Blogger templates

Thursday, 31 October 2013

Pilih Produk Yang Betul..

Pilih Produk Yang Betul.. | Hari ni buka web BPFK, saja nak semak status produk2 Shaklee. Alhamdulillah, nampaknya semua produk Shaklee berdaftar. Ada yang tak tau ke BPFK tu apa? Bagi yang tak tau tu BPFK ni ialah Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia. Dulu masa kerja memang kena tau pasal ni since Mieza ada terlibat dengan klinikal research.. So, dari situ lah tau sikit2 pasal ni.. =)

Lepas dah semak status produk2 Shaklee, terus ke bahagian Newsletter plak. Agak memeranjatkan bila Mieza terbaca berkenaan satu kenyataan akhbar tentang satu produk hot slimming sekarang ni. Mieza tak nak sebut kat sini. Kalau nak tau selanjutnya boleh rujuk Drug Registration Guidance Document Updates ni. Buka2 FB, ada sorang rakan merangkap salah seorang supplier Mieza up status pasal produk ni. Katanya dia pernah cuba & side effect yang dia dapat memang sangat tidak menyihatkan. 

"Bahaya ********* ni. Sis penah try, dalam 2 hari. Badan jadi lemah, otak jadi blur semacam jer. Selera makan terus hilang."

Nampak dia punya side effect tu? Sebab tu boleh kurus cepat. So, apa yang Mieza nak cakap kat sini.. Nak kurus, nak kekal langsing, nak cantik tu boleh. Takde yang mustahil. Tapi janganlah dengan cara yang memudaratkan macam ni. Bila nak cuba sesuatu produk tu, kaji dulu asal usul produk.. Mana datang sumbernya? Boleh dipercayai ke tidak? Selamat ke tidak? Halal ke tidak? Jangan main telan jer..

Kaji intipati kandungan satu2 produk tu sebelum beli & amalkan secara membabi buta. Zaman sekarang ni semuanya di hujung jari. Rajin2kan diri search or google pasal produk yang korang makan. Jangan terlalu mudah terpedaya dengan tipu helah manusia. Seelok2nya, kaji latar belakang pengasas & syarikat pengeluaran produk tersebut terlebih dahulu. Dan semak status produk tersebut dengan BPFK. Jika telah sah  berdaftar, maka produk itu selamat untuk digunakan.

Suplemen Shaklee memang tidak dapat bagi anda kurus, langsing, & cantik dalam masa yang singkat seperti produk2 lain. Ini kerana produk kami bukan ubat tetapi hanya makanan tambahan yang diperlukan bagi melengkapkan keperluan nutrisi tubuh badan kita yang diserap secara perlahan & efektif. Ada yang cakap produk2 Shaklee mahal. Ye, kami akui memang agak mahal memandangkan prosedur yang dijalankan untuk menghasilkannya memerlukan kos yang tinggi bagi memastikan kualiti dan jaminan keselamatan kepada pengguna.  

Jadi pilihlah produk yang betul2 dijamin selamat sebelum mengamalkannya. Kesihatan kita tanggungjawab kita. Jangan perjudikan kesihatan dengan sesuatu yang memudaratkan. Nanti dah sakit, lagi mahal kos rawatan tu. So think & choose your product wisely, not rashly..


Teringat anak buah pernah tanya pasal 1 produk slimming ni. Lupa nama apa. Tapi katanya makan tu boleh hilang 16 kilo dalam masa 2 minggu. Tapi Mieza suruh dia fikir betul2 sebelum cuba satu2 produk tu. Mana ada produk yang boleh buat berat badan turun mendadak macam tu dalam masa singkat. Kalau ada pun, mesti ada something not good for ur health. Nasib baik dia nak dengar nasihat Mieza.. Ni bukan cerita nak tutup periuk nasi orang ye. Tapi sebab I care. I care with your health. Nak2 pulak darah daging sendiri.. Off course la double triple care I give for them..



NOTE : Hari ni closing.. Adakah keajaiban bakal berlaku? Hanya DIA yang tau. Cuma mampu berharap & berserah.. 
[*Autopublish*]
Read More

Wednesday, 30 October 2013

Mampukah Jadi Kenyataan ?

Mampukah Jadi Kenyataan ? | Usaha dah usaha, doa pun dah doa, tinggal tawakal & berharap agar ada keajaiban yang bakal berlaku. Apa yang Mieza usahakan? Itu later Mieza akan kongsi, tu pun if target Mieza tercapai. If not, kita postpone ke bulan depan.. Tapi harapnya janganlah sampai postpone. Huhu..

Harapan masih lagi bersisa.. Walau mungkin masa sudah terlalu singkat, tapi tiada apa yang mustahil. Apa2 pun boleh berlaku dalam masa yang suntuk ni. Korang mesti tertanya2, apa benda la Mieza duk merapu sorang2 ni kan? Mieza nak sangat share dengan korang semua, but not for this time. Just doakan kejayaan Mieza. Tu jer Mieza mintak. K, thanks.. =)



NOTE : Hoping For The Miracle To Happen.. 



Read More

Tuesday, 29 October 2013

Kejayaan Bukan Untuk Orang Yang Malas

Kejayaan Bukan Untuk Orang Yang Malas | Salam Selasa semua! Sabtu, Ahad & semalam blog sunyi.. Datang2 hari ni keluar tajuk berbaur motivasi lagi.. Entri kali ni sekadar perkongsian hasil dari pemerhatian & pengalaman sendiri yang mana telah banyak memotivasikan diri Mieza sehingga hari ini.


Frankly speaking, Mieza ni bukanlah berasal dari keluarga senang. Dari kecik sampai besar Mieza dibesarkan olah seorang ibu tunggal. Ayah pergi menyambut seruan Ilahi sejak Mieza berumur 9 tahun lagi. Sejak dari tu mak lah yang bekerja siang malam cari duit nak tampung anak2 belajar. Nak bagi anak2 jadi orang terpelajar macam anak2 orang lain. Mak bergolok bergadai nak sara Mieza belajar sampai masuk U. Isu keluarga memang banyak. Memang sedih kenangkan semua tu. Dan idola paling Mieza kagum sampai sekarang ialah mak Mieza sendiri. Tapi hari ni bukan nak cerita pasal perjalanan hidup Mieza & keluarga Mieza.. Taknak sedih2 kat sini. Tu semua takkan bawa ke mana. Lagi buat kita down, murung & ketinggalan lagi ada.


Jadi marilah kita bercerita pasal orang malas. Straight to the point jelah senang. MALAS! Mieza mengaku Mieza ada sifat2 malas ni. Sesekali datang rajin, rajinlah. Tapi bila direnung balik kenapa sampai sekarang Mieza tak dapat apa yang Mieza impikan, inilah dia puncanya. MALAS! Huhu.. 


Selalu kalau kita tengok orang yang senang & berjaya sekarang ni diorang bermula dari mana? Adakah lahir2 jer terus berjaya? Adakah lahir2 jer terus dapat masuk U? Adakah lahir2 jer terus dapat kerja bagus2? Adakah lahir2 jer terus jadi PM? Tak kan?


Semua daripada kita ni bermula dari "0".. Zero! Takde apa2.. Apa pun tak tau kan? Tapi dari mana datangnya motivasi untuk berjaya tu? Macamana orang2 yang berjaya sekarang ni dapat apa yang diorang ada sekarang? Jawapannya ialah diri sendiri.. Ya, diri sendiri!


