It's Just A Bad Day, Not A Bad Life.. Chillax lah..! ^_^

by - 12:03:00 am


Tak sangka ramai jugak nak tau kesinambungan kisah aku dalam ENTRI SEMALAM (Click To Read..) Macam2 andaian yang diberi. Ada yang kata mimpi lah, tertidur masa jawab test lah.. Hehehehe.. Ternyata aku berjaya membina corak pemikiran yang kreatif di kalangan pembaca ZPC ni.. Eheks! ^^,


Sebelum tu sudilah kiranya korang baca quotes yang aku tempek kat bawah ni. Ehsan dari google. Mohon pinjam ye incit google.. Ngeh3!~ 

Dah Habis Entri Ni Nanti Korang Fahamlah Kenapa Aku Tempek Quotes Ni.. 


Jom sambung cerita ! ^_^


....tengah syok aku melayan ngantuk, datanglah MANAGER ketuk pintu (*Harap menjawab persoalan yang bermain di benak korang sedari semalam.. Ini bukan mimpi ye.. Betul2 nih.. Hehe..*). Sorang2 dia panggil. Tinggal aku last tercongok kat dalam bilik tu. Terkebil2 aku duduk kat situ sorang2.. Huh! -.-


Rupa2nya candidate yang 2 orang tadi dah dibahagikan ke dua kumpulan. Adalah dalam 10 minit aku tunggu. Barulah datang sorang chinese guy & manager tadi perkenalkan aku dengan dia. Okay, hati aku dah tak berapa sedap. Kepala otak aku ligat berputar mengalahkan gasing. Aku dapat rasa tekaan aku betul kali nih. 


....ko tau apa aku teka ? Nanti ending aku bagitau.. Kalau tak nanti korang tak baca sampai habis.. Haha! Keji tak aku ? Keji tak ? Ngahahahaha!~


Ke mana aku di bawa ? Yezza! Seharian tu aku diheret untuk training buat advertising. Dalam hati aku, "Training kebende pulak sampai nak kena keluar ofis ni ?".. Aku dapat rasakan yang aku dah terkena.. Kena apa ? Aku kena ikut diorang buat MARKETING yang katanya ADVERTISING tu ! Argh!!! I hate this..!!!


....ko bayangkanlah, dari pukul 11 pagi sampailah 5.30 petang aku kena menapak naik turun tangga, keluar masuk ofis orang. Aku rasa siapa yang pernah kerja buat marketing tu taulah.. Okay, fine.. Itu aku tak kisah sangat.. Sekurang-kurangnya ada benda baru yang aku dapat belajar. Cuma ada part2 yang aku kurang selesa & tak berkenan yang membuatkan aku tolak offer kerja ni..


Yang Ni Aku Nak Korang Baca Betul2..
Then Tolong Bagi Feedback 
Tentang Pendapat Korang 
Di Ruangan Komen..
v
v
v
v
v
v


1. Bila diorang nampak aku pakai tudung diorang sepatutnya respect dengan aku.. Betul tak ? sekurang-kurangnya cuba faham apa yang seorang muslim macam aku boleh buat & apa yang aku tak boleh buat. Paling tak pun sekurang2nya sensitif la sikit kan ? Ni tak, selamber jer shake2 hand highfive2 bagai. Langsung tak fikir yang aku ni okay ke tak. selesa ke tak..



2. Sebagai rakyat 1 Malaysia diorang pun kena tau yang kita ni ada time2 nak kena rehat untuk solat dan sebagainya. At least diorang patut tanya, "Eh, u nak berhenti solat dulu ke ?".. Kan ? Ni tak, kalau aku tak cakap memang burn gitu jelah waktu Zohor aku. Yang lelaki sorang lagi pun langsung tak ada mention pasal nak berhenti solat ke apa.. Oh, FYI kitorang  masa tu 1 group ada 5 orang. 2 supervisor (Chinese), 2 yang datang for 2nd interview (aku & sorang lagi budak pompuan), dan sorang budak laki newbie (Melayu)..


