Sebuah Kisah Yang Mungkin Nyata

by - 10:30:00 am


Assalamualaikum..

Alhamdulilllah, dengan berkat kurnia dariNYA kita semua masih lagi bernafas dan diberi peluang untuk terus beribadah kepadaNYA

Hari ni MM nak berkongsi sebuah kisah yang telah banyak memberi kesedaran kepada MM. MM terbaca berkenaan kisah ni dari Facebook. Terus rasa bagus untuk dikongsi bersama. Mudah2an mampu memberikan pengajaran kepada kita semua agar sentiasa berusaha mencari keredhaan Allah dengan menunaikan segala suruhanNYA. InsyaAllah. Mari baca sama2. =)

Seperti biasa, setelah pulang dari pejabat dan tiba di rumah, aku terus duduk berehat disofa sambil melepas penat. Sepertinya aku sangat malas untuk membersihkan diri dan menunaikan solat. Sementara anak2 & isteri sedang berkumpul diruang tengah.

Dalam keletihan tadi, aku disegarkan dengan adanya angin dingin sepoi2 yang menghembus tepat di muka ku. Selang beberapa lama seorang yang tak tampak mukanya berjubah putih dengan tongkat ditangannya tiba2 sudah berdiri di depan mata.

Aku sangat terkejut dengan kedatangannya yang tiba2 itu. Sebelum sempat bertanya.. siapa dia.. tiba2 aku merasa dada ku sesak, sukar untuk bernafas. Namun aku berusaha untuk tetap menghirup udara seperti biasa.

Yang aku rasakan waktu itu ada sesuatu yang berjalan perlahan2 dari dadaku.. terus berjalan.. ke kerongkongku… sakittt… sakit.. rasanya. Keluar airmataku menahan rasa sakitnya…

Oh Tuhan apa yang telah berlaku pd diriku..

Dalam keadaan yang masih sukar bernafas tadi, benda tadi terus memaksa untuk keluar dari tubuhku… kkhh… khhhh.. kerongkonganku berbunyi. Sakit rasanya, amat teramat sakit.. Seolah tak mampu aku menahan benda tadi…

Badanku gementar… peluh keringat meluncur deras… mataku terbelalak… air mataku seolah tak berhenti. Tangan & kakiku kejang2 sedetik setelah benda itu meninggalkan aku. Aku melihat benda tadi dibawa oleh lelaki misteri itu… pergi… berlalu begitu saja…. hilang dari pandangan.

Namun setelah itu… aku merasa aku jauh lebih ringan, sehat, segar, cerah… tidak seperti biasanya. Aku heran… isteri & anak2ku yang sedari tadi ada diruang tengah, tiba2 terkejut berhamburan ke arahku..

Di situ aku melihat ada seseorang yang terbujur kaku ada tepat di atas sofa yang kududuki tadi. Badannya dingin kulitnya membiru.

Siapa dia???

Mengapa anak2 & isteriku memeluknya sambil menangis… mereka menjerit… histeria …. terlebih isteriku seolah tak mau melepaskan orang yang terbujur tadi…

Siapa dia???

Betapa terkejutnya aku ketika wajahnya dibalikkan. Dia… dia… dia mirip dengan aku…. ada apa ini Tuhan???

Aku cuba menarik tangan isteriku tapi tak mampu.. Aku cuba pula untuk merangkul anak2 ku tapi tak berjaya. Aku cuba jelaskan kalau itu bukan aku. Aku cuba jelaskan kalau aku ada di sini.. Aku mulai berteriak….. tapi mereka seolah tak mendengarkan aku... Seolah mereka tak melihatku…

Dan mereka terus-menerus menangis…. aku sedar.. aku sedar bahawa lelaki yang misteri tadi telah membawa rohku. Aku telah mati… aku telah mati. Aku telah meninggalkan mereka .. tak kuasa aku menangis… berteriak… Aku tak kuat melihat mereka menangisi mayatku. Aku sangat sedih.. selama hidupku belum banyak yang kulakukan untuk membahagiakan mereka. Belum banyak yang telah kulakukan untuk membimbing mereka.

Tapi waktuku telah habis… masaku telah terlewat… aku sudah dikembalikan pada saat aku terduduk di sofa setelah penat seharian bekerja. Sungguh, bila aku tahu aku akan mati, aku akan membahagi waktu bila harus bekerja, beribadah, untuk keluarga dll.

Aku menyesal aku terlambat menyedarinya. Aku mati dalam keadaan belum solat.

Oh Tuhan, JIKA Kau inginkan keadaanku masih hidup dan masih bisa membaca bicara hati ini sungguh aku amat sangat bahagia.

Kerana aku MASIH mempunyai waktu untuk bersimpuh, mengakui segala dosa & berbuat kebaikan sehingga bila maut menjemputku kelak aku telah berada pada keadaan yang lebih bersedia.P/S : Feel free to share. Tak perlu mohon kebenaran dari MM, kerana ilmu dan  yang baik itu semuanya datang dari Allah S.W.T.. Janganlah mensia2kan kesempatan 
untuk saling menasihati dalam kebenaran dan beramal salih. Lakukan dengan 
ikhlas, insyaAllah kita akan dijanjikan kebaikan. Sesungguhnya Allah tidak 
akan mengubah nasib sesuatu kaum itu, melainkan mereka sendiri 
yang mengubah diri mereka…~WALLAHU'ALAM~


WRITTEN BY :

You May Also Like

3 Shaklee Lovers Visit

 1. terima kasih kerana berkongsi kisah yang membuat diri ini lebih bertaubat kepadaNya.. Terima kasih sekali lagi..

  ReplyDelete
 2. sedih kan cerita ni. huhu kita xtau bila ajal kita tiba, bersiaplah dari sekarang.. peringatan utk diri sendiri jugak.. ;)

  ReplyDelete
 3. @Riena Haiqal Sama2.. Mudah2an kita semua mendapat keredaanNYA dan kerberkatan dalam hidup.. =)

  @NOOR FATIN Sangat sedih.. Memikirkan diri masih longgar sana sini.. Takut setiap kali teringat MATI..

  ReplyDelete

Follow My IG