WARNING!!! Jangan Mencelup Terlalu Lama!!!

by - 3:14:00 pm

Assalamualaikum & selamat petang sume!
Bagaimana dengan hari kamoo hari ni??^ ^
 
cid:_2_07B59E1407B5984800263CAE48257905
Hope sumenye epi2 belake..
Okeh, ari ni CM nak share cite pasal "Teh Uncang" plak..Korang mesti dah biasa minum teh yang dibancuh dengan "Teh Uncang" ni kan?
 
CM suke teh o' suam2, pekene plak ngan pisang goreng panas2..Perghhh! Asikkkk~^ ^
 
Tapi kan kawan2, tak sangka plak yang "Teh Uncang" ni sebenarnye boleh mendatangkan mudarat kepada kita kalau tak kene gaye bancuhnye..Ish3~~ -_-
 
Jangan Mencelup Uncang Teh Lebih Dari 3 Minit!!!

Teh uncang sebaiknya tidak boleh dicelupkan serta 'direndam' terlalu lama.
Hal ini disebabkan adanya kandungan klorin dalam uncang kertas teh itu. Fungsinya adalah untuk melindungi kertas uncang tersebut daripada bakteria dan juga berfungsi sebagai pengawet, iaitu teh menjadi lebih tahan lama.

Klorin dalam jumlah yang tinggi boleh menyebabkan banyak keburukan dan kesan negatif kepada badan manusia. Antaranya ialah kanser, mandul dan banyak lagi.

Jika mencelup uncang teh lebih dari 3 - 5 minit, klorin akan ikut larut dalam teh. Dan banyak khasiat teh yang 'terhilang' akibat kehadiran klorin yang tinggi dalam minuman teh.
 
 
P/S : Agar terhindar dari kesan jangka masa panjang, sebaiknya jangan mencelup uncang teh lebih dari 3 minit okeh?! ^^
 
 
Thanks for reading! Klik here to redeem your gifts!(^_^)


 

You May Also Like

2 Silent Hunter's Footprints

  1. Serius? huu gni selalu biar je teh uncang tu sampai abes air..haha.. thanks for info, pasni tak rendam lama-lama dah

    ReplyDelete
  2. @GnieSyazni Yes dear..CM pon slalu gak rendam lelame..Konon membazirla..Da tau nih, membazir pon mebazirlah..Dari dapat penyakit..Gugugu~

    ReplyDelete