My Super Happy Saturday - Part 3

by - 12:16:00 pm

Hey peeps!
Dah breakfast? Hehehe..

Okay, hari ni MM nak sambung lagi story pasal INI dan INI. Pada yang belum baca tu bolehlah terjah link yang MM bagi tu ye. Eheheheh..~ ^_~

Psssttt.. warning awal2 ye.. Entri ni super berjela.. Sebab dah tak larat nak buat entri Part 4. So, haku sumbat semua masuk sini. Jadi kalau rasa2 cam malas nak layan MM berleter tu, tengok gambar sude.. HEHE..

So, sekarang nak bercerita kejadian2 semasa aktiviti 'Water Rafting' tu. Sebelum kitorang dibenarkan masuk ke dalam air, haruslah kena briefing dulu kan? Yelah, nanti kang ko main terjah je terjun dalam air yang deras tu apa pun tak tau. Dah panic! Guard jugak yang susah nak kena selamatkan sorang2. Huhuhu.., Antara benda2 yang perlu diberi perhatian adalah cara2 mengemudi bot, cara2 selamatkan diri apabila dalam keadaan kecemasan, dan beberapa arahan atau comand serta istilah2 yang digunakan.

Dah habis 1st briefing, kitorang pun bergerakla menuju ke starter point untuk mulakan dengan 'Water Confident'. Perasaan masa tu teruja sangat2. Elok jer sampai starter point, terus berubah rasa. Tetiba rasa macam nak tarik diri pulak. HUHU.. Tengok air sungai sikit punya deras. Awal2 lagi dah ada 'White Water' (istilah yang digunakan untuk kawasan air deras dengan berbatu).. Semua dah start berpandangan. Muka memang takleh blah lah masing2 masa tu. Dengan langkah yang berat, kami turun dari lori.. Oh, ya kitorang ke starter point naik lori tau.. Syok giler duk berdiri ramai2 kat belakang..HEHE..

Okay, back to the story.. Sampai2 terus guard suruh masuk dalam air. MM masa tu dah tau dah dengan berkata dalam hati, "Ni mesti nak buat 'Water Confident' nih.. Ala, rilek la.. Main apung2 badan dalam air je..".. Sekali orang first dah kena. Guard suruh dia baring, pada masa yang sama guard pegang life jaket dia dari belakang. Tetiba dia lepaskan member kitorang tu dalam 'White Water'.. Mak ai! MM dah start menggelabah. Terus tanya, "Ni ke 'Water Confident' nyer?".. Guard tu tak cakap banyak, sengeh je kat kitorang sambil terus suruh sorang2 mara untuk dilepaskan. Kepala lutut dah star menggeletar. Dannnnnnnnnnnnnnnnnn....

Akhirnya sampai jugak turn MM. Gila deras air dia. MM terpaksa berpaut pada guard untuk ke tengah sungai. Kalau tak, memang awal2 dah hanyut haku dalam sungai tu.. Adehhhh..=_=
The only thing yang guard tu pesan kat kitorang sebelum kitorang dilepas & dihanyutkan dalam 'White Water' tu is JANGAN PANIC! Maunyer ko tak panic?? Air dah banyak masuk dalam perut. Tu baru starting. Dah la MM ni tek reti berenang. Harapkan life jaket jelah. HUHU.. Tapi walaupun korang pakai life jaket, if korang still panic memang takkan membantunya life jaket tu. So, pasrah jelah ko dihanyutkan dalam air yang deras tu. WUUU..~~

Alhamdulillah, first stage berjaya diharungi. Cea, poyo sebentar. Walaupun perut dah kembung air. BURP! EHEH..! Bila dah lepas halangan pertama tu rasa tersangatlah release. Bila dah lepas 'White Water' tu pandai2lah korang berenang2 ke tepian untuk ke starter point sebenar. Tak pandai berenang pun buat2la pandai coz guard2 tu takkan tolong korang ye. Unless korang dah betul2 hilang punca, hanyut tak ketahuan hala, baru dorang gi amik korang. Silap2 korang dah selamat sampai ke muara sungai baru guard gi amik korang..HUHU..

2nd briefing, semuanya berkaitan keselamatan & cara2 selamatkan diri or member yang terjatuh dari bot dan sebagainya. Sekali lagi diterangkan command2 yang perlu kitorang tahu. Penin2 langau jugakla dibuatnya. Dalam masa lebih kurang 15-20 minit tu korang dikehendaki ingat semua command2 yang diajar. Ini penting ye! So, tolonglah beri sepenuh perhatian semasa penerangan diberi. Sebab semuanya berkaitan keselamatan. Jangan jadi macam kitorang ni ha, masa briefing semua bajet faham. Dah masuk dalam air, bila sampai kawasan tertentu instructor bagi command Bum!Bum! semua terpinga2. Siap boleh tanya lagi, "Bum!Bum! tu apa ekk?".. Adeh.. Bengkek jer muka guard. EHEKS!

