Kisah Nafsu Yang Degil Pada Perintah ALLAH

by - 10:03:00 amDalam sebuah kitab karangan 'Ustman bin Hasan bin Ahmad Asy-Syaakir Alkhaubawiyi', seorang ulama yang hidup dalam abad ke XIII Hijrah, menerangkan bahawa sesungguhnya Allah S.W.T telah menciptakan akal, makan Allah S.W.T telah berfirman yang bermaskud : "Wahai akal mengadaplah engkau." Maka akal pun mengadap ke hadapan Allah S.W.T., Kemudian Allah S.W.T berfirman yang bermaksud : "Wahai akal berbaliklah engkau !", lalu akal pun berbalik.

Kemudian Allah S.W.T berfirman lagi yang bermaksud : "Wahai akal! Siapakah aku?". Lalu akal pun berkata, "Engkau adalah Tuhan yang menciptakan aku dan aku hambaMu yang daif dan lemah."

Lalu Allah S.W.T berfirman yang bermaksud : "Wahai akal, tidakKu ciptakan makhluk yang lebih mulia dari engkau."

Setelah itu Allah S.W.T menciptakan nafsu, dan berfirman kepadanya yang bermaksud : "Wahai nafsu, mengadaplah kamu!". Nafsu tidak menjawab sebaliknya mendiamkan diri. Kemudian Allah S.W.T berfirman lagi yang bermaksud : "Siapkah engkau dan siapakah Aku?". Lalu nafsu berkata, "Aku adalah aku, dan engkau adalah engkau."

Setelah itu Allah S.W.T menyiksanya dengan neraka jahim selama 100 tahun, dan kemudian mengeluarkannya. Kemudian Allah S.W.T berfirman yang bermaksud : "Siapakah engkau dan siapakah Aku?" Lalu nafsu berkata, "Aku adalah aku dan Engkau adalah Engkau."

Lalu Allah S.W.T menyiksa nafsu itu dalam neraka Juu' selama 100 tahun. Setelah dikeluarkan maka Allah S.W.T berfirman yang bermaksud : "Siapakah engkau dan siapakah Aku?". Akhirnya nafsu mengakui dengan berkata, "Aku adalah hambaMu dan Engkau adalah Tuhanku."

Dalam kitab tersebut diterangkan juga bahawa dengan sebab itulah maka Allah S.W.T mewajibkan puasa.P/S : Dalam kisah ini dapatlah kita mengetahui bahawa nafsu itu sangatlah degil dan susah dikawal. Oleh sebab itu hendaklah kita mengawal nafsu itu, jangan biarkan nafsu mengawal diri kita. Jika tidak, punahlah diri kita.~Wallahu'alam~


WRITTEN BY :


Dah Baca? Jangan Lupa LIKE ye! ^^,

You May Also Like

4 Shaklee Lovers Visit

Follow My IG