Mieza sebenarnya sedikit kesal dengan sikap segelintir daripada kita ni yang takde motivasi diri. Paling Mieza kesal ialah majoriti daripadanya ialah bangsa Melayu. Orang nak kaya, dia nak kaya. Orang lain hidup senang, dia pun nak hidup senang. Tapi usaha takde. Bila disuruh buat kerja sikit mengeluh. Macam2 alasan dibagi. Takde masa lah, tak retilah, sibuk dengan anak lah, banyak kerja lah, takutlah, gitulah ginilah.. Asal buat satu2 benda tu, awal2 jer rajin, beriya nak majukan diri sendiri.. tapi hujung2nya suram.. Sepi.. Sudahnya berkubur segala benda yang diusahakan.. Dah macamana nak maju?


Macam apa yang Mieza usahakan sekarang ni. Mieza tak buat sekadar suka2 untuk cari side income or what so ever.. Tapi Mieza buat sebab nak bantu ringankan beban suami, nak menambahbaik ekonomi & taraf hidup keluarga, nak bantu orang yang memerlukan, nak bagi kesenangan pada seluruh ahli keluarga dan untuk jaminan masa depan anak2 Mieza nanti. Sebab apa? Sebab Mieza sedar Mieza bukan orang senang. Mieza & suami sama2 buat biz sendiri.


Orang kata buat biz sendiri ni kaya, mewah, banyak duit. Ya betul! Tapi bukan dalam jangkamasa pendek ni. Buat masa sekarang ni kami memang bukan orang senang. Orang pakai kereta, rumah besar, makan sedap2, tapi kami takde semua tu. Suami Mieza keluar pagi balik malam naik motor je.. Berpanas, berhujan berembun semua dengan motor tu. Kami pergi uruskan order2 dari customer Shaklee pun dengan motor. Kalau panas, panaslah. Kalau hujan pun hujanlah. Yang penting barang sampai ke tangan pelanggan seperti yang dijanjikan.


Orang selalu pandang rendah pada kami, dengan bisnes kami. Tapi kami tak amik pusing semua tu. Bagi kami, biarlah susah sikit sekarang ni, tapi insha Allah akan datang dapat beri kesenangan pada anak2 & keluarga kami. Yang penting, jangan MALAS! Jangan buat kerja hangat2 tahi ayam. Komitmen & usaha perlu berterusan.


Adat dalam hidup, ada pasang surut. Semua orang rasa tu. Jangan rebah sekali, terus tersungkur selama2nya. Andai kata hari ni kita rebah, ingat esok masih ada. Bangkit & melangkahlah terus ke hadapan. Andai kita kecundang di tengah jalan, jangan putus asa. Jangan diikutkan rasa kecewa. Sebaliknya pandanglah terus ke hadapan. Jangan berpatah pada kekalahan. Jangan sesekali mengalah pada kekecewaan. Ingat Allah itu ada. Berdoalah & mohon diberi kekuatan untuk terus melangkah. Usaha, usaha & usaha! Insha Allah kejayaan akan jadi milik kita.





NOTE : I am nobody right now. I'm just a person with nothing to give instead of words & motivations. But I believe in Allah.. 2 to 3 years from now on I'll become one of the most successful person who u know..  Insha Allah.. =)
Read More

Friday, 25 October 2013

7 Sunnah Hebat

7Sunnah Hebat | Dalam kehidupan sehari-hari ada kala kita mungkin telah melampaui batas. Imaginasi kotor, percakapan dan perbuatan yang tidak betul menjadikan kita selalunya semakin jauh dengan Allah SWT. Tetapi itulah kita manusia, tak lari dari kesilapan.. Dan mujurlah Allah selalu membuka pintu taubat kepada kita, agar dapat kita meneruskan perjalanan menuju akhirat dengan lebih berkat. Hendaknya kita sekurang-kurangnya selalu menjaga Tujuh Sunnah Nabi setiap hari.


Ketujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:-

Pertama :

Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya. Pastinya doa mudah termakbul dan menjadikan kita semakin hampir dengan Allah.

Kedua :

Membaca Al-Qur’an sebelum terbit matahari. Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur’an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman. Paling tidak jika sesibuk manapun kita, bacalah ayat 3Qul, atau ayat qursi.

Ketiga :

Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkah ke mana pun, langkahkan kaki ke masjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

Keempat : 

Jaga solat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha. Yakinlah, kesan solat dhuha sangat dasyat dalam mendatangkan rezeki.

Kelima :

Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari. Percayalah, sedekah yang diberikan akan dibalas oleh Allah berlipat kali ganda.

Keenam :

Jaga wudhu' terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu'. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwudhu' senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah”.

Ketujuh :

Amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.


Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya. Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme.


Sebarkanlah ilmu ini, dan anda tidak akan rugi sedikitpun, sebarkan, semoga ianya memberi manfaat pada semua. 
Read More

Thursday, 24 October 2013

Sold Out In 3 Days!!!

Sold Out In 3 Days!!! | Sebelum ni Mieza ada buka pre-order untuk suplemen Sustained Release Vitamin C Plus 500mg.. And Mieza ada mention, jangkaan Mieza produk ni akan sold out as soon as it is opened for sales. Tepat jangkaan Mieza, dalam masa 3 hari jer dah sold out seluruh Malaysia. Now, tak tau la bila pulak akan restock. Kalau dulu setahun lebih, kali ni tak tau la. Kita tunggu jelah ye.. Huhu..


So, kepada yang berjaya dapatkan Vitamin C Plus ni, tahniah la ye. Kepada yang duk bertanya tapi tak confirm2 nak beli tu Mieza minta maaf banyak2, dah takde stok. Fuh! Hebat penangan Vitamin C Plus Shaklee ni.. Jom serang Collagen pulak sementara tengah promosi ni.. Lepas ni sold out lagi jangan nangis cari Mieza.. Huhu..


NOTE : Happy Bershaklee! ^_^
Read More

Wednesday, 23 October 2013

Comfort Zone Bukan Untuk Orang Yang Berjaya..


Comfort Zone Bukan Untuk Orang Yang Berjaya.. | Baru2 ni Mieza ada ikut sesi inspirasi jutawan Shaklee di Ipoh. Banyak ilmu dapat kat sana. Dan banyak orang tak tau yang dalam Shaklee ni kita bukan sorang2, kita ada group sokongan, kita ada master2 yang dah bergelar jutawan yang sentiasa support & bagi kita motivasi rohani & jasmani. Kita ada ramai tulang belakang yang sama2 bergerak dengan kita. Sebab tu Mieza berani join biz ni. Okay, tu cerita lain. Nak tau, kena join dulu.. Kat dalam biz ni ada macam2 benda yang korang belum tau... So kalau nak tau, joinlah! Keluar dari "Comfort Zone" tu.. Hehe.. =)



:: Entri ni Mieza copy paste jer dari perkongsian Mieza dalam group sokongan Shaklee di Fb. Harap ada yang sudi baca & jadikan ni sebagai satu motivasi untuk anda semua. ::


Ni antara ilmu yang Miza dapat masa ikut Magic Session Ipoh dengan 13 Master hebat & PM Cery baru2 ni.. Banyak benda yang dikongsikan dalam sesi tu sebenarnya Mieza dah pernah belajar masa ikut satu program bulan Februari yang lepas.. Nama program tu GCAP.. Nanti senang2 Mieza kongsi ilmu yang Mieza dapat masa GCAP tu ye.. Banyak sangat..! Memang terlalu banyak ilmu yang Mieza dapat masa tu.. Tapi tu lah, ilmu satu fail gedabak besar, habis program, balik simpan dalam almari.. Inilah salah satu toxic behaviour yang ada pada sesetengah daripada kita.. Aku la tu.. Erm.. 


