Kisah Teladan : Jenazah Berubah Menjadi Babi Hutan

by - 8:00:00 am

 photo AssalamualaikumRose_zpsfa96a7bc.jpg

Kisah Teladan : Jenazah Berubah Menjadi Babi Hutan | Seorang anak mendatangi Rasulullah sambil menangis. Peristiwa itu sangat mengharukan Rasulullah S.A.W yang sedang duduk bersama-sama sahabat yang lain.


"Mengapa engkau menangis wahai anakku?" tanya Rasulullah.


"Ayahku telah meninggal tetapi tiada seorang pun datang melawat. Aku tidak mempunyai kain kafan. Siapa yang akan memakamkan ayahku dan siapa pula yang akan memandikannya?" tanya anak itu.


Segeralah Rasulullah memerintahkan Abu Bakar dan Umar untuk menjenguk jenazah itu. Betapa terperanjatnya Abu Bakar dan Umar, mayat itu berubah menjadi seekor babi hutan. Kedua sahabat itu lalu segera kembali melapor kepada Rasulullah S.A.W.


Maka datanglah sendiri Rasulullah S.A.W ke rumah anak itu. Didoakan kepada Allah sehingga babi hutan itu kembali bertukar menjadi jenazah manusia. Kemudian nabi menyembahyangkannya dan meminta sahabat untuk memakamkannya. Betapa hairannya para sahabat, ketika jenazah itu ingin dimakamkan, wajahnya berubah kembali menjadi babi hutan. 


Melihat kejadian itu, Rasulullah menanyakan anak itu apa yang dikerjakan ayahnya selama hidupnya.


"Ayahku tidak pernah mengerjakan solat selama hidupnya," jawab anak itu.


Kemudian Rasulullah S.A.W bersabda kepada sahabatnya, "Para sahabat, lihatlah sendiri. Begitulah akibatnya meninggalkan solat selama hidupnya. Ia akan menjadi babi hutan di hari kiamat".


-Wallahu'alam-   

LIKE? VOTE HERE! ^_~
 

NOTE : Marilah saling berpesan sesama kita agar sentiasa menjaga solat. You May Also Like

1 Shaklee Lovers Visit

  1. babi hutan? erk.. nauuzbillahminzalik... sama2 la beringat...

    ReplyDelete