Wanita Akhir Zaman

by - 9:35:00 am

Assalamualaikum! ^_^


Saudara dan saudari kaum muslimin dan muslimat. Renungan khususnya untuk para wanita dan diriku sendiri di pagi Jumaat yang mulia ini.

Sayidina Ali r.a menceritakan suatu ketika melihat Rasulullah S.A.W menangis manakala ia datang bersama Fatimah. Lalu keduanya bertanya mengapa Rasulullah saw menangis. 

Beliau menjawab, "Pada malam aku di Isra'kan, aku melihat perempuan-perempuan yang sedang disiksa dengan berbagai siksaan. Itulah sebabnya mengapa aku menangis. Kerana, menyaksikan mereka yang sangat berat dan mengerikan siksanya."

Putri Rasulullah S.A.W kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya. 

Maka jawab Rasulullah, "Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih.. 
Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya.. 
Aku lihat perempuan tergantung kedua kakinya dengan terikat tangannya sampai ke ubun-ubunnya, dihulurkan ular dan kalajengking.. 
Dan aku lihat perempuan yang memakan badannya sendiri, di bawahnya dinyalakan api neraka..  
Serta aku lihat perempuan yang bermuka hitam, memakan tali perutnya sendiri.. 
Aku lihat perempuan yang telinganya pekak dan matanya buta, dimasukkan ke dalam peti yang dibuat dari api neraka, otaknya keluar dari lubang hidung, badannya berbau busuk kerana penyakit sopak dan kusta.. 
Aku lihat perempuan yang badannya seperti himar, beribu-ribu kesengsaraan dihadapinya.. 
Aku lihat perempuan yang rupanya seperti anjing, sedangkan api masuk melalui mulut dan keluar dari duburnya sementara malaikat memukulnya dengan puntung dari api neraka."

Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka disiksa seperti itu?

 • Rasulullah menjawab, "Wahai puteriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan muhrimnya.  
 • Perempuan yang digantung susunya adalah isteri yang 'mengotori' tempat tidurnya. 
 • Perempuan yang tergantung kedua kakinya ialah perempuan yang tidak taat kepada suaminya, ia keluar rumah tanpa izin suaminya, dan perempuan yang tidak mau mandi suci dari haid dan nifas. 
 • Perempuan yang memakan badannya sendiri ialah kerana ia berhias untuk lelaki yang bukan muhrimnya dan suka mengumpat orang lain.  
 • Perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka kerana ia memperkenalkan dirinya kepada orang lain dengan bersolek dan berhias supaya kecantikannya dilihat laki-laki yang bukan muhrimnya. 
 • Perempuan yang diikat kedua kaki dan tangannya ke atas ubun-ubunnya diulurkan ular dan kalajengking padanya kerana ia bisa shalat tapi tidak mengamalkannya dan tidak mau mandi junub. 
 • Perempuan yang kepalanya seperti babi dan badannya seperti himar ialah tukang umpat dan pendusta. 
 • Perempuan yang menyerupai anjing ialah perempuan yang suka memfitnah dan membenci suami."

Mendengar itu, Sayidina Ali dan Fatimah Az-Zahra pun turut menangis.Dan inilah peringatan kepada kaum perempuan termasuk diri aku sendiri. Sama2lah kita berhijrah ke arah yang lebih diredhai Allah S.W.T.


P/S : Aku menyampaikan cerita ini bukan kerana aku sudah cukup ilmu di dada. Tetapi kerana tanggungjawab aku sebagai seorang Islam. Sesiapa yang ingin memanjangkan ilmu ini silakanlah. Tidak perlu meminta izin kerana semua ilmu yang baik & bermanfaat datangnya dari Allah S.W.T.


~WALLAHU'ALAM~WRITTEN BY : 

You May Also Like

2 Shaklee Lovers Visit

 1. Replies
  1. Sama2 kita saling berpesan antara satu sama lain.. =)

   Delete