So, hari ni just nak cerita pasal "Comfort Zone".. Ramai daripada kita yang susah nak berjaya ni adalah dari golongan2 yang berada dalam "Comfort Zone". Kita terlalu selesa duduk dalam "Comfort Zone" tu sampai tak nak langsung keluar dari situ.. Taknak langsung usaha untuk bebas dari "Comfort Zone" tu.. Biasa orang2 macam ni dia jenis yang tak berani nak utarakan pendapat, tak berani nak ambil risiko, tak berani nak cuba sesuatu yang baru, tak berani nak rempuh kesusahan, tak berani nak bersaing dengan orang lain, tak berani itu tak berani ini.. Pendek kata semua tak beranilah.. Takde keyakinan diri.. Tu pasal "Self Confidence" plak.. Nanti Mieza ulas pasal tu plak ye.. 



Mieza sendiri pun pernah duduk dalam "Comfort Zone" ni. Semua orang ada "Comfort Zone" masing2.. Dia cuma tau itulah dunia dia, itulah kerja dia, itulah rezeki dia, itulah hidup dia.. Orang kata, kalau takat tu, takat tu jelah... Takde nak usaha untuk dapat lebih. Contoh paling mudah la ye, si A ni kerja makan gaji.. Kerja sambilan plak tu.. Bukan kerja tetap pun.. Tapi dalam fikiran dia, takpelah kerja sambilan pun.. Janji aku ada kerja, ada gaji.. Lepas lah wat tanggung makan minum dari duk harap orang bagi.. Bila ditanya, ko tak nak cari kerja lain ke? At least carilah kerja tetap.. Jawapan dia, aku tak kesah kerja sambilan pun.. Aku rela je keja macam ni.. Asalkan aku ada keje.. Kalau aku apply keje lain pun, belum tentu dapatnya.



Nampak tak? Actually tu adalah situasi sebenar ye.. Bukan cerita rekaan.. Mieza dulu kerja sebagai Pegawai Penyelidik Sambilan di sebuah institut penyelidikan di Kuala Lumpur.. Memang kerja bawah government, bawah Kementerian Kesihatan. Bunyi macam gah je kan? Padahal jawatan sambilan jer.. Gaji memang on off & lewat seminggu dari permanent staf.. Orang ujung bulan dah dapat gaji, kitorang seminggu or 2 minggu lepas tu baru merasa. Nak2 kalau ujung2 tahun macam ni.. Memang selalu masalah tak cukup duit nak bayar gaji kitorang yang staf sambilan ni. Awal tahun, bertabah jela tunggu gaji. Elaun apa semua takde. OT lagilah takde.. Datang keje ujung minggu free2 jer.. Berkhidmat Untuk Negara sangat.. Haha! 



Sampailah Mieza decide utk resign & pindah ke Ipoh. Husband suh Mieza rehat dari bekerja buat sementara. So, duk umah jer lah. Sampailah skang, dah setahun lebih dah resign & jadi fulltime housewife. Mieza buat biz dropship... Tapi taula kan biz dropship ni untung bape sangat. Tu pun bukan hari2 orang beli barang kita. Sampailah Mieza jumpa Shaklee ni.. Thanks sangat kepada insan yang bawa Mieza keluar dari "Comfort Zone" ni, kak Dayana.. Dialah orang yang bertanggungjawab yang perkenalkan Mieza dengan Shaklee & guide Mieza sampai sekarang.. Actually, dah lama dengar pasal Shaklee ni.. Sejak Mieza baru abis study lagi. Masa tu tahun 2008. Ada sorang member ajak Mieza join. Tapi dia tak explain betul2. Tiba2 jer mesej ajak join. Mana maunya aku nak berbisnes2 ni.. MLM plak tu.. Plus masa tu mana ada duit lagi nak bayar membership registration bagai.. Rasanya kalau masa tu Mieza dah start, skang dah duk sebaris dengan master2 Shaklee dalam team jutawan tu kot.. Entah2 dah sama level dengan PM Cery.. Hehe..


Bersama Presidential Master Cery.. Peluk2 sikit amik aura jutawan.. Hehe.. 


Yang Mieza nak kongsi kat sini ialah, macamana Mieza perlahan2 mula keluar dari "Comfort Zone" Mieza. Dari bekerja, gaji boleh tahan jugaklah masyuk masa tu, lepas tu resign even Mieza & suami masing2 belum stabil dari segi ekonomi, lepas tu buat pulak biz dropship yg kadang2 kena maki ngan customer sebab barang yang sampai ke tangan diorang tak sama macam dalam gambar (biz dropship ni stok takde ngan kita, kita just diberi gambar produk untuk diiklankan, then mark up la sikit harga kalau nak untung.. Bila ada orang order, kita bagi semua details customer kpd suplier kita, so diorang la yang akan uruskan penghantaran semua.. Di situlah risikonya..) Sekarang ni ada lagi buat, tapi tak aktif dah macam dulu. Fokus Mieza skang ialah Shaklee.. Mieza nampak Mieza boleh pergi jauh dengan Shaklee.. Dengan adanya bimbingan dan sokongan adik beradik Shaklee yang lain, Insha Allah semua tu tak mustahil..



So, sama2 lah kita bantu diri kita, bantu kawan2 kita untuk keluar dari "Comfort Zone" masing2.. Jangan terlalu selesa dengan dunia sendiri.. Tengok macam rama2, kalau dia tak struggle keluar dari kepompong masa dia di peringkat lava tu, lama2 dia akan mati dalam tu jer. Sama macam bayi.. Dah cukup 9 bulan 10 hari, tapi kalau dia tak struggle untuk keluar dari rahim ibu, boleh memudarat & membahayakan kedua2 ibu & bayi tu sendiri. Sebab tu doktor akan guna macam2 kaedah untuk keluarkan juga bayi tu sebelum kesan lagi buruk berlaku.


Mieza sendiri pun kaki masih lagi tersangkut dalam "Comfort Zone" nih.. Still struggling to get out of it.. Sape nak berjaya tu KELUAR lah dari "Comfort Zone" masing2.. Sama2 kita tarik antara satu sama lain untuk keluar dari "Comfort Zone" tu. Ada yang kata susah. Takde benda yang senang dalam dunia ni. Masa kita kecik, susah tak nak belajar berjalan? Susah tak nak belajar bercakap? Susah tak nak belajar menulis? Susah tak nak belajar membaca? Susah tak nak belajar mengira? Semuanya susah kan? Tapi sekarang boleh jer kita buat semua tu. Tak susah pun. Semua tu atas daya usaha & diri masing2.. Antara nak dengan taknak jer.  So, renung2kanlah..





