Imbak Canyon

by - 3:47:00 pm


Welcome to Imbak Canyon!





Imbak Canyon? Apo tu? Woo, jangan salah faham.. Aku sendiri tak pernah sampai lagi sini.. Aku pun baru dengar nih sebenarnya.. Sepanjang hampir 4 tahun aku bermastautin di Sabah, ni lah 1st time aku dengar pasal Imbak Canyon..


FYI, Imbak Canyon ni merupakan sebuah kawasan hutan semulajadi yang menjadi salah satu nadi keunikan & keindahan floral & fauna yang terdapat di negeri Sabah. Aku berani cakap, Sabah memang kaya dengan bentuk muka bumi yang menarik dengan populasi hidupan yang unik dan jarang kita dapat lihat kat tempat2 lain..


Aku dulu sempatlah merasa ke Kinabatangan. Salah satu kawasan pemuliharaan yang best! Kat sana malam2 kul 9 or 10 dah tutup lampu weyh.. Tu pun guna generator tau.. Sape yang takut gelap tu, menjawap ler ko terkencing dalam seluar.. Kahkahkah! Tempat tdo dia jangan cakapla.. Aku taknak citer, korang nak tau gi lah sendiri.. Haha!


Memang satu pengalaman yang sangat berbeza bila dapat ke sana.. Aku pergi dulu pun as conservation students. Ditaja sepenuhnya oleh sape ekk..? Alamak, hampeh tul.. Boleh pulak lupa.. Huhu.. Kalau nak pergi sendiri melancong or bercuti boleh gak.. Best *bagi mereka yang suka adventure..! Paling best pagi2 korang kena lincah sikit.. Kalau tak, tak merasa la nak breakfast.. Habis semua kena samun ngan 'orang atas'... Siapakah? Bak kata Nabil rajalawak, Lu pikirla sendiri.. Wah3! ;p


Satu lagi tempat yang aku teringin sangat nak pergi is Meliau Basin.. Penah la sorang lecturer aku offer untuk buat research kat sana dulu.. Tapi bila memikirkan tempat tu teramat jauh ke pedalaman & kitorang masa tu tak ramai, takde lelaki plak tu, so our lecturer tarik balik offer tu.. Bahaya katanya kalau pegi 2,3 orang je.. Pompuan plak tu semua.. Dah la nak ke tempat tu kena naik heli.. Kang jadi ape2 payah nak kuar.. Maka berkuburlah hasrat nak ke Meliau basin.. Sobs! T_T


Ni lagi satu tempat best.. Imbak Canyon! Arina Ahmad, klu doc bawak korang gi fieltrip sini  mesti best kan? Aku nak ikot woiiii..! Sekiannn... (*penutup cam harom jer) -..- ~~



More about Imbak Canyon HERE!




WRITTEN BY : 

You May Also Like

8 Silent Hunter's Footprints

  1. wah sangat mendamaikan...area mana tempat ni di Sabah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Area Lembah Danum.. Dekat2 ngan Kinabatangan gak.. =)

      Delete
  2. jom kita serbu tempat tuh ramai2!! ! :")

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Keindahan alam semulajadi ciptaan Yang Maha Esa.. ^^,

      Delete
  4. betul kata mieza tu. sabah memang kaya dgn bentuk muka bumi yang menarik. One day, kalau ada rezeki...insya'ALLAH zie nk ke sabah. teringin taw. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah.. Dekat je Sabah ngan Sarawak tu.. Mana tau ntah2 kita leh jumpa kat sana.. Auw, bestnya! ^__^

      Delete