Fuhhhh! Kering tekak membebel panjang2. Korang layan jelah gambar2 nih..

Bila instructor or guard sebut HIGH FIVE! Nilah kitorang kena buat..

Ni pulak HIGH FIVE gaya bebas! Layankan ajelah.. Erks, MM takde kat situ ye..HEHE..

Tenang..

Tempoh bertenang & bersantai..

Masih mampu tersenyum..

Okay, ekspresion dah mula berubah..

Guar bagi command HOLD! 

Kesian guard kat belakang.. Nak kena kemudi kitorang semua.. Letih melayan..Ermm..

Insiden pertama, nampak tangan dalam air tu? Okay, tu guard group yang lagi satu dah terhumban ke sungai. Taktaula memang dia betul terjatuh ke or sengaja nak tengok budak2 dalam bot tu boleh praktik ke tak cara2 nak selamatkan member yang terjatuh seperti yang telah diterangkan sebelum tu.. See? Dorang boleh gelak lagi.. NGAHAHAHA!

Guard dah terjatuh pun boleh lagi dorang tersengeh pandang camera. See the tangan??

Selamat..

Masih boleh handle..

Ha, kayuh bang kayuh.. HARD PADDLE!

Bila sampai kawasan tenang, bolehlah bawak2 berehat ye.. Bahu pun dah lenguh ni..

Success! ^_~

Okay, ni MM upload beberapa video untuk tatapan korang. Ada insiden di situ.. WAKAKAKAKA!

video
Agak bahaya di situ coz kawasan berbatu.. Kalau tak silap ni kawasan 'White Water' yang paling tinggi & mencabar.. Group MM di belakang ye.. Tengah menunggu turn.. HUHU..

video
Turn kitorang pulak! Totally sukses! WEEHUU! ;p


Ni insiden selepas kejadian.. 3 orang daripada kami kehilangan kasut di mana kasut2 tu kami tinggalkan di tebing sungai semasa 2nd briefing.. Ni salah sorang daripadanya.. Terpaksalah balik berkaki ayam.. OHOH!

Ini pun sama.. Kehilangan selipar jepung di tebing sungai..

Orang ketiga..siapakah??? HEHEH.. MM lah tu.. Hilang kasut crocs haku yang mahal tu. Tapi nasib menyebelahi ku coz MM bawak selipar spare. Macam tau2 jer kasut nak hilang. HUHU..

Sebelum pulang, menunggu minum petang..

Ahli mesyuarat tingkap yang membincangkan insiden2 yang telah berlaku termasuk kehilangan kasut.. GUGUGU..

Muka selepas berendam air.. Tak sempat nak calit bedak pun. Plus malas & lapar..

Sebelum pulang, sempat merakam beberapa pemandangan menarik! ^^,

MM sangat tertarik dengan pasu2 besar ni.. Cantik! ^_^

Tadaa! Dapat sijil dah.. WOOHOOO!!!

I'm a rafter! ;p

My Husband too! :p

Balik..

Last tayang sijil.. Bluekkk! Jelless la tu.. ;)

Jari yang tercedera semasa sibuk di air.. HUHU.. 2 minggu k makan masa nak sembuh sepenuhnya..


P/S : Kalau korang nak pakai kasut semasa ber'water rafting' ni, pakailah kasut yang betul2 kemas & takkan tertanggal bila berada dalam air deras. Crocs tak kemas ye. Belum apa2 dah tertanggal. Adoiyai..



Thats all for today! Thanks for reading! BUBAI..! ^^,v


WRITTEN BY :


Dah Baca? Jangan Lupa LIKE ye! ^^,

You May Also Like

4 Silent Hunter's Footprints

  1. bestnya.... rasa nak cuba pulak tapi takut nanti kalau jatuh tak tau nak berenang.. huhuhuhu.. best jer bila tengok...

    ReplyDelete
  2. @Riena Haiqal Cubalah! Best! MM pun tak tau berenang.. Jangan risau, dia akan ajar teknik2 utk apungkan badan semua tu.. Life jacket kan ada.. InsyaAllah selamat, as long as tak panic.. Jatuh terlingkup bawah bot pun buat2 tenang jer.. HEHE..

    ReplyDelete
  3. eee bestnyaaa. ingin aku nk buat aktiviti gtu taw...huhuh

    ReplyDelete
  4. @Zie Madini Tunggu dah selamat bersalin, dah abis pantang, heretlah incit asben gi.. HEHE.. ;)

    ReplyDelete