NOTE : Orang yang berjaya adalah orang yang bekerja di luar "Zon Selesa" mereka.
Read More

Wordless Wednesday #47



NOTE : Lets get out from the comfort zone & build our own victory! Have a great day onwards all! ^_^

Read More

Tuesday, 22 October 2013

Cerita AidilAdha Vs. Birthday Celebration

Cerita AidilAdha Vs. Birthday Celebration | This is what we call cerita basi.. Mihmihmih! Biasalah, cerita tak berapa nak hot, mula cam malas nak update kat sini.. Tapi tengah duk tapis2 gambar dari camera tadi ada pulak gambar masa raya haji baru2 ni. Walaupun tak banyak & takde muka cik puan blog dalam gambar, tapi rasa sayang pulak kalau tak diabadikan dalam blog. Maka, terhasillah entri basi ni.. Ekekeke..


Dipendekkan cerita, raya haji lepas Mieza beraya di rumah MIL. Pagi raya tu baru balik umah MIL. Kengkonon feeling2 balik kampung. Kahkahkah! Walhal takdela jauh mana pun. Sampai2 semua hidangan dah siap. Tinggal makan jer. Dah serasa macam menantu hantu jer pulak aku ni.. Tak tolong tak apa, datang2 mentekedarah. Ugh! -.-'


Petang tu follow SIL pegi umah jiran sebelah. Ada buat korban kat sebelah tu. Tapi Mieza tak tengok pun. Sebelum kerbau & lembu tu kena sembelih aku dah cabut dulu. Huhu. Bukan tak boleh tengok darah ke apa, tapi tak sampai hati. Kang dah tak pasal takleh makan daging langsung. Huhu.. Gambar waktu siang memang sekeping pun nan hado. Erm..


Ok, skip terus cerita waktu malam. Boleh gitu? Haha! To make it short katanya, haruslah skip mana2 cerita yang tak hot. So, malam tu family mak uda dari KL sampai. Dan kebetulan esoknya birthday SIL Mieza. So, kitorang pakat sambut birthday ler plak. Sambut simple2 jer. Beli kek sebiji, pastu beli kfc. Makan ramai2. Ok, lets the pics talk..

Ada yang tertanya2 tak kenapa "anak2 ibu"? Sebab laki iols pun nak join sekali.. Haha! Birthday dia dah lepas. Tapi takde celebrate macam ni. Ibu just belanja makan pizza. Tapi kitorang bertiga jer masa tu.. So, dia ambil kesempatan nak celebrate sekali.. Terus tulis macam gitu.. Kekeke..

Main menu.. Ayam goreng kfc..

Wakil tolong tiup lilin.. Dak Darwisy.. Hehe..

Dah selesai aktiviti makan2, me & hubby balik ambil kain baju terus shoot balik ke rumah ibu. Tidur sana. Hehehe.. So, tu jelah cerita raya haji Mieza.. Biasa2 jer. Baju raya pun memang tak bertempah or beli. Main sarung jer baju yang ada. Asal berbaju sudah.. Hehe..

Ni birthday cake incit husband.. Ditempah khas oleh SIL.. Tempek ler sekali alang2.. Malas nak buat dua tiga entri. 


Kek coklat dua2 sebab kami semua penggila coklat. Mieza suka choc moist cake jer. Selain dari tu kurang suka gak. Eh, kebetulan pulak cam sama jer tema kek ni. Tulisan kaler purple pink.. Hehehe.. Okay, tu jer nak gebang! Bubai! ^_^


Dalam pada nak pendek, terpanjang jugak entri ni.. Haha! Ini semua poyo! ^o^




NOTE : Lagi beberapa hari nak closing.. Tercapaikah targetku??? Semoga diperkenankan segala doa & dipermudahkan segala urusan.. Amin..

Read More

Monday, 21 October 2013

Rahsia ESP Soy Protein Isolate Powder SHAKLEE..

 photo AssalamualaikumRose_zpsfa96a7bc.jpg

Rahsia ESP Soy Protein Isolate Powder SHAKLEE.. | Sebelum ni Mieza pernah kongsi pasal ESP ni kan? Hari ni Mieza nak kongsi lagi pasal produk terlaris dari SHAKLEE ni. Sekarang ni dah ramai dah independent ditributor yang jual produk-produk SHAKLEE. Kat mana-mana pun orang duk bercakap pasal SHAKLEE. Itu maknanya produk SHAKLEE ni memang dah terkenal dan terbukti keberkesanannya. Order hari demi hari pun makin menggalakkan. Alhamdulillah..

So, apa yang Mieza nak cerita hari ni ialah pasal keistimewaan ESP Soy Protein Isolate Powder SHAKLEE. Ramai yang cakap khasiat ESP ni sama jer dengan khasiat susu soya biasa. Malah susu soya biasa yang boleh didapati di mana-mana supermarket jauh lebih murah dari ESP. Ye memang betul susu soya biasa yang selalu kita boleh dapat di mana-mana supermarket tu jauh lebih murah. Tapi khasiatnya juga jauh berbeza dari apa yang kita boleh dapat dengan ESP Soy Protein Isolate Powder SHAKLEE ni.


Masih ragu-ragu? Okay, jom Mieza terangkan kenapa Mieza kata ESP Soy Protein Isolate Powder dari SHAKLEE ni berbeza dari susu soya biasa..


7 KRITERIA PENTING ESP :

  • Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organik. Kenapa kacang soya mesti ditanam secara organik? Kajian menunjukkan bahawa penanaman secara kimia (bukan organik) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan. Dari kajian juga terbukti ada hubungkait antara kanser dan nitrat. Maka amatlah penting pestisid, fungisid dan herbisid tidak digunakan di sepanjang proses pembesaran kacang soya ini.

  • Kacang soya itu mestilah NON-GMO (tidak dihasilkan secara genetik). Kenapa kacang soya mesti ditanam secara NON-GENETIC? Ini kerana secara umumnya kacang soya yang dihasilkan secara genetik ini adalah murah untuk dihasilkan. Konsep dia lebih kurang sama seperti vitamin sintetik dan vitamin organik yang kita selalu beli. Kalau kita beli vitamin organik, mesti jauh lebih mahal berbanding dengan vitamin sintetik bukan? Tapi kesannya jauh lebih baik berbanding kita mengambil vitamin sintetik. Betul tak? So, sama lah juga dengan ESP. Malahan ESP adalah sejenis suplemen semulajadi yang lebih berkualiti. Kesan pengambilannya adalah jauh lebih baik berbanding kita minum susu soya biasa yang jauh lebih murah. Kebanyakan syarikat akan mencari cara untuk menjimatkan kos. Cara paling mudah untuk jimatkan kos sudah semestinya dengan menghasilkan kacang soya secara genetik.

  • Protein soya itu mesti mengandungi 9 asid amino perlu. Ini adalah salah satu ciri yang amat penting yang ada pada ESP Soy Protein Isolate Powder yang tidak ada pada susu soya biasa. Badan kita memerlukan kesemua 9 asid amino ini untuk menghasilkan hormon, jus penghadaman, antibodi dan enzim. Jika salah satu daripada 9 asid amino perlu ini tiada dalam pengambilan zat harian kita, sistem imun badan kita akan mengalami kemerosotan sehingga 30%. Keadaan ini akan menyebabkan banyak fungsi tubuh yang penting tertangguh atau terhenti. 

