20 RULES IN AN OFFICE

by - 12:48:00 pm


Hey peeps!
Assalamualaikum & selamat sejahtera sume!=)

Haa, ari ni CM nak share skit bebrape peraturan yg korang kene patuhi bile berada dlm sesebuah opis or tempat keje..Kekekeke~

Cikidot!!! ;p
 v
v
v
v
v
v
v
v
 v
v
v
v
PERATURAN #1 :
The boss is always right...


PERATURAN #2 :
Kalo korang terperasan yg bos korang tu salah, sile berbalik kpd PERATURAN #1 ye...

PERATURAN #3 :
Org yg giler2 wat keje akan dapat lagi banyak keje. Org lain yg x brape nak gile bekeje tu plak dapat faedah & lagi best tetibe dpt offer naik pangkat... *ni slalu terjadi kpd kaki kipas merangkap kaki aircond, kaki water cooler, kaki ice cooler, & kaki ice2 baby..Huhh??Apekah?? =_=

PERATURAN #4 :
Ph.D stands for "Pull Him Down". Lagi pandai korang, lagi rajin korang wat keje, lagi commited korang ; maka lagi bykla kacang2 antu yg berusaha nak jatuhkan korang..*korang keje la kat celah mane pon mesti ade spesies2 canih..

PERATURAN #5 :
Kalo korang bagos, korang akan dapat semua keje tu. Tapi kalo korang betol2 bagos, korang akan terlepas dari sume keje2 korang tu...*so pandai2la, jgn asek kene buli jekkk..


PERATURAN #6 : 
Bile bos korang duk bercakap pasal nak tingkatkan produktiviti bagai tu, dorang bukannye bercakap pasal dorang pon...*yela, bos kan tau mengarah je..Yg wat keje smpai lebam nyer korangla..

PERATURAN #7 :
Bos korang xdenye nak kesah ape bende yg korang tgh buat. Yang dorang tau, keje nak siap jerr...
 

PERATURAN #8 : 
Kalo ade opismate korang datang ucapkan tahniah atas kenaikan pangkat korang sambil tepuk2 bahu or belakang korang, silela waspada yer..Dorang sebenarnye nak tendang jer montot korang tu sbb jeles & busuk ati...*sile rujuk PERATURAN #4
PERATURAN #9 : 
Don't be irreplaceable. Sbb kalo korang dah set to be irreplaceable ni, alamatnyer sampai ke pencen la korang tak naik2 pangkat..*rela kerrr???
 

PERATURAN #10 : 
Jgnla sesekali cube nak menipu or main kotor hokeh, coz the more crap you put up with, the more crap you are going to get...*so kejela dgn seiklas ati kamoo..Kalu rase x bape nak iklas tu jgnla wat keje, gi la bace komik ke main batu seremban ke, xpon main jet kertas ngn geng2 opis tuh..


PERATURAN #11 :
Kalo 1st time korang wat sesuatu tu korang dah gagal, cubela lagi..lagi..dan lagi..Kalo tak sukses2 jgk rentikan jer le..Kdg2 org saje nak kenekan ko, nak2 lagi org baru nih..*Oleh itu silela cari keje yg bersesuaian ngn kemampuan & kebolehan korang..

PERATURAN #12 : 
Bile korang dah xtau keje ape lagi nak dibuat, jalan laju2 & wat2 la muke risau...*xpon lari2 anak keliling opis..konon2 sibuk
PERATURAN #13 : 
T'lampau patuhi peraturan pon x gune jgk klu keje x siap2..


PERATURAN #14 : 
Kalo x last minit x sah..Sbb bese last2 minit baru keje setel..*erkks, mcm aku jerr..Tihihi~

PERATURAN #15 :
Everything can be filed under "Miscellaneous" ...*Bile dah t'lalu "rajin" canilah gayenye..Masuk sume doc lam 1 fail..pastu nak cari blk da x jumpe..Kekekeke~

PERATURAN #16 :
Takyahlah beriye sgt keje smpai stress.. Korang rush la cemane pon, keje korang takkan penah abes punyerr..Bertambah2 lg ade..So, rileks sudee...*Tp jgnla smpai terlebey rileks sampai satu hape pon x jalan..Tu namenye mintak penampor..


PERATURAN #17 :
Korang boleh buat seberapa byk keje yg korang nak wlupon tu bukan keje korang.


PERATURAN #18 :
Untuk dinaikkan pangkat, korang tak perlu tau keje ape korang buat ponnn...Kipas lelebey sket lelame naikler pangkat..lalala~

PERATURAN #19 :
Untuk dinaikkan pangkat, korang hanya perlu b'pura2 yg korang tau keje korang wlupon satu hape pon hang pa xtau....


PERATURAN #20 :
Org yg paling last resign or di"resignkan" akan bertanggungjawab m'galas segala macam kesalahan yang berlaku dlm opis tuh walaupon korang sendiri pon xtau mane dtg punca masalah tu..Uhuhu~




P/S : SILELAH BERSEDIA MENTAL & FIZIKAL SEBELUM KORANG MEMULAKAN ALAM PEKERJAAN..

You May Also Like

1 Silent Hunter's Footprints

  1. salam kenal dari saye, Asy Faro.
    nak ajak kamu usha blog saye dan minta kritikan/pendapat kamu dengan penulisan saye.
    be my follower is an extra bonus for me (if n only if u find my blog interesting).

    =D

    ReplyDelete