FILEM REVIEW : Jiwa Taiko

by - 5:49:00 pm

Assalamualaikum!

Poster filem Jiwa Taiko

Sape kat sini yang dah tengok cerita ni? Aku baru jer lepas tengok.. So, nak buat review sikitlah. Sebelum tu aku nak tekankan di sini yang ini hanyalah pandangan aku sendiri. Berbeza individu berbeza pandangan k.

Cerita ni berkisarkan tentang persahabatan, percintaan, & pertelingkahan antara Firman, Trisya, Frizz & Lara. Aku taknak buat sinopsis pasal cerita ni. Kalau korang nak tau, korang tengoklah sendiri. Aku cuma nak bagi pandangan dari kaca mata seorang penonton.

Dari segi nilai2 murni, memang ada diselitkan nilai2 kasih-sayang & semangat setia kawan yang tinggi antara 4 sahabat ni. Tapi dari segi moral tu, erm.. Aku pun taktau macamana nak describe.

....adakah aku ni kolot & tak faham nilai2 seni lakon? Mungkinlah.. Yelah, aku bukan pelakon..aku bukan pengarah filem, so mungkin sebab tu aku agak kolot di situ..Huhu..

Tapi aku rasa adegan2 seperti peluk cium bagai tu tak patut dipertontonkan. Cium betul2 kot. Walaupun hanya kat pipi or dahi, tapi sebagai seorang Islam aku rasa benda2 macam tu memang tak patut dilakonkan. Pakaian2 pelakon wanita pun boleh tahan seksa. Rasa macam tengok cerita omputih plak.

....aku sendiri pun dah kompius dengan industri perfileman kita nih. Dah tak ada cerita lain ke yang lagi menarik yang boleh dibuat filem? Makin lama makin tak berkualiti lah. Maksud aku bukan dari segi audio or visual, tapi dari segi nilai2  moral. Bagus lagi buat dokumentari pasal haiwan2 terancam tu ha..

Harap tiada pihak yang salah faham dengan statement aku ni. Bukanlah niat aku nak kondemkan filem2 Malaysia, cuma memberi pendapat agar dapat diperbaiki & dikaji dengan lebih teliti di masa hadapan. Kita nak bawa industri perfileman kita ke mata dunia, then telitilah betul2 kualiti sesebuah cerita tu sebelum difilemkan. Janganlah main tangkap muat jer.. Orang yang datang tengok kat panggung & yang beli dvd ni semua rasa tak berbaloi k. 



P/S : Apa pulak pendapat korang?

Take a time to have a break 
with the DEALS!



WRITTEN BY : 

You May Also Like

5 Shaklee Lovers Visit

  1. deqla tgk kat panggung.. rasa rugi sgt laaaa....

    ReplyDelete
  2. Kan? Nasib bek MM tengok kat youtube jer tadi.. Kalau tak, maunya membebel incit laki 40 hari 40 malam ajak dia nonton wayang citer cenggini.. Huhu..

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Tak payahlah tengok dear.. Tak berbaloi.. Apa yang bestnya ntah..

      Delete
  4. Kasih bukan xnak support filem melayu tapi kalo dah jalan citenya besa2 pastu adegan lucahnya melebihi omputih baiklah x nengok langsung.. Jangan kata filem, drama melayu kat tv pun melampau seksanya.. huhuhu...

    ReplyDelete