  • Dalam proses penghasilan Soy Isolate, serpihan soya mesti dibasuh dengan air, bukan alkohol. Sekiranya dicuci dengan alkohol, ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone sehingga 88%. Sedangkan isoflavone itu diperlukan untuk mengurangkan risiko kanser paru-paru etc,. Isoflavone juga bermanfaat dalam penyeimbangan hormon dan menambahkan kemampatan tulang.

  • Bahan anti-thyroid / anti-growth mesti disingkirkan. Soya yang mentah mengandungi "anti-growth" dan "anti-tyrosine" substances. 


So, itulah sedikit info berkenaan ESP Soy Protein Isolate Powder yang Mieza boleh kongsikan untuk pencerahan semua. Apa kelebihan ESP, boleh baca balik kat SINI. Sebarang pertanyaan boleh ajukan secara terus melalui inbox di Official Page Shaklee Mieza, atau Personal FB Mieza, email, or boleh direct SMS Mieza di talian 019-5327438

Read More

Friday, 18 October 2013

Soalan2 Yang Biasa Ditanya Berkenaan Suplemen Shaklee

Soalan2 Yang Biasa Ditanya Berkenaan Suplemen Shaklee | Sebelum ni Mieza dah kongsikan tentang perbezaan di antara ubat & suplemen. Bagi yang belum baca or terlepas pandang tu, boleh refer balik link yang Mieza bagi tu ye. So, hari ni Mieza kongsikan pula beberapa soalan yang sering ditanya oleh client2 Mieza. Harap dapat menjawab segala persoalan yang bermain2 di fikiran korang semua tu ye.

SOALAN 1 : Suplemen tu ubat ke?
Jawapannya adalah TIDAK. Suplemen bukan ubat. Ubat terdiri daripada bahan jenis dadah yang 'asing' untuk tubuh badan kita. Manakala Suplemen pula adalah makanan tambahan yang berfungsi sebagai bahan pembina tubuh yang diperlukan oleh tubuh badan kita.

SOALAN 2 : Saya dah cukup makan. Pagi saya breakfast, then minum pagi, saya lunch & diner ikut waktu. Minum petang pun saya ambil. Rasanya tak perlu ambil suplemen tambahan kot..
Walaupun kita cukup & makan ikut time, tapi badan kita masih memerlukan bekalan suplemen tambahan untuk memastikan badan mendapat zat & nutrisi yang mencukupi dan sepatutnya. Ini kerana apabila diselidiki diet harian kita, kebanyakan makanan yang kita makan tu adalah HAMPAS sahaja. Sebab? Semua makanan yang kita makan tu dimasak terlebih dahulu. Apabila melalui proses masakan, haba yang terbebas sedikit sebanyak telah menyebabkan bahan makanan tersebut terdegradasi. Ia mampu mengenyangkan, namun khasiatnya tidaklah seberapa.

SOALAN 3 : Semua suplemen sama jer..
Jawapannya, TIDAK. Kebanyakan suplemen di pasaran adalah dari sumber sintetik. Suplemen terdiri daripada 3 jenis iaitu SINTETIK, ORGANIK, dan SEMULAJADI. Sila baca perbezaan di antara ketiga2nya di SINI. Suplemen yang terbaik adalah suplemen semulajadi yang lebih dekat dengan keperluan tubuh kita. 

SOALAN 4 : Kalau makan suplemen ni ada kesan sampingan apa2 tak?
Ya, benar jika suplemen yang diambil adalah dari jenis sintetik. Suplemen semulajadi tidak memberikan sebarang kesan sampingan.  

SOALAN 5 : Orang2 yang kurang nutrisi dan kebuluran jer yang perlu suplemen ni..
Anda silap. Suplemen adalah untuk mereka yang mementingkan kesihatan dan inginkan kehidupan yang lebih sihat tanpa sebarang ancaman penyakit kronik. Anda perlu tahu bahawa kebanyakan rasa penat, letih, lesu, dan stress adalah petanda yang tubuh kita kekurangan zat & vitamin. 

SOALAN 6 : Saya memang makan ikut gizi yang seimbang. Semua dah cukup. Protein ada, serat ada, karbohidrat semua ada. So, tak perlulah ambil suplemen lagi kan?
Walau pun kita makan semua jenis kumpulan gizi yang diperlukan, namun badan kita tak dapat hasilkan (sintestis) vitamin sendiri, kecuali vitamin D (perlukan cahaya matahari). Tambahan pula, dengan gaya hidup kita sekarang ni yang serba ringkas, serba segera, memang memerlukan kita untuk mengambil vitamin atau makanan tambahan.  



Tun Dr Mahathir adalah seorang pengamal suplemen. Bandingkan diri beliau dari segi fizikal & buah fikiran dengan atuk kita yang seusia dengannya yang tak ambil suplemen. Jelas perbezaannya kan? Kalau diberi pilihan, kehidupan yang bagaimana anda pilih di usia emas anda? Sihat & bertenaga serta masih aktif melakukan aktiviti harian? Atau lemah tak bermaya & hanya terlantar di katil menuggu anak2 suapkan makan, tukarkan lampin, dan mandikan kita?


Pilihan di tangan anda. Kesihatan kita hak kita. Tepuk dada, tanya hati. Sebarang kemusykilan dan keraguan jangan segan2 hubungi Mieza.. Berminat ingin mendaftar keahlian dengan Shaklee? Pun boleh contact Mieza anytime.. ^^,
   
Read More

Thursday, 17 October 2013

Vitamin C Plus 500mg Now Available For Sale!!!

Vitamin C Plus 500mg Now Available For Sale!!! | Great news! Next week dah boleh start borong Vitamin C Plus 500mg dah. Bagi yang dah booking for pre-order hari tu dah boleh start proceed payment ye.. Next week 1st penghantaran untuk yang dah booking & dah buat full payment.. ^_^


Lama tau tunggu Vitamin C Plus ni restock.. Setahun lebih kot.. Huhu.. Alhamdulillah, atas permintaan ramai now it's back! Ada yang berminat? Boleh direct SMS or PM Mieza di Official Page Shaklee Mieza ye..Nak PM di Personal Fb pun boleh.. Best price for my lovely readers! Jom feeling2 gojes! Lagi gojes kalau ambil bersama Collagen Powder.. Hehe..


NOTE : Aku pulak yang excited lebih. Haruslah borong untuk diri sendiri jugak.. Ngeee.. ^_~

Read More

Perbezaan Vitamin Sintetik, Organik & Semulajadi

Perbezaan Vitamin Sintetik, Organik & Semulajadi | Bagi yang belum tau, vitamin terdiri daripada 3 jenis iaitu Vitamin Sintetik, Vitamin Organik & Vitamin Semulajadi. So, hari ni Mieza kongsikan serba ringkas tentang perbezaan di antara ketiga2 jenis vitamin ni k.. Harap dapat bagi input yang berguna & dapat membantu menambahkan pemahaman & pengetahuan pembaca2 blog ni tentang vitamin. Jom study! ^_^


Sekarang dah tau kan kenapa vitamin semulajadi Shaklee agak mahal berbanding produk2 lain. Ini adalah kerana kos menghasilkannya juga adalah lebih tinggi berbanding vitamin sintetik dan organik. Jadi pilihlah vitamin yang terbaik untuk diri kita, anak2 kita, dan keluarga kita. Melabur lebih sikit untuk kesihatan jangkamasa panjang tak ada ruginya. 


