Cara2 Menyediakan Kolagen Rumpai Laut Asli..

by - 10:38:00 pm

Pure Marine Kolagen, Kolagen Rumpai Laut Asli, Gred AAA, Cara-Cara Penyediaan Kolagen Rumpai Laut
Dalam entri sebelum ni Mieza ada janji nak tunjuk cara2 nak sediakan kolagen rumpai laut asli ni kan ? Ok2, jom Mieza ajarkan.. ^_^


1. Mula2 basuh dan bilas sepeket/separuh kolagen mentah 100gm beberapa kali (seperti membasuh beras) sebelum direndam semalaman di dalam air bersih.

Pure Marine Kolagen, Kolagen Rumpai Laut Asli, Gred AAA, Cara-Cara Penyediaan Kolagen Rumpai Laut
Pure Marine Kolagen, Kolagen Rumpai Laut Asli, Gred AAA, Cara-Cara Penyediaan Kolagen Rumpai Laut
Pure Marine Kolagen, Kolagen Rumpai Laut Asli, Gred AAA, Cara-Cara Penyediaan Kolagen Rumpai Laut


2. Selepas semalaman, basuh lagi beberapa kali untuk menghilangkan sisa masin air laut dan kotoran  yang melekat.
Pure Marine Kolagen, Kolagen Rumpai Laut Asli, Gred AAA, Cara-Cara Penyediaan Kolagen Rumpai Laut
Selepas direndam semalaman, kolagen mentah tadi akan kembang macam ni.


3. Lepas basuh & bilas lagi beberapa kali, toskan kolagen tadi.
Pure Marine Kolagen, Kolagen Rumpai Laut Asli, Gred AAA, Cara-Cara Penyediaan Kolagen Rumpai Laut


4. Kemudian rebus bersama 2 liter air (untuk sepeket kolagen 100gm) / 1 liter air (untuk separuh peket ). Tunggu hingga mendidih dan biarkan selama 15-20 minit.
Pure Marine Kolagen, Kolagen Rumpai Laut Asli, Gred AAA, Cara-Cara Penyediaan Kolagen Rumpai Laut
Masukkan beberapa helai daun pandan untuk mengurangkan bau hanyir.
Pure Marine Kolagen, Kolagen Rumpai Laut Asli, Gred AAA, Cara-Cara Penyediaan Kolagen Rumpai Laut


5. Lepas semua kolagen dah larut, sejukkan di dalam beberapa bekas dan simpan di dalam peti sejuk (bukan di ruang sejuk beku ye..)
Pure Marine Kolagen, Kolagen Rumpai Laut Asli, Gred AAA, Cara-Cara Penyediaan Kolagen Rumpai Laut
Mieza guna bekas tupperware taufu fah tu jer..



Siap! Bila dah sejuk & kolagen tadi pun dah jadi jeli so boleh la makan..! Boleh dimakan begitu sahaja or dicampurkan ke dalam jus minuman. 

Cara pengambilan boleh baca SINI. ^_^



P/S :
Bagi sesiapa yang berminat nak cuba boleh lah melawat ke blogshop Mieza. Mieza jual murah2 jer & Mieza juga ada jual ready made jeli kolagen ni. Boleh COD untuk pelanggan di sekitar Ipoh.. If ada sesiapa berminat nak jadi agen, emailkan ke rosmizaali@gmail.com dengan subject : "AGEN DROPSHIP" ye.. Mieza bagi special price untuk agen.. ^_^




You May Also Like

17 Shaklee Lovers Visit

  1. best2 :) dni pun harap dapat istiqamah makan ni. sebab kadang2 malas hehe

    ReplyDelete
  2. lepas ni nk beli lah..pastu nktry..ramai ckp elok tuk kulit

    ReplyDelete
  3. tak penah tengok sbelum ni.. hehe.. btw maaf lambat balas kunjungan.. busyra baru balikk dri U.. skarang ada kat umah... hehe :)

    ReplyDelete
  4. ARDINI HUMAIRA

    --> Samalah Dni.. Kadang2 terskip jugak..Culas.. Hehe.. =)

    ReplyDelete
  5. DYA BUNGA

    --> In Shaa Allah elok untuk kulit dan juga membantu kita menjaga kesihata dan kecantikan luaran dan dalaman untuk Gred AAA ni.. Cubalah! Murah jer.. =)

    ReplyDelete
  6. tq info yg menarik
    salam perkenalan drpd : suteraungu87.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. stok kat rumah masih banyak lagi.. dalam petis ais ada..100g sekali masak banyak tu...

    ReplyDelete
  8. ooo.. benda ni hanyir ke? senang je nak buat kan.

    ReplyDelete
  9. pic 1st tu mcm sotong kering kan.. rumpai laut mmg baik utk kesihatan kan..byk khasiatnya x dinafikan..tp lom penah try..nk try la nnti. ;)

    ReplyDelete
  10. pakai panda eh..MV masak biasa jer...hehe

    ReplyDelete
  11. CHIC NA

    --> Bau dia sedikit hanyir. Nama pun hasil laut kan.. Hehehe.. Tapi rasa dia tak hanyir.. Tawar jer.. =)

    ReplyDelete
  12. MCM ULAM-ULAMAN PULAK KAK BUI TENGOK...

    ReplyDelete
  13. Wah mntep kali ^^.
    blogwalking sist .. Thx

    ReplyDelete
  14. bagus sebenarnya makan rumpai laut nie..tapi bau dia yg tak tahan tu..:(

    ReplyDelete
  15. nk try juga nanti tp xsampai seru g nak beli kihkihkihkih

    ReplyDelete
  16. Popular lah produk ni skrg.. btw nice info ;) baru zam tahu

    ReplyDelete