Bila Dah Sampai Limit..

by - 3:14:00 pm

 photo AssalamualaikumRose_zpsfa96a7bc.jpg

Bila Dah Sampai Limit.. | Tak taulah nak kategorikan entri ni dalam kategori apa.. Kategori luah perasaankah? Kategori mengadu dombakah? Atau kategori release tension..? Sumpah, aku tak tau.. Sebagai seorang manusia biasa aku pun sama macam orang lain, tak lepas dari bebanan masalah, tekanan, krisis kewangan, perhubungan, dan masalah dengan masayarakat sekeliling.. Semua ni kadang2 kita tak jangka akan berlaku, tapi kita tau semua orang akan hadapi benda yang sama dalam hidup masing2.. Cuma dari segi tahap kesulitan tu mungkin berbeza2 bagi setiap orang. 

Bila tertekan selalunya kita akan cari orang yang paling rapat & yang kita percaya untuk berkongsi segala masalah kita. Tapi kadang2 bila orang yang kita percaya tu pulak tak boleh nak bertolak ansur atau tak boleh nak tolong kurangkan masalah kita, maka masa ni lah tekanan semakin bertambah. Sebab tu aku lebih suka berdiam diri & simpan sendiri segala masalah aku. Tapi inilah yang akhirnya akan jadi barah dalam satu2 keadaan dan merosakkan segalanya!

Jika aku masih mampu tersenyum dan membalas segala pertanyaan orang lain terhadap aku, itu adalah tahap tekanan aku yang paling rendah. Bila aku dah mula diam dan tidak menghiraukan orang sekeliling, itu tandanya tekanan aku dah mula naik ke tahap amaran. Dan bila dah sampai limit dia, aku akan mula mengalirkan airmata tanpa aku sendiri pun tau kenapa aku menangis. Itu adalah tahap tekanan aku yang dah masuk paras bahaya. Tahap kritikal, aku akan mula mengamuk dan melepaskan perasaan macam orang gila.

Adakah aku mengalami takanan perasaan melampau? I am too tired to think.. Life sometime is so stressfull. I think I need an escape from all the hustle.. 


NOTE : Losing My Energy & Soul.. -.-#



You May Also Like

18 Shaklee Lovers Visit

  1. ini dinamakan release tensen :)
    lain org lain cara release tensen,
    kalau itu yg buat kita slesa teruskan sahaja,
    cuma jgn sampi bahayakan diri:)
    satu je kne ingat,
    kita bukan seorg je kt bumi ni..
    share dgn patner akan jadi lebih elok.

    ReplyDelete
  2. Sabar yer dear..take a break.. InsyaAllah lepas tue kita akan lebih tenang..=D

    ReplyDelete
  3. Farah pulak miza bila dah sampai limit yang paling maksimum... akan menangis dulu sepuas2nya dah tu gi ambik wudhu' dan kalau waktu tu adalah waktu solat, akan solat...kalau tengah malam, buatlah solat yang patut...

    tapi kalau time biasa...memang akan senyap jer... dan cuba istighfar...dulu 6 tahun lepas baran gak, tapi sekarang dah boleh kawal.. Alhamdulillah...

    ReplyDelete
  4. Sabar ya mieza
    Dok relax sekejap, tarik nafas....
    Menangisla...jgn tahan
    Biasanya lepas nangis kita akan reda tau

    ReplyDelete
  5. alahai...tenag2kan hati ye mieza...jagn stress2 yek...pikir la benda2 yang mengembirakan...:)

    ReplyDelete
  6. sabar ye kak.. hidup ni ada pasang surutnya.. ada bnyak cara untuk akak lepaskan semua bebanan tersebut..tak semestinya kita kena share.. jadi cuba buat apa yg akak suka dan sikit2 hilangla masalah tu.. inshaAllah..=)

    ReplyDelete
  7. rileks mieza.. chill.. jgnla stress sangat.. nanti satu keja pun xleh nak buat.. kalau menangis boleh buat mieza lega, just do it.. ;)

    ReplyDelete
  8. Take it easy Mieza...stress is always part of our life..banyakkan bersabar dan berdoa ya...Things will be fine later..

    ReplyDelete
  9. smoga dipermudahkan segala urusan..

    ReplyDelete
  10. same goes with me kak.. ena kalau over limit marah, ena akan senyapkan diri... sesiapa kacau, memang mampus org tu... XD

    ReplyDelete
  11. betul tu..kadang2 ada limit kite untuk menghadapi tekanan..mun pun akan nanges kalau xtahan sangat..

    ReplyDelete
  12. sabar byak2 mieza....moga segala urusan dipermudahkan

    ReplyDelete
  13. pilih kwn yg betul2 kita pcaya Mieza then baru bole luahkan..kalo tak,mmg smp satu tahap akan meletup pnya..dan masa tu kita akan nangis tanpa henti even nk benti skalipun air mata tetap kuar kan..kan..syukur Ai ada bff yg kawan sejak dr tadika smp skrg..dia tmp meluahkan segalanya :)

    ReplyDelete
  14. Bersabarlah..
    Berdoalah kepadaNYA.. moga dipermudahkanNYA..

    ReplyDelete
  15. bhaya ni kalau pndam je..lbih baik luahkn..tp mngis adalah 1 release tnsion jga..hti manusia ni lain2..harap bnykknlah bersbar..kagum, sbb msih dpt tahan sifat marah..cubalh beristighfar..

    ReplyDelete
  16. wuuuuuuuu paham sangat sebab perangai kite kan sama kan.

    Dah2 tarik napas dalam2.

    Miza ni penat sangat kot. Tak pon banyak sangat pikir pasal keje. Bawak2 rest ok?

    :)

    ReplyDelete
  17. kak, pape pun bersabarlah ye. betul, hidup ni macam2 ragam mcam2 gaya. Dan hidup saya pun tak seindah org lain.bila simpan jadi tekanan, bila meluah jadi beban. Apa2 pun kita tau hati kita. Saya sampai satu tahap mmg saya diam dan menangis.. masa tu, saya dah tak mampu nk fikir tentang org lain lagi

    ReplyDelete