NOTE : Selain amalan gaya hidup sihat, pengambilan suplemen tambahan juga adalah penting untuk jaminan kesihatan yang lebih baik..

Read More

Wednesday, 16 October 2013

Suplemen Shaklee Bukan Ubat

Suplemen Shaklee Bukan Ubat | Sebenarnya dah beberapa kali Mieza mention pasal SUPLEMEN SHAKLEE ni. SUPLEMEN sudah nyata adalah bukan sejenis ubat, tetapi sejenis makanan tambahan. Tapi memandangkan masih ramai yang keliru perbezaan di antara UBAT dan SUPLEMEN, jadi hari ni Mieza nak kongsi sikit perbezaan antara kedua istilah ni.


Ramai yang takut & ada yang tak berani nak consume produk kesihatan Shaklee kerana bagi mereka ianya adalah sejenis ubat kerana faktor rupa bentuk yang kebanyakannya dalam bentuk kapsul & tablet yang menyerupai ubat-ubatan yang biasa kita dapat di hospital, klinik, atau pun farmasi2 di luar sana. So hari ni, Mieza nak jelaskan lagi sekali bahawa SUPLEMEN SHAKLEE adalah SUPLEMEN dan bukannya UBAT. 


Kat sini, ada jadual yang menjelaskan kepada kita semua perbezaan di antara UBAT dan SUPLEMEN. Mari kita study sama2.. Harap lepas ni takde lagi yang keliru ye.. =)

UBAT
SUPLEMEN (MAKANAN TAMBAHAN)
Ejen bahan kimia yang kuat yang boleh mengubah fungsi-fungsi dengan mengganggu tindakan biokimia serta proses-proses enzim dalam tubuh badan
Bertindak dengan membantu tindakan biokimia dan pemprosesan enzim
Ubat tidak akan menjadi sebahagian daripada tisu-tisu kita.
Suplemen sangat penting dalam penghasilan tisu-tisu badan. Jika kita kurang mengambilnya,kita akan mati atau sengsara akibat kelemahan fungsi organ.
Ubat boleh mengakibatkan kesan sampingan dan kekal dalam badan. 

Contoh : Aspirin – menyebabkan gangguan dalam perut, pendarahan, gangguan penglihatan, penghadaman dan akhirnya kematian.
Suplemen tidak menimbulkan kesan sampingan. Jika berlebihan ia hanya terganggu sementara tetapi tidak membawa maut.
Ubat bertindak secara berasingan. Ianya boleh mengganggu antara satu sama lain dan menghasilkan kesan sampingan.
Suplemen bertindak lebih baik secara satu sama lain. Ia membantu ibarat rantai makanan. Kesemuanya harus bergabung untuk menghasilkan kesan yang lebih baik.
Ubat biasanya di makan di pertengahan waktu makan untuk mengelakkan saling mempengaruhi atau pencairan oleh kesan daripada makanan.
Suplemen baik diambil bersama makanan. Ianya lebih berkesan menyerap bersama makanan dan mempertingkatkan keberkesanan penghadaman makanan.
Ubat berkemungkinan membawa maut. Salah guna atau berlebihan boleh membunuh. Kematian adalah kesan sampingan yang pasti.
Suplemen adalah selamat. Tiada satu pun kenyataan yang menyatakan mengenai merbahayanya pengambilan vitamin, zat galian dan asid amino.
Ubat menghasilkan kesan kepada seseorang. Tidak kira apa keadaan seseorang itu, ia boleh merasai kesan pengambilannya.
Suplemen tidak menghasilkan kesan kepada seseorang. Ianya hanya memberi tindak balas sekiranya zat tersebut ternyata kekurangan dalam tubuh badan.
Ubat bertindak cepat. Seseorang boleh menerima kesannya dalam jangka masa beberapa minit atau jam sahaja.
Suplemen bertindak secara beransur ansur dalam jangkamasa panjang. Ia mengambil masa berbulan-bulan untuk mencapai kesan dan kejayaan.
Ubat merawat tanda penyakit bukan merawat punca penyakit. Ia hanya menutup kesakitan tetapi tidak memulihkan. Tidak ada keadaan badan yang sakit disebabkan kekurangan ubat. 

Contoh: sakit kepala – bukan disebabkan kekurangan Aspirin dalam tubuh.
Suplemen bertindak merawat punca penyakit sekiranya digunakan kerana menampung kekurangannya. Jika kesakitan itu berpunca daripada kekurangan sesuatu zat makanan, pengambilannya dalam makanan dapat mengatasi kesakitan yang dialami.
Ubat perlu diberi pengawasan yang teliti bagi menghalang kelebihan sukatan yang boleh menyebabkan kesan sampingan yang merbahaya.
Pengambilan suplemen tidak memerlukan pengawasan yang rapi sebagaimana pengambilan ubat-ubatan. Setiap sel badan hanya boleh menerima bekalan zat makanan atau suplemen dengan terhad. Apabila keperluan mencukupi, ia tidak akan menerima lagi.
Orang tua biasanya memerlukan ubat pada sukatan yang rendah kerana mudah mendapat kesan sampingan yang serius jika dibandingkan dengan orang muda.
Orang tua lebih memerlukan lebih banyak bilangan zat makanan kerana faktor kekurangan yang berlarutan  terlalu lama serta penghadaman yang lemah.
Pengambilan ubat yang berlebihan boleh mendatangkan penyakit bukan menyembuhkan penyakit. 

Contoh : Pengambilan panadol (Paracetamol) yang berterusan boleh mengakibatkan penyakit buah pinggang.
Suplemen sedia mengawal badan daripada serangan penyakit dengan menguatkan sel-sel badan (antibodi) daripada serangan virus, kuman dan bakteria.



Kesimpulannya, ubat kebiasaannya mengandungi dadah & bahan kimia yang membuatkan kita bergantung kepadanya. Adakalanya ubat membuatkan kita ketagih & sentiasa ingin mengambilnya untuk mengurangkan kesakitan yang dialami. Inilah bahayanya ubat. Sebab tu kita kena tahu keperluan badan kita & kena tahu mana lebih perlu dan penting untuk kesihatan tubuh badan kita untuk jangkamasa panjang. UBAT atau SUPLEMEN?


Mereka yang bijak & sayangkan kesihatan tubuh badan akan memilih untuk mengamalkan pengambilan SUPLEMEN sedari awal. Pengambilan SUPLEMEN yang mencukupi dapat membantu membina sistem pertahanan badan yang kuat dan mampu melawan serta mencegah penyakit. Jadi pilihlah SUPLEMEN sebagai MAKANAN TAMBAHAN kita. Dan tentunya SUPLEMEN yang baik adalah SUPLEMEN semulajadi yang bebas bahan kimia & tiada silica gel (ubat tahan) di dalam botol atau bungkusannya. Bagaimana pula untuk mendapatkan SUPLEMEN semulajadi terbaik? Sudah tentulah dengan SHAKLEE!


