Jom Atasai Jerawat!

by - 10:00:00 am

Eyp korang! Pekabo? Hehehe.., ^_^
Ok, seperti yang dijanjikan dalam ENTRI NI skang CM nak bagi beberapa tips macamane nak atasi masalah jerawat plak. Suker tak? Suker tak? Eleh, suker ler tuuu...~

Tanpa membuang mase ayuh kite mulekan! Haha, macam nak msuk pertandingan larik dlm guni plak..Kewkewkew.. ^^

Ooops, sblom tu berbanding pd muke, bagi mereka yang ade masalah jerawat di bahagian tubuh especially di kawasan yang sukar dipegang tu, CM kabo awal2 la ekk, memang agak sukar nak atasi. Tapi ape pon jgn cepat give up, cube amalkan beberapa kaedah yg CM list kan kat bawah ni yep. Mudah2an dapat membantu.. ^^,

1.       Cuci bahagian yang berjerawat setiap ari dgn menggunakan sabun antibakteria. Berlambak sabun antibakteria kat pasar raya tu ha. Pilih jer nak yg mane satu. Dettol ade, Protect ade, Lifebuoy pon ade. Macam2 lagikla. Cam CM, CM gune Dettol Original jer.

2.       Sapu bahagian yg bermasalah dgn krim ‘Benzoil Peroksida’ utk keringkan jerawat. Contohnyer, T3 Pimple Treatment ker, Alken ker.. Kat farmasi2 tu banyak krim jerawat yg korang boleh beli. No worries! ^_~

3.       Disebabkan kulit badan kite ni lebih tebal berbanding kulit muke, so pilihlah pelembap yg mengandungi bahan yg boleh membantu mengelupas kulit (membuang sel kulit mati) & pada masa yg sama boleh membantu masalah kulit kering.

4.       Untuk jerawat yg tumbuh di bahagian yg tersembunyi, cube guna scrub lembut ketika mandi utk atasi masalah nih selain utk tujuan membantu membuang sel kulit mati.

WARNING! Jangan gosok scrub direct pd jerawat okay! Coz, if korang gosok direct pd tmpat terkena jerawat tu, ia boleh menyebabkan iritasi or radang yg mungkin menyebabkan masalah jerawat korang makin teruk. Juz gosok secara lembut di bahagian2 sekitar jerawat tu jer k.

5.       Bagi mereka yang mudah berpeluh, cepat2lah gi bersihkan diri korang setiap kali lepas berolahraga. Sebaik2nya segera mandi selepas habis berolahraga or semasa tubuh basah kuyup oleh peluh. Jangan biasakan diri biarkan peluh kering ditubuh.


Tu jer yg CM dapat kongsikan utk kali ni.. If ade tips or info tambahan berkenaan cara2 atasi jerawat nih, sile2 la kongsi jgk yep.. Sharing tu kan caring.. Hikhik! ^^



You May Also Like

5 Shaklee Lovers Visit