Bagasi Aku Hilang Oii..! - PART I

by - 11:48:00 am

Assalamualaikum!

*Credit Image to Mr. Google

Peristiwa ni terjadi kira-kira 4 tahun yang lalu.. Pengalaman yang betul2 buat aku nebes tak bley blah sampai nak kentut pun tak lawas.. Huh..! 

Korang pernah tak mengalami situasi hilang bagasi di airport? Ni lah yang aku nak citer nih.. Giler menggelabah kot aku time tu.. Yelah, dah beberapa kali turun naik flight tak pernah2 bagasi or barang2 aku hilang. Tetiba hari tu boleh terhilang pulak..

Okay, citernye bermula begini. Ceh, macam nak buat dokumentari kehidupan aku la plak.. Kahkahkah! Masa tu tahun 2008, aku baru balik dari konvokesyen. So korang boleh bayanglah kan barang apa paling berharga bila dah balik dari konvo.. 

Yessss! My degree transcript kat dalam tuh hoii..! Aku nak mintak keje nanti perlukan benda itu! Arghhhh..! Kekacauan di jiwa, kecelaruan di minda, kehuru-haraan melanda..! Kenapa?? Kenapa?? Kenapa??!!!

Dengan muka penuh sebel aku menunggu di tempat collect bagasi.. Sampai sebijik bagasi pun aku dah tak nampak, aku tunggu lagi kat situ macam tenuk kehilangan nutrisi. Last2 aku gi tanya kat Mak Cik Kastam yang ada dekat situ.. Jawapan yang paling aku takut nak dengar akhirnya terkeluar jugak dari mulut makcik tu, "Semua bagasi dah diangkut dari kargo dik.. Kalau takde kat situ maknanya memang takdelah tu.."

"What..?! Cemane pulak boleh takde mak cik?! Sudah terang lagi bersuluh saya check in kat KKIA tadi bagasi saya ada.. Siap dah masuk kargo bagai.. Makcik ni biar betik.. Janganla memain..", soalan paling bodoh aku tanya kat makcik kastam tu.. Manalah dia nak tau pasal aku check in  or check out nun kat Sabah nun.. Adessss... T_T

Melihatkan muka aku yang bagaikan haruan tertelan bijik nangka, akhirnya mak cik kastam tu suh aku  gi tanya kat customer service counter.. Aku ingat aku sorang jer yang mengalami situasi penuh konflik kat situ.. Rupanya ada 2 ketul manusia lagi yang tengah berkrisis macam aku. Sampai2 dekat kaunter, kaunter tutup lah pulak.. Aku dah hampir nak meraung dah kat situ.. Dah tak pedulik dah macho ke tak macho muka aku masa tu.. Ohoh..!

So, kitorang tunggu la depan kaunter tu dengan masing2 tak senang duduk macam kucing hilang anak.. Dalam setengah jam camtu barulah kaunter buka.. Laju2 aku gi serbu.. Belum sempat aku buka mulut, mamat kat sebelah kanan aku dah sound baik punya dekat cik kak yang jaga kaunter tu.. Terkesima terus aku kat situ.. "Manalah akak tu nak tau ko nyer bagasi nak ilang.. Ko marah2 dia pun, bukan dapat apa.. Tanya elok2 tak boleh? Budus betul lah!", bentak hati kecil aku. Harap muka jer ensem, tinggi bak galah..kira dalam kategori jejaka idaman gak lah, tapi bila dia bukak jer mulut menghambur kakak kaunter tu terus aku reject.. Eh! Bajet orang nak ke kat ko tu? Owh! Konflik lagi.. T_T

Haisy, persyehtankan itu semua Mieza woi! Ko nak jejak bagasi ko ke nak buat segmen jejak kasih plak kat sini..? Pop! Terus hilang pikiran pasal mamat tu.. Aku pun cepat2 potong que & tanya pasal situasi bagasi aku yang ntah ke mana pergi tu.. Tanpa aku sedari yang sorang lagi mamat kat sebelah kiri aku nih rupanya duk perati jer gelagat aku.. "Argh! Pedulik lah! Aku tengah kes kecemasan nih! Ko lagi nak usha2.. Hempuk sebijik kang..!", bentak hati aku tanpa langsung berpaling ke arah mamat tu.

Sekali dia pun kes yang sama daa.. Lagi best, semua dokumen penting kerja & laptop dia ada dalam bagasi dia yang hilang tu. Tapi still cool jer.. Cara dia tanya kat kakak kaunter tu pun penuh sopan & berhemah.. Terus aku jeling2 usha mamat nih plak.. Owh! Boleh tahan gak ensem.. Arghh!! Apa ni?! Konflik lagi ke?!! Tidakkk!!! T_T


....apa jadi lepas tu? Ke mana hilangnya bagasi kitorang? Macamana boleh hilang? Sape yang curik..? 




- to be continue -





WRITTEN BY : 

You May Also Like

14 Silent Hunter's Footprints

  1. Replies
    1. Jeng..Jeng..Jeng.. Tunggu next coming up entry ea.. Hehe! ;)

      Delete
  2. ahaha..beg hilang sempat lagi usha mamat.. kihkihkih..tak sabar nak tau kisah seterusnya..

    bukan sbb nak tau dapat balik beg ke hapa..nak tau awak mintak nombor mamat berhemah tu ke tidak.. wakaka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wakaka! Sempat jer.. Oh! Pasal tu nanti ada tu dalam next entry.. Tungguuuuuuuuu...~~~ ;)

      Delete
  3. adess...barang penting tu..huhuhu.. alang2 tu ,xberkenalan ke dgn cik abg tu eheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Serius penting! Owh.. Bab berkenalan tu citer lain.. Tapi dalam next entri ada citer sikit jer pasal tu.. Kahkah!

      Delete
  4. heheheh suspen betul ye... takpe2 rileks ^_^

    ReplyDelete
  5. Kalau Nurrul hilang barang yg penting2 pun dah kelam kabut.. mcm yg sebelum ne masa pergi sabah.. errkk..

    *ke manakah bagasi itu hilang ? main sorok2 pulak -.-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha! Suspen tak suspen tak? Kekekekek..

      Delete
  6. pergh..to be continue plak...suspen dah baca dari awal sampai akhir..haha... bese dia akan call airport yang kita departure tu..kadang2 dia terdelay je...harap2 gitu le..hee..

    ReplyDelete
  7. huhu. takde pengalaman bagasi hilang. naik flite pun baru skali. ;)

    ReplyDelete
  8. Harap2 janganlah ada yang hilang klu berpeluang naik flight lagi.. Better bawak hand luggage, boleh bawak masuk flight.. =)

    ReplyDelete