Sebab itulah, produk2 kesihatan SHAKLEE makin mendapat tempat & sambutan ramai sekarang ni. Sekarang, semua kekeliruan sudah terjawab. Harap lepas ni takde lagi perasaan was2 dan ragu2 terhadap produk2 Shaklee. Kami para pengedar produk2 SHAKLEE bukanlah meraih untung semata2, tetapi kami inginkan rakyat Malaysia mendapat keperluan nutrisi yang lengkap & sepatutnya agar dapat hidup lebih sihat dan bertenaga sepanjang masa.


Ada yang berminat nak mendaftar keahlian? Boleh contact Mieza bila2 masa.. Mieza akan guide mereka yang berminat sehingga betul2 faham dengan produk2 Shaklee ni.. Insha Allah..



NOTE : Jadikanlah makanan itu sebagai ubat kamu, & bukan ubat sebagai makanan kamu..

Read More

Monday, 14 October 2013

Salam Aidil Adha 1434H!

Salam Aidil Adha 1434H! | Di kesempatan ni Mieza nak ucapkan selamat menyambut Hari Raya Aidil Adha kepada semua pembaca blog ZPC yang beragama Islam.. Ada yang mengerjakan ibadah korban tahun ni? Alhamdulillah kalau ada. Mieza belum ada rezeki lagi tahun ni. Insha Allah, kalau dipanjangkan umur & dimurahkan rezeki di tahun akan datang mungkin. =)

Salam Aidil Adha

Kepada yang sedang dalam perjalanan pulang ke kampung tu Mieza doakan semoga selamat sampai ke destinasi yang dituju. Berhati2 di jalan raya ye. Pandu cermat jiwa selamat.. Akhir sekali, Mieza nak susun sepuluh jari memohon maaf andai ada salah silap sepanjang Mieza menulis di blog ni. Harap dimaafkan segala salah & silap. Have a great holiday all! ^__^


NOTE : Raya haji tahun ni beraya di rumah ibu mertua.. =)
Read More

Testimoni & Pre-Order Sustained Released Vitamin C

Testimoni & Pre-Order Sustained Released Vitamin C | Satu masa dulu pernah jadi fenomena Vitamin C Organik yang menjadi kegilaan ramai. Ingat tak? Mieza dulu pun terpengaruh jugak dengan fenomena tu. Siap order & consume sendiri lagi. Masa tu cuma tau Vitamin C Organik jer, tapi tak tau asal usul dari mana datangnya. Kebanyakan yang jual tu semua dalam botol2 kecil yang dipacking semula. Serius tak tau apa nama brand sebenar vitamin tu.  Main beli jer. Asal nama organik kira okay jer.. 

Sebab apa Mieza pilih vitamin organik? Sebab 100% diekstrak dari bahan2 semulajadi. Tu je tau masa tu. Kira selamat la kalau nak dibanding dengan vitamin sintetik. Masa tu Mieza belum terjebak dengan biz Shaklee ni lagi.. Bodoh2 lagi.. Asal nak cantik jer.. Huhu.. Satu botol tu tahan untuk 15 hari. So memang Mieza ambil vitamin tu sampai habis.. Tapi tak ambil hari2, sebab nak jimat.. Mahal kot 30 biji, RM80.. So Mieza ambil la selang sehari.. Sekali makan 2 biji.. Resultnya memang sangat memberangsangkan. Kulit yang mana ada jerawat tu cepat jer kecut, yang mana berparut tu pudar terus parutnya. Kalau continue ambil memang boleh nak dapat kulit flawless. Tapi fikirkan mahal tu, terus terbantut hasrat nak repeat order. 

Tup2 lepas tu keluarlah pasal Vitamin C Organik yang direpacking tu sebenarnya ialah vitamin semulajadi keluaran Shaklee. Mula2 macam tak percaya jugak.. Tapi bila Mieza bandingkan rupa, tekstur, warna semuanya memang sebijik macam vitamin organik Shaklee. Maybe penjual tu repack semula as trial pack. Tapi tak mention pada customer. Tu jerlah silapnya.. Mieza tak rasa tertipu pun sebab memang puas hati dengan hasil yang Mieza dapat.. Rasa berbaloi adalah.. Hehe..

Then, after beberapa bulan tu tetiba ramai yang cakap Vitamin C Organik yang mendapat permintaan ramai tu dah takde stock. Memang sah lah Vitamin C Semulajadi keluaran Shaklee. Sebabnya sampai sekarang stok Sustained Release Vitamin C Shaklee takde kat Malaysia ni. Okay, tu pengalaman Mieza consume Vitamin C Semulajadi. Memang boleh lihat kesannya seawal 2 minggu pengambilan. Kira macam testimoni diri sendirilah ni ye.. Hehe.. 

Here comes the best news! Kami terima berita dari Shaklee Malaysia yang mengatakan bahawa Sustained Release Vitamin C akan kembali dibuka untuk jualan bermula akhir bulan Oktober ni! Ambik, punya lama diorang nak restock balik.. Huhu.. Sebagaimana yang korang tau, permintaan terhadap produk2 Shaklee akhir2 ni sangatlah memberangsangkan sampai dua, tiga branch out of stock on certain product. Boleh refer entri ni. Tak mustahil jugak Sustained Release Vitamin C yang dah lama ditunggu2 ni akan sold out as soon as jualan dibuka. 


Jadi, Mieza ambil inisiatif untuk buka PRE ORDER khas produk Sustained Release Vitamin C ni.. So, kepada sape2 yang dah lama tunggu tu bolehla drop ur order di mana2 kaedah yang Mieza sediakan kat bawah ni ye. Boleh PM di official page Shaklee Mieza, or email, or direct SMS Mieza. Pada yang belum pernah consume & berminat nak cuba pun boleh drop ur order sekali.. =)

Harga jangan risau.. Best price Mieza bagi untuk pembaca2 blog Mieza.. Yang pasti lebih murah dari trial pack yang Mieza consume tu. Just mention dalam order korang "Saya Pembaca Blog ZPC".. Tentang bayaran, boleh bayar 2 kali... Last payment ialah pada 27 OKTOBER 2013! Sebab lepas tu Mieza akan terus pergi collect stok. Lambat2 risau out of stock lagi. So, please bagi kerjasama ye semua.. Terima kasih.. ^__^


TIPS : Vitamin C is good to take together with Collagen Powder for best result!

~SALAM AIDILADHA~

Read More

Sunday, 13 October 2013

DARE TO DREAM HIGH! DARE TO BE!

DARE TO DREAM HIGH! DARE TO BE! | Being inspired by the quotes wrote by Steve Maraboli. Thinking of sharing & perpetuate it in this blog as our daily self motivation. Please read it! 

When a NEW DAY begins, DARE to smile gratefully.

When there is DARKNESS, DARE to be the first to shine a light.
When there is INJUSTICE, DARE to be the first to condemn it.
When something seems DIFFICULT, DARE to do it anyway.
When LIFE seems to beat you down, DARE to fight back.
When there seems to be NO HOPE, DARE to find some.
When you’re feeling TIRED, DARE to keep going.
When times are TOUGH, DARE to be tougher.
When love HURTS you, DARE to love again.
When someone is HURTING, DARE to help them heal.
When another is LOST, DARE to help them find the way.
When a friend FALLS, DARE to be the first to extend a hand.
When you cross PATHS with another, DARE to make them smile.
When you feel GREAT, DARE to help someone else feel great too.
When the day has ENDED, DARE to feel as you’ve done your best.



