Blogger templates

Friday, 14 June 2013

Ayat Kursi Menjelang Tidur

 photo AssalamualaikumRose_zpsfa96a7bc.jpg
Abu Hurairah r.a pernah ditugaskan oleh Rasulullah S.A.W untuk menjaga gudang zakat di bulan Ramadhan. Tiba-tiba muncullah seseorang lalu mencuri segenggam makanan. Namun kepintaran Hurairah memang patut dipuji, pencuri itu kemudian berhasil ditangkapnya.

"Akan aku adukan kamu kepada Rasulullah S.A.W," gertak Abu Hurairah.

Bukan main takutnya pencuri itu mendengar ancaman Abu Hurairah, hingga ia pun merengek-rengek, "Saya ini orang miskin, keluarga tanggungan saya sangat ramai, sementara saya sangat memerlukan makanan."

Maka pencuri itu pun dilepaskan. Bukankah zakat itu pada akhirnya akan diberikan kepada fakir miskin? Keesokan harinya Abu Hurairah melaporkan kepada Rasulullah S.A.W. Maka bertanyalah baginda, "Apa yang dilakukan kepada tawananmu semalam ya Hurairah?"

Ia mengeluh, "Ya Rasulullah, bahawa ia orang miskin, keluarganya ramai dan sangat memerlukan makanan," jawab Abu Hurairah. Lalu diterangkan pula olehnya bahawa ia kesian kepada pencuri itu, lalu dilepaskannya.

"Bohong ia," kata Nabi. "Pada malam nanti ia akan kembali".

Kerana Rasulullah S.A.W berkata begitu, maka kawalannya diperketat dan beliau lebih berwaspada pada malam itu. Benar seperti yang diperkatakan oleh Rasulullah, pencuri itu kembali lagi lalu mengambil makanan seperti kelmarin. Dan kali ini ia pun tertangkap.

"Akan aku adukan kamu kepada Rasulullah S.A.W," ancam Abu Hurairah.

Sama seperti sebelumya, pencuri itu lalu meminta ampun, "Saya orang miskin, keluarga saya ramai. Saya berjanji esok saya tidak akan kembali lagi," kata si pencuri.

Mendengar keluhan pencuri itu, Abu Hurairah berasa kasihan lalu melepaskan ia pergi. Pada paginya kejadian itu dilaporkan kepada Rasulullah S.A.W, dan baginda pun bertanya seperti kelmarin. Setelah mendapat jawapan yang sama, Rasulullah pun menegaskan, "Pencuri itu bohong dan nanti malam ia akan kembali lagi."


Credit Pic To Google

Malam itu Abu Hurairah berjaga-jaga dengan penuh waspada. Mata, telinga dan perasaannya dipasang baik-baik. Diperhatikannya dengan teliti setiap gerak-geri di sekelilingnya. Jika pencuri itu benar-benra datang seperti yang diperkatakan oleh Rasulullah dan ia berhasil menangkapnya, beliau telah bertekad tidak akan melepaskannya lagi. Sudah dua kali beliau dibohongi oleh pencuri itu. Hatinya sudah tidak sabar lagi menunggu kedatangan si pencuri itu. Beliau kesal. Kenapa pencuri kelmarin itu dilepaskan begitu sahaja sebelum diseret ke hadapan Rasulullah S.A.W? Kenapa mahu saja ia ditipu olehnya?

"Awas!", katanya di dalam hati. "Kali ini tidak akan ku berikan ampun".

Malam semakin larut, jalanan sudah sepi, ketika tiba-tiba muncul sesosok bayangan yang datang menghampiri longgokan makanan yang dijaga rapi.

"Nah, benar juga. Ia datang lagi!", kata Abu Hurairah di dalam hati. Dan tidak lama kemudian pencuri itu  bertekuk lutu di hadapannya dengan wajah ketakutan. Diperhatikannya benar-benar wajah si pencuri. Ada semacam kepura-puraan pada gerak-gerinya.

"Kali ini kau pastinya ku adukan kepada Rasulullah. Sudah dua kali kau berjanji tidak akan datang lagi ke mari, tapi ternyata kau kembali juga."

"Lepaskan saya," pencuri itu memohon. Namun dari tangan Abu Hurairah yang menggenggam erat, dapat difahami bahawa kali ini ia tidak akan dilepaskan lagi. Maka dengan rasa putus asa akhirnya pencuri itu berkata, "Lepaskan saya. Akan saya ajari tuan beberapa kalimat yang sangat berguna."

"Kalimat-kalimat apakah itu?" tanya Abu Hurairah dengan rasa ingin tahu.

"Bila tuan hendak tidur, bacalah ayat Kursi : Allaahu laa Ilaaha illaa Huwal-Hayyul Qayyuuumu..  Dan seterusnya sampai akhir ayat. Maka tuan akan selalu dipelihara oleh Allah, dan tidak akan ada syaitan yang berani mendekati tuan sampai pagi."

Maka pencuri itu pun dilepaskan oleh Abu Hurairah. Dan keesokan harinya ia kembali mengadap Rasulullah S.A.W untuk melaporkan pengalamannya yang luar biasa malam tadi. Ada seorang pencuri yang mengajarinya kegunaan ayat Kursi.

"Apa yang dilakukan oleh tawananmu semalam?", tanya Rasulullah sebelum Abu Hurairah sempat menceritakan segalanya.

"Ia mengajariku beberapa kalimat yang katanya sangat berguna, lalu ia aku lepaskan," jawab Hurairah.

"Kalimat apakah itu?" tanya nabi.

Katanya, "Kalau kamu tidur bacalah ayat kursi : Allaahu laa Ilaaha illaa Huwal-Hayyul Qayyuuumu..  Dan seterusnya sampai akhir ayat." Dan ia katakan pula, "Jika engkau membacakan itu maka engkau akan selalu dijaga oleh Allah, dan tidak akan didekati syaitan hingga pagi hari ini."

Mendengarkan cerita Abu Hurairah, Nabi S.A.W berkata, "Pencuri itu telah berkata benar, sekalipun sebenarnya ia tetap pendusta." Kemudian Nabi S.A.W bertanya pula, "Tahukah kamu siapa sebenarnya pencuri yang bertemu denganmu setiap malam itu?"

"Entahlah," jawab Abu Hurairah.

"Itulah syaitan.." balas Rasulullah S.A.W.
NOTE :   Sebelum tidur amalkan membaca surah Al-Fatihah, 3 Qul, dan ayat Kursi. Insha Allah akan dilindungi dari gangguan syaitan hingga ke pagi.. =)


  

9 comments:

 1. Alhamdulillah...memang jadi amalan setiap hari.

  ReplyDelete
 2. betul...jangan lupa baca sebelum tidur...semoga tidur kita dipelihara kan? morning dear...

  ReplyDelete
 3. btul tu mm..ishaallah Allah lindung..salam jumaat ;-)

  ReplyDelete
 4. nice sharing.. salam jumaat.. :)

  ReplyDelete
 5. Banyak kelebihan ayat kursi nie...
  Tq sharing :)

  ReplyDelete
 6. alhamdulillah tazkirah hari ni.
  hihihi :)

  ReplyDelete
 7. seingat deqla.. dulu penah baca kisah ni...itu la setan mmg kan sentiasa mengganggu umat nabi.. so, kena la sentiasa amalkan ayat kursi.. x nk dah kena tindih masa tdo.. seram..huhu

  ReplyDelete
 8. semoga menjadi pengajaran.. kalau tak terlelap tu memang akan baca. ;)

  ReplyDelete

Labels

Advanced Joint Health Tablet Advertorial Affiliate Alfalfa Complex Anti-Aging B Complex Berpantang Cinch Energy Tea Mix Collagen Powder Cyst Depression Detox Energizing Soy Protein ESP GLA Complex Healthy Nutrition Healthy Recipes Info Sihat Kehamilan Kesihatan Kesihatan Kanak-Kanak Kuih Raya 2016 Lazada Lecithin Lifestyle Masalah Lemah Pundi Kencing Motherhood Journey My Pregnancy Journey NON-GMO Nutriferon Obesiti Omega Guard OsteMatrix Parenting Penuaan Performance Drink Personal Placenta Previa Postnatal Pregnancy Pregnancy Tips Prenatal Quotes & Motivations SAARA SAARA Aisyah SAARA Amani SAARA Ariana SAARA Lorea Ombre SAARA Medina Sakit Gigi SEDD Senggugut Set "Milk Booster" Shaklee Set Berpantang Shaklee Set Detox Shaklee Set Energy Booster Set Imune Booster Set Kecantikan Shaklee Set Kehamilan Set Kekal Langsing Set Kencing Tak Lawas Set Kesihatan Sendi Shaklee Set Kulit Cantik Set Mengandung Set Mighty 3 Gems Set Prenatal Set Ramadhan Set Senggugut Set Tenaga Shaklee Shaklee Effect Shaklee Issue Sistemik Lupus Eritematosus (SLE) Sustained Release Vita-C Plus Sustained Release Vita-C Plus™ (500mg) Tempahan Kuih Raya 2016 Tentang Shaklee Testimoni Testimoni Alfalfa Testimoni B Complex Testimoni Enfuselle Hydrating Moisturizer Testimoni ESP Testimoni GLA Complex Testimoni Set Alergik/Resdung Testimoni Set Berpantang Shaklee Testimoni Sustained Release Vita C Testimoni Vitamin C Testimoni Vivix Tip Keibubapaan Tip Penyusuan Tips & Info Kesihatan Tips Dan Petua Tips Kesihatan TIPS RUMAHTANGGA TTC TTCians Vita E Complex Vita-Lea For Children Vitamin E Complex Vivix Vivix®

Copyright © RosmizaAli.Com™ Made with ❤ by azhafizah.com