Kadangkala ketika bangun tidur, kita dapati telah tersalah bantal, iaitu merasa sakit di sekitar tengkuk & belikat. Apa yang harus dilakukan ketika salah bantal? Ketika merasa salah bantal, kita hanya perlu mengangkat kaki sahaja, kemudian tarik ibu jari kaki dan picit dengan memutar mengikut arah atau berlawanan arah jarum jam.


3. Kram Kaki

Image Credit To Google

Ketika kram kaki kiri, angkat tangan kanan tinggi-tinggi.. Dan ketika kram kaki kanan, angkat tangan kiri tinggi-tinggi.. In Shaa Allah akan segera terasa lebih selesa.


4. Kaki Kebas

Image Credit To Google 

Ketika kebas kaki kiri, goncang atau hayun telapak tangan kanan dengan sekuat tenaga.. Jika kebas kaki kanan, goncang atau hayun telapak tangan kiri dengan sekuat tenaga..


Haa, lepas ni kita boleh sama2 praktikkan tips ni jika berlakunya masalah2 seperti kat atas tu.. Kakak pon baru pertama kali dengar ni.. Sebelum ni kalau tersalah bantal, petua orang lama2 kata pukul bahagian tengkuk yang sakit tu dengan bantal yang kita guna untuk tidur tu.. Kakak tak berani nak buat masa Pak Diamond tersalah bantal baru2 ni.. Takut tersalah pukul, kang pengsan pulak suamiku.. Last2 kakak tolong picit2 gitu je.. 2,3 hari lepas tu dah ok dah.. Hehe.. 


In Shaa Allah pengetahuan ni berguna untuk kita &  menolong orang lain. Jadi janganlah simpan je info ini. Siapa tahu kita mungkin dapat membantu orang lain. Jemputlah kongsikan kepada semua..


Semoga bermanfaat..! ^_^



Read More

Persiapan Baju Raya : Tempah Atau Beli Siap?

Persiapan Baju Raya : Tempah Atau Beli Siap? | Selamat pagi! Salam 16 Ramadhan! Lagi 2 minggu semua umat Islam akan meraikan sambutan Hari Raya Aidilfitri setelah sebulan berpuasa. Bagaimana dengan persiapan raya korang? Mesti ramai yang dah mula membuat persiapan kan?


Sebut tentang persiapan raya ni, yang paling setiap orang teruja sudah semestinya bab baju raya betul tak? Ada yang dari tahun lepas lagi dah fikir tema baju raya untuk tahun ni. Ada juga yang tak kisah pasal tema ni, asalkan dapat persalinan baru sudah cukup menggembirakan.

Credit Image : Google

So hari ni kakak nak tanya la sikit, korang kalau beli baju raya, korang prefer yang mana? Beli kain & tempah khas atau beli baju yang dah siap je? Macam kakak, tengok pada keadaan.. Selalunya kakak suka tempah.. Tapi kalau last minit sangat, kakak cari yang dah siap je.. Cuma tu lah, kalau beli yang dah siap ni last2 minit selalunya saiz kakak dah tak ada.. Huhu~


Kadang tak beli pon. Recycle je baju tahun2 lepas. Baju elok lagi, so recycle pon boleh.. Mih2! Macam tahun ni pula, kakak memang tak plan nak shopping baju raya since kakak memang dah ada beberapa helai jubah yang kakak tempah. Tempah tu bukan untuk pakai raya pon actually, tapi untuk pakai pergi event atau kenduri2 atau apa2 majlis formal. Tapi memandangkan dah 6 bulan duduk dengan tailor tak siap2 sampai dah nak raya ni haa, so kakak buat baju raya jelah terus. Plus baru2 ni ada menang contest jubah dari zazaiman.com.. Ada dah 3 helai jubah yang belum dipakai.. So boleh la pakai untuk raya ni.. Alhamdulillah, jimat dah situ.. Kalau beli pon maybe beli tudung jelah sehelai dua..


Korang pula bagaimana? Jom share persiapan baju raya korang! Tempah ke atau beli siap? ^^,



Read More

Monday, 20 June 2016

Menu Iftar 2016 - Day 14 (Nasi Minyak Resepi Bonda)

Menu Iftar 2016 - Day 14 (Nasi Minyak Resepi Bonda) | Alhamdulillah, dah lepas separuh bulan dah kita berpuasa di bulan Ramadhan tahun ni. Sedar2 dah masuk hari yang ke-15 hari ni. Patutla ramai yang update pasal shopping raya. Keluar pergi beli stok Shaklee hari Sabtu baru ni pon ya ampunnn, jem kemain.. Seronok tengok depa bawa family & anak2 shopping raya.. Apa2 pon berbelanjalah mengikut keperluan & bajet ye.. Jangan terlebih bajet pulekss.. Hehe..


Okaylah, panjang pulak cerita.. Semalam sempena sambutan Hari Bapa, kakak masak la special sikit untuk Pak Diamond. Nak membaking kek2 bagai memang tiada kepakaran, plus memang tak ada oven pon kat rumah ni.. Jadi kakak decide untuk masak Nasi Minyak Resepi Bonda.. Dulu lepas belajar dengan mak, selalu la masak untuk budak2 ofis.. Tapi sejak2 dah berhenti kerja ni, lama dah tak buat.. Jadi sukatan semua tu memang kakak ikot rasa je.. Sukatan sebenar tak ingat. Nasib la ingat bahan2nya.. Alhamdulillah, menjadi pulak tu even nasi terlembik sikit.. Hehe..



Masaknya simple je, cuma kakak guna rempah istimewa iaitu rempah cap bunga ros. Dia ada 2 jenis.. Satu rempah gulai, satu lagi rempah masak.. Kakak kalau balik kampung, memang kakak akan borong rempah ni banyak2 terus sebab kat tempat lain kakak tak tau nak cari kat mana.. Tak pernah nampak pula kat tempat yang biasa kakak beli barang dapur.. Gugugu~


Ni haa, rempahnya.. 


Okay, kakak share la sikit resepi ni ye dengan korang.. Tapi sukatan korang kena pandai2 agak la ye.. Sebab kakak memang tak ingat sukatan sebenar yang mak ajar.. Dulu ada tulis tapi dah tak tau mana pergi buku tu.. Dah asyik berpindah randah je, hilang habis semua.. Huhu~ So kakak masak ikot rasa je semua ni..


Jom kita mula! Jangan lupa baca bismillah & selawat banyak2 naa.. Tu je rahsia buat masakan jadi sedap.. Selebihnya ialah air tangan dengan penuh kasih sayang & keikhlasan.. Ewaahhh..! ^^,

BAHAN-BAHAN UNTUK NASI :-

  • Beras basmathi (atau ikotla beras apa2 pon)
  • Rempah 4 beradik 
  • Bawang besar / bawang merah dihiris
  • Susu pekat
  • Susu cair
  • Sunquick
  • Minyak masak untuk menumis
  • Planta (mak biasa guna minyak sapi, tapi kakak tak suka rasa minyak sapi so kakak tukar planta. Mentega pon boleh. Marjerin ke.. Ikotla mana2 yang korang suka)
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya

CARA-CARANYA :-

  1. Basuh beras sehingga bersih kemudian sejatkan & ketepikan seketika.
  2. Panaskan periuk. Masukkan minyak masak dalam 1 sudu besar gitu. Lepas tu masukkan planta dalam 2 sudu besar. (Agak2 la ye. Ni kakak bagi sukatan anggaran je ni..).
  3. Tumiskan rempah 4 beradik yang telah dibasuh sehingga naik bau. Kemudian masukkan bawang besar/bawang merah yang telah dihiris & tumis sehingga kekuningan. (Bawang besar ni kakak guna separuh je.. Kalau guna bawang merah, bolehla guna dalam 2 biji macam tu. Agak2 la ye ikot rasa korang
  4. Masukkan air. (Okay, air ni if korang masak nasi 3 pot, masuk air 4 pot.. Kalau masak nasi 5 pot, gunalah 6 pot air.. Haa, gituuu.. Lebihkan air 1 pot dari beras yang korang basuh tadi).
  5. Kemudian, masukkan susu pekat & susu cair. Masing2 anggaran dalam 1 pot macam tu. (Ni kakak anggar utk 3 pot beras ye. Kalau lebih tu pandai2 la korang tambah ikot rasa).
  6. Masukkan sunquick dalam 2-3 sudu besar macam tu.
  7. Masukkan garam secukup rasa. Kacau rata.
  8. Biarkan mendidih dalam 5-10 minit macam tu.
  9. Masukkan beras. Kacau2 sikit bagi rata. Then angkat periuk buh balik dalam rice cooker. Biarkan sehingga nasi masak!


**Oh ya! Kakak lupa nak bagitau. Kakak guna periuk rice cooker tu masak atas api dapur dulu untuk menumis bahan sehinggalah dah masuk semua bahan & air dah menggelegak. Lepas dah masuk beras baru kakak transfer balik periuk ke rice cooker. Pahamla noh.. Kalau nak guna periuk lain dulu pon boleh. Lepas tu transfer ke rice cooker. Ikot la mana2 yang mudah. ^_^**


BAHAN-BAHAN UNTUK GULAI :

  • 5-6 ulas bawang merah (blend)
  • 2 ulas bawang putih (blend)
  • Setengah inchi halia (blend)
  • 2 sudu besar cili kering (rebus & blend) atau boleh guna cili boh je
  • Rempah 4 beradik
  • 1 paket rempah gulai (15gm)
  • 1/2 paket rempah masak (6-8gm)
  • 1 sudu besar kerisik
  • 1 keping asam gelugor/asam keping
  • 1/2 kotak santan pek kecik (kakak guna santan U.H.T kotak biru cap Ayam Brand. Kalau nak pekat, boleh je guna sekotak tu. Kakak sengaja buat cair sikit)
  • 5-6 ketul ayam (nak guna daging pon boleh. Ikotla mana2 yang korang suka)
  • Minyak untuk menumis
  • Gula & garam secukup rasa
  • Air secukupnya


CARA-CARANYA :-

Bahagian A :

  1. Perapkan ayam yang telah dicuci dengan rempah gulai + rempah masak + kerisik + bahan yang diblend (kecuali cili kering/cili boh).
  2. Biarkan selama lebih kurang 20-30 minit. Ketepikan. 

Bahagian B :

  1. Panaskan minyak. Tumiskan rempah 4 beradik sehingga naik bau.
  2. Masukkan cili kering/cili boh & tumiskan sehingga pecah minyak.
  3. Masukkan ayam/daging yang diperap tadi. Tumis sehingga naik bau & ayam separuh masak.
  4. Masukkan santan, air, gula & garam secukupnya. Kacau rata. (Kakak tak guna ajinomoto ye. Kalau korang masak jenis guna ajinomoto tu bolehla masuk sekali secukup rasa.)
  5. Masak sehingga mendidih. Kemudian masukkan asam gelugor/asam keping. 
  6. Kacau sekali sekala sehingga masak untuk elak santan berketul. 
  7. Siap!


BAHAN-BAHAN UNTUK ACAR MENTAH :-

  • 1/2 biji bawang besar (dihiris nipis)
  • 1 inci halia (dihiris nipis/halus)
  • 1/2 batang timun (dipotong memanjang)
  • 1/2 batang lobak merah (dipotong memanjang)
  • 1/2 @ 1 biji cili merah
  • Sedikit cuka
  • Gula & garam secukup rasa


CARA-CARANYA :-

  1. Campurkan semua bahan ke dalam mangkuk. Gaulkan sehingga sebati. Biarkan sehingga turun air timun & lobak merah tadi.
  2. Siap! (Kakak suka simpan dalam peti dulu sebelum makan. Sejuk2 sedap. Hehe!)

**Untuk acar ni, boleh tambah nenas sekali. Kakak tak buh. Ikot la selera masing2.**


Okay, siap dah! Boleh dah hidang untuk menjamu keluarga berbuka! Semua bahan2 kat atas tu kakak anggar untuk 2 orang makan je tau.. Kalau nak masak lebih tu, korang pandai2 la alter ye. Lepas tu ni memang kakak masak ikot rasa. Bahan2 tu semua kakak anggar ikot rasa. Lepas tu ada yang kakak tukar2 sikit dari resepi asal bonda ku.. Hehe.. Kira resepi derhaka la jugak ni. Tapi alhamdulillah, so far menjadi setelah sekian lama tak buat. Pak Diamond pon makan bertambah2.. Time sahur pon dia makan bertambah2.. Kalau tidak, menu sahurnya hanyalah segelas air putih & 2 biji kurma je setiap hari.. ^^,


Siapa2 dah cuba nanti bolehla share gambar ye.. Selamat mencuba & selamat menjalani ibadah puasa!^__^




Read More


All content provided on RosmizaAli.Com™ are originally from my own perspective of thinking and writing. I make no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

Copyright © RosmizaAli.Com™ Designed by azhafizah.com