DARE to be the best you can! DARE to Step Forward! DARE TO DREAM High! 



At all times, DARE TO BE!
― Steve Maraboli




NOTE : Never stop dreaming! Never stop trying! Lets DARE TO DREAM! 

Read More

Saturday, 12 October 2013

Buang Rajuk, Buang Dendam..


Buang Rajuk, Buang Dendam..  | Orang Melayu sudah terbiasa dengan perasaan merajuk dan dendam, yang dipupuk oleh ibubapa secara tidak sedar. Orang yang berdendam dan merajuk akan hilang fokus dalam pekerjaannya dan selalunya rezeki akan disambar orang walaupun telah berada dalam 'mulut' dan genggaman kita. 


Orang berniaga, orang yang bercinta, orang yang sedang berusaha untuk berjaya harus hilangkan dua perasaan ini. Maafkan saja kesilapan yang kecil dan besar yang dilakukan oleh orang lain, yang berkemungkinan mengganggu fokus kita. Selalu bertanyakan pada diri "Apa faedah yang aku dapat jika melayan perasaan merajuk dan dendam ini?" Renung2kan..



NOTE : Buang rajuk, buang dendam.. Nescaya hidup lebih tenang.  


Read More

Friday, 11 October 2013

Please Be Alert & Share This!

Please Be Alert & Share This! | Mieza dapat satu perkongsian pengalaman dari seorang yang hampir tertipu dengn sindiket penipuan yang makin berleluasa di Malaysia ni. So, sila baca, alert & share k! 

COPY PASTE!

Geng iklan jap.... Ini terjadi kat member aku baru takdi jer....

Just nak share ngan korang, aku bru buat repot polis..

Lbh kurang pkl 4ptg, ada sorang lelaki yg mengaku pegawai Ambank call aku, no phone yg appear adalah 1800808888. Dia kata nak sahkan penggunaan kad kredit aku RM3000 kat Poh Kong, KLCC. Aku ckp aku xde kredit kad, akaun atau apa2 urusniaga dgn Ambank. So dia kata mungkin ade org guna nama aku untuk apply kredit kad. Aku suruh dia beritahu aku apa maklumat aku dlm sistem Ambank, tp dia kata dia hanya bahagian pengesahan, x boleh check maklumat. Aku dah curiga. Dia suruh aku complain kat Bank Negara 0327885082. Aku buka website Ambank, mmg talian hotline diaorg 1800808888. Aku call no Bank Negara yg dia bagi tu dan lelaki India, Vijaya yg angkat. Lepas aku cerita, dia kata pegawai penyiasat Bank Negara akan call aku untuk dpt maklumat lanjut. Tak sampai 15 minit, lelaki cina pulak, Lim call aku dr no 0327885093. Dia kata Bank Negara akan bantu aku untuk membekukan sementara semua kredit kad aku bagi memudahkan siasatan. Dia suruh aku transfer duit dari mana-mana akaun simpanan yg lain ke dalam satu akaun sahaja sebab dia akan bekukan juga akaun-akaun yg lain tu. Dia tanya aku berapa banyak duit aku dlm akaun2 tu, tapi aku cakap dia kan Bank Negara, tak kan tak boleh check. Suara dia dah lain. Dia suruh aku pergi bank dan call dia bila sampai kat bank sebab dia akan ajar aku cara nak kemaskini akaun. Aku cakap ok. Aku call Ambank guna 1800808888 dan Ambank sahkan tiada apa2 rekod aku dgn Ambank dan mengatakan yg Ambank sendiri telah menerima banyak aduan. Dlm 10 minit dia call lagi, tanya aku dah pergi bank atau belum. Aku cakap on the way. Tapi, sebenarnya aku kat Balai Polis. Masa tgh buat repot, dia call lagi tp dah mula marah2 sebab kononnya kena kerja overtime nak handle kes aku (baiknya 'pegawai Bank Negara' tu). Aku terus cakap dengan dia yg aku tengah buat polis repot, serta merta dia letak telefon. Pegawai Penyiasat IPD Gombak beritahu aku, hari ini sahaja mereka telah menerima 5 laporan yg sama.
Mohon share dengan orang lain supaya lebih berhati-hati dan buat pengesahan dengan bank berkenaan sebelum buat apa-apa. Mereka skrg ada teknologi supaya nombor telefon yg tertera di handphone kita adalah sama dengan nombor bank. Mereka hanya perlu nama dan no telefon kita sahaja.



NOTE : Zaman sekarang orang tau nak senang guna jalan mudah jer. Malas berusaha, cuma tau menipu.. 

Read More

The Power Of Syukur


The Power Of Syukur | Masa tengah jalan2 baca status kawan2 di FB terbaca satu status ni. Mieza ni kalau nak baca status, Mieza suka status yang bermotivasi dan manfaat. Kalau status mengarut2 yang tak berfaedah tu malas nak layan.. Kadang2 naik meluat pulak.. Nak2 kalau duk cerita hal gaduh ngan boifie girlfie, pastu duk menyumpah seranah orang la, duk bercerita hal gosip artis la, hal rumahtangga lagi la.. Erm..


Bukanlah nak kata Mieza tak pernah tulis status2 macam tu. Pernahlah jugak zaman2 jiwa remaja dulu post status entah apa2.. Lumrah kita manusia biasa. Tak lepas dari buat silap. Tapi dari kesilapan tu lah kita belajar betul tak? Insha Allah dalam usaha memperbaiki diri ke arah yang lebih baik & positif..  Jom sama2 kita! ^_^


Sambil2 tu apa kata kita amati kata di bawah ni! 
The Power Of Syukur..
Jika tiada rezeki ANAK,

mungkin diberikan rezeki MERTUA yang baik.

Maka kita lebih bahagia dari mendapat anak
yang liar. 

Jika tiada rezeki WANG RINGGIT,

mungkin diberikan rezeki KESIHATAN.
Maka kita lebih bahagia dari kerisauan menjaga harta dunia.

Jika tiada rezeki KERETA MEWAH,

mungkin diberikan rezeki KENDERAAN yang jarang menimbulkan masalah.
Maka kita lebih bahagia dari membayar kerosakan yang mahal.

Jika tiada rezeki RUMAH YANG BESAR,

mungkin diberikan rezeki MAKANAN yang tidak pernah putus.
Maka kita lebih bahagia dari si gelandangan.

Jika tiada rezeki PASANGAN YANG CANTIK,

mungkin diberikan rezeki PASANGAN YANG BAIK dan pandai menguruskan rumahtangga.
Maka kita lebih bahagia kerana hidup berteman dan terjaga segala.

Jika tiada rezeki JODOH,

mungkin diberikan rezeki umur IBU BAPA yang panjang.
Maka kita lebih bahagia dapat berbakti sepenuhnya pada orang tua.

Jika tiada rezek HARI INI, 

mungkin ada rezeki yang lebih baik pada ESOK hari.
Maka kita lebih bahagia kerana rezeki yang tidak dijangka.

Bersyukurlah dengan segala nikmat & rezeki yang ada. Berbaik sangka sentiasa kepadaNYA.. Insha Allah, DIA ada perancangan yang terbaik untuk setiap umatNYA.. Bersabarlah.. Bersyukurlah.. Berusahalah.. Berdