Alahai Jerawat!

by - 9:30:00 am


Sebut jer pasal jerawat mesti ramai yang tarik muke tanda tak suke kan? Mane taknyer ko, dek kerana sebijik jerawat tulah hai bley wat penampilan mak terjejas nyah.. Uhh, i don’t like jerawat..
Tapi apa boleh buat, sejak 2 menjak ni jerawat bermaharajalela di muke neh..Haih.. So stressful!

Woo!! Jangan stress2 okeh..!
Kalau nak tau, stress tu la salah satu faktor penyebab jerawat..Hoho..~

Selalu orang kaitkan masalah jerawat ni berpunca dari bahan make up  yang tak sesuai la, cuci muka tak bersih la, muke berminyakla, & memacam lagiklah..

Betul, tu antara penyebab timbul jerawat nih. Tapi jangan xtau, banyak lagi faktor2 lain penyebab jerawat yang korang x sangka pon tu boleh buat jadi jerawat..Huhuh..~~

Nak tau ape die?? Ha, meh cni CM nak kabo.. Dekat2 sikit.. Ha Kak Temah, Cik Enon kat belakang tu meh depan lagi. Nanti x dengor pulok.. Heks!

Punca2 jerawat :

1.       Stress
Besenyer student2 tahun akhir dalam sesebuah institusi pengajian tinggi slalu hadapi masalah nih. **Macam berpengalaman jer.. Memang weh, bile sampai time nak buat tesis je boleh dikatekan majoriti student dengan jayenye mewujudkan pelabagai spesies jerawat. Bukan setakat jerawat batu, jerawat belimbing besi, tongkol kayu, sume ade..Ahaks! Time tu memang disaster ko.. Hancus muke memasing..Haih~~~Cepat tul mase berlalu..Pejam celik pejam celik, da 4 tahun CM tinggalkan title student..Rindu plak tetibe.. Sobs!~~

2.       Masalah hormon
Hormon ni besela. Especially bagi kaum hawa ni kan. Dekat2 nak sampai ‘TIME’ jer mulelah cik jerawat berlumba2 kuar. Orang kate tu salah satu cara badan bertindak untuk buang toksin dari badan. Ye ke?? Ntah, pape jer lah..

3.       Gaya hidup kurang sihat
Gaya hidup kurang sihat ni contohnya dari segi pemakanan, kebersihan diri, & sebagainyelah. Bese orang yang gemar makanan berminyak ni selalu menghadapi masalah jerawat. Contohnyer, CM lah.. Ngahaha! Dari segi kebersihan diri plak macam malas cuci muka, guna towel muke or badan dalam tempoh terlalu lama or suka ulang2 pakai baju yg sama (yang dah dipakai) walaupun selepas mandi..

4.       Peluh
Ni untuk orang2 yang aktif. Contohnyer atlet or mereka yang bekerja di kawasan yang terbuka dan panas seperti buruh kasar, kilang papan, dsb.

5.       Pakaian terlalu ketat
Pakaian yang ketat boleh menyebabkan iritasi kepada bahagian2 yg sudah bermasalah. Bese bagi mereka yang aktif tadi tak kirela lelaki ke pompuan, cube kenakan pakaian yang lebih longgas & selesa untuk mengurangkan masalah jerawat di badan. Ini kerana bile kite pakai pakaian ketat, badan berpeluh sehingga kulit bercampur dgn minyak semula jadi yg dihasilkan kulit sehingga membantuk lapisan yang menyumbat liang2 roma. Bile kulit tak bebas bernafas, macam2 iritasi boleh timbul.

6.       Penggunaan steroid
Selain tu, jerawat yg tumbuh di tubuh lelaki boleh berlaku akibat kesan sampingan daripada penggunaan steroid. Huhu~~


Okeylah korang, nanti CM continue ngan entri cara2 nak atasi jerawat plak ea.. Letih ko menaip pepanjang, mana nak perah otak cari idea lagi nih.. Ohoh! Jadi itu saje perkongsian utk ari nih! Bagi otak berehat sat k..

Till then, chiow & stay tuned! Ngehehehe~~~ ^^,v

 

You May Also Like

0 Silent Hunter's Footprints