3. Part yang aku paling tak selesa bila budak newbie tu tanya tak pernah makan makanan cina ke (*dari kedai2 cina*)? Aku jawablah tak pernah. Dia kata "Sedap tau, cubalah sekali.."..Aku dengan budak pompuan tu cakaplah tak boleh ar sebab kita rasa was2 even bukan dari kedai cina pun kecuali kedai tu ada tanda halal. Then boleh dia cakap, ala janganla makan yang ada tuuuu (*babi*).. Orderlah yg takde benda tu.. Masa tu aku dah macam kompius.. Dalam hati "Eh, ko ni mmg dah tak tau langsung ke hukum makanan halal haram ? Even ko order makanan yang takde babi (*sori, aku sebut direct je perkataan babi tu. Maaf kalau korang rasa kasar..*) sekali pun kat kedai cina tu, tapi dorang guna kuali, periuk, yang sama yang dorang dah guna utk masak the babi.. Tetap jatuh haram tau.. And dah sah2 kedai tu tak halal, takde tanda halal.." Bila dia ckp macam tu aku dah dapat tangkap patutla hal solat pun buat tak endah jer..



4. Aku masa tu pakai baju kurung. Yang ni lagilah nampak betapa tak sensitifnya supervisor aku tu. Boleh dia heret sekali aku masuk pusat snuker & bar yang penuh dengan arak semua tu. Ya Allah, Tuhan sajalah yang tau perasaan aku masa tu. Bau arak kuat betul. Rasa macam nak menangis pun ada. Sepatutnya, dia suruh la aku tunggu kat luar kalau dia betul2 respek agama kita ye tak ? Walaupun just masuk utk edar katelog & buat marketing, tapi if orang nampak apa dorang fikir ? Tetap tak manis kan untuk kita yang beragama Islam ni.. Apatah lagi dengann aku yang bertudung & berbaju kurung segala.. Sedih.. T_T



5. Prinsip aku, hormat ruang kerja & peraturan pejabat orang lain. Bila orang kata tak boleh masuk, means tak boleh masuklah. Korang tau berapa kali kitorang kena sound sebab masuk ruang pejabat orang yang terang2 tulis 'NO DIRECT SELLING ALLOWED'! Lepas tu ruangan 'PERSONNEL ONLY' pun diredahnya masuk. Dah macam perompak pun ada. Siap menipu lagi. Bank2 kan biasa kat bawah tu kaunter2 je kan ? Ofis department semua kat atas kan ? So we supposed not to get in & disturb the staff. But u know, my supervisor degil & masuk jugak2. Kalau dorang call security & tangkap kitorang tak ke naya ? Seriusly ni kerja gila. Gila berbisnes sampai dah tak kira semua tu.. Main redah jer.



Inilah antara sebab2 aku tolak tawaran kerja tu. Kalau tak, hari Selasa tu aku dah start kerja. Oh, jawatan yang aku pohon adalah PENOLONG PENGURUS.. Logik ke tak logik nak jadi Asst. Manager kena training macam ni ? Yang aku tau, tugas seorang pengurus atau penolong pengurus is kat dalam pejabat jer. Paling tak pun attend meeting ke mana2. 


....sekarang aku nak tanya korang, wajar ke tak wajar tindakan aku tolak tawaran kerja ni ? Apa pandangan korang tentang my long bad day ni ? 2 hari kot kaki aku sakit, betis aku kejang gara2 buat marketing.. Gilos!~








WRITTEN BY : 

You May Also Like

20 Shaklee Lovers Visit

  1. Kalau ena, ena buat tak tahu semua tu dan cuba elak dengan cara yang baik dan tetap bekerja... sebab bukan senang nk dapat kerja sekarang..

    tapi kalau sis tak tahan, dan sis buat semua ni demi nak jaga hubungan dengan Allah, itu lebih baik.. Allah akn membantu sis suatu hari nanti...

    ReplyDelete
  2. my previous boss pun mcm tu
    dh nmpk org pkai bju krg, nk shake hand bagai lg.
    xnk smbut kan jth maruah bos pulak
    bila meeting tak reti nk stop solat ke hape

    adoiii dunia skrg

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Mieza, masyallah nape teruk sangat org marketing tu? baguslah awak tolak, buat tambah dosa je kita bekerja dgn org yang tak hormat agama kita. cari kerja lain ye.. kesian awak. takut saya baca entri ni!

    ReplyDelete
  4. if eyqa, eyqa akan buat bende yg sama macam akak buat. prinsip hidup tetap prinsip hidup. Eyqa pasti akak akan dapat keje yang lagi baik sebab akak buat kerja berpandukan ALLAH.

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah . nasib baik akak tolak awal2 . mungkin Allah nak tunjukkan akak kekurangan kerja kat situ . memang tak patut pun kerja situ . lagi mendatangkan rasa bersalah kat Allah . ade hikmah akak kena ikut diorang marketing tue semua . cube kalau dah start keje, lagi naya akak . takpee . Allah akan bagi rezeki yang lebih baik n diredhai untuk akak . akak jangan risau tau tak dapat keje . yang penting Allah sentiasa ada dengan kite . kite doakan akak dapat kerja yang lebih diredhai Allah . amin :')

    ReplyDelete
  6. klaau dya buat perkara yg sama cm akak..rezeki semua drpd allah..mne tahu akak tolak job tu then dpt kerja lebih baik..:D

    ReplyDelete
  7. EH GILERRR TOL .. AWK WAT KPUTUSAN YG BETOL :) INSYA ALLAH .. ADE REZEKI YG LEBIH BAIK

    ReplyDelete
  8. hem , saketnye hati CP bace , memg patot pown la sis tolak , kalaw oleh bg penyepak sikit , eeeeeiiii , kurang asam betul ...

    ReplyDelete
  9. wajar..lupakan..byk lg keje kat luar sna yg lbh baik..in shaa Allah..lbh2x bab agama...bab sencitif tu...

    ReplyDelete
  10. yg mana betol wajib kita tegakkan! huh.. emo lak baca.. hurmm..

    p/s : dear, sori dah lama x terjah sini..agk bizi..nnti deqla langsaikan hutang bw k. :)

    ReplyDelete
  11. Singgah dr blog Lyafrina...salam kenal..done follow here

    ReplyDelete
  12. kalau sue pun sue akan buat macam awak buat jugak. haish. amendalahh mcm tuh??? sue baca entry neh berdebar3 jerk. huhuhuhu. apa2 pun tahniah! ZPC dah buat keputusan yang tepat bukan untuk hari neh saja tapi tuk masa akan datang sama! :)

    ReplyDelete
  13. sgt2 wajar...
    yela..dkm apa2 pon..kt hrus pastikan jgn smpai melangar hukum allah..lagi2 time ni dh teranagan dibawa tmpt x elok..camner nk berkat kan?

    lya,klo kdai cina..mm xleh nk g..biarpon org kata halal..selagi kdai tu ada ba aliff ba ya..& arak.. bg lya kdai tu kt x ptt pon msuk ...

    ermm..xpela..pasti tuhan akn berikan ganjaran y lbh baik dr ni..smua ada hikmat.

    ReplyDelete
  14. Kesiannya awak
    Tak baik la diorang buat tajuk iklan yang misleading nie kan
    Satu Malaysia please
    Singgah membaca di sini ye

    ReplyDelete
  15. seriusssss.... moon baca pon rasa sakit hati dah nie... dapat bayangkan kalo moon berada dalam keadaan gitu... huhuhuhuhuhu

    ReplyDelete
  16. mmg wajar la mm..mmg ssh skt klu kja dgn cina..akak housemate kna sbjik mcm mm..shari ja dia dah bnti krja...mmg xptt jd cmtu kan

    ReplyDelete
  17. kalau kite kite tolak.
    memang lah susah nak carik keje sekarang kan tapi kite kene pilih kerja yang kite suka.
    ni semua pengalaman kite lah.
    bila kerja tempat yang kite tak hepy memang susah sangat nak datang kerja. bosan. sedih. stress. semua lah. now dapat kerja baru yang persekitaran ok. alhamdulillah. rezeki tu ada kat mana2. yang penting kite gembira :)

    ReplyDelete
  18. huhhhh. paling tak suke keje marketing. takyah nyesal kalau tak keje tu. hee

    ReplyDelete