32 Perkara Yang Perlu Dijauhi Oleh Wanita Muslimah

by - 10:10:00 am

Assalamualaikum! ^^,

Tahukah anda beberapa perkara yang kita sebagai muslimah perlu jauhi? Jom tengok list kat bawah :-

  1. Menyambung rambut palsu.
  2. Bertatu.
  3. Mencabut bulu wajah.
  4. Mengikir gigi.
  5. Keluar rumah dengan memakai minyak wangi.
  6. Memperlihatkan perhiasan (bersolek) di depan lelaki lain.
  7. Menolak panggilan suami untuk tidur bersama.
  8. Membuka rahsia hubungan suami isteri.
  9. Berpuasa sunat tanpa izin suami.
  10. Membelanjakan harta suami tanpa izin suami.
  11. Derhaka kepada suami.
  12. Meminta cerai tanpa sebab yang jelas.
  13. Mengingkari kebaikan suami.
  14. Bersama lelaki lain yang bukan mahram.
  15. Memandang lelaki yang bukan mahram.
  16. Bersalaman dengan lelaki bukan mahram.
  17. Menyerupai lelaki.
  18. Membuka rahsia wanita lain kepada suami.
  19. Memandang aurat wanita lain.
  20. Keluar rumah tanpa ada keperluan.
  21. Masuk permandian awam.
  22. Mencakar-cakar tubuh (mencederakan diri sendiri) ketika mendapat musibah.
  23. Meratapi kematian.
  24. Berhias atas kematian seseorang.
  25. Menghantar jenazah.
  26. Mempercayai dukun & peramal.
  27. Menyumpah anak-anak sendiri.
  28. Tidak bertegur sapa dengan sesama muslim.
  29. Menganiaya pembantu.
  30. Mengganggu jiran.
  31. Minta cerai kerana suami sakit.
  32. Minta cerai kerana suami bernikah lagi.

*Semoga kita semua terhindar dari semua perkara di atas. Mudah-mudahan, InsyaAllah. Peringatan untuk diri sendiri juga. =)





WRITTEN BY : 

You May Also Like

12 Silent Hunter's Footprints

  1. minta cerai tu mmg dosa la kan..tp tu la, tak bini mana yg sanggup nk dimadukan... hurm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau sanggup pun hanya di bibir je.. Dari incit laki duk buat dosa kat luar dengan pompuan lain, baik izinkan.. Tapi kat dalam hati lukanya lebih parah dari ditikam bertubi2 dengan pedang..

      Itulah pengorbanan terbesar seorang isteri.. Pasrah dalam duka..

      Delete
  2. harap2 cik en dapat laksanakan smeua tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. MM doakan agar semua kawan2 muslimah MM terpelihara dalam setiap tindak tanduk & tingkahlaku.. Mudah2an Allah S.W.T sentiasa memberi kita semua petunjuk & jalan yang lurus & diredhaiNYA... InsyaAllah.. =)

      Delete
  3. Thanx for sharing :D
    ada beberapa perkara kat atas yg sy still susah nk elakkan.. hu3.. keluar rumah pakai minyak wangi.. sy sgt2 suka pkai mnyak wangi, kdg2 sy x sdar yg sy dh terlebih pkai.. ho3, smpaila kwn2 tgur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. MM dulu pun sama dear.. Kalau kuar rumah tak pakai minyak wangi rasa tak selesa sangat.. Yang wajib MM buat tiap kali mak kuar rumah dulu is, make up bagai nak rak, pakai losyen sampai ter'over' dose, pakai minyak wangi sampai orang lain naik penin.. Pastu suka pakai rantai tangan & rantai kaki yang ada loceng.. Rasa sangat feminin bila ada bunyi2an tu..

      But now, Alhamdulillah.. Minyak wangi & losyen dah tak kisah if tak pakai.. Rantai tangan & rantai kaki yang berloceng semua dah dibuang.. Accessories hanyalah brooch jer skang.. Make up pun sekadar, toner, moisturizer, krim fair & lovely, & sapuan bedak yang nipis.. Lisptsik semua tu dah jarang pakai..Kalau tengok bibir pucat macam tak bermaya sangat baru MM pakai.. If not, MM juz calit vaseline jer utk elakkan bibir kering..=)

      Delete
  4. yg elok kita ambil, yg buruk kita tinggalkan.. hehehe

    ReplyDelete
  5. law bab meminta cerai.. memang tak elok.. sbb tuh kuasa cerai ada pada lelaki... hmm , cerai satu perkara yg dimurkai Allah kan? Uztaz pernah ckp bernikah lain untuk lelaki adalah hak dia.. isteri tak boleh buat apa dan kena terima saja...

    *ya Allah , siapakah yg sanggup menahan keperitan ? tapi setiap keperitan itu akan dibalas di akhirat kelak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang bernikah lain itu hak lelaki dik.. Tapi lelaki sekarang selalu guna point tu untuk nikah lain.. Tapi sebenarnya dorang tak mampu.. Tak mampu maksud akak dari segi tak mampu berlaku adil, tak mampu menjadi ketua keluarga yang bertanggungjawab, tak mampu nak beri kebahagiaan pada isteri2 & anak2, tak mampu nak jadi imam yang kepada isteri2, tak mampu nak bimbing isteri2 ke syurga.. Yang dorang mampu hanyalah dari segi kewangan, dan guna alasan bernikah lain adalah hak mereka semata2 demi menuntut nafsu..

      Tapi if betul2 mereka mampu lakukan semua yang di atas, akak sendiri pun setuju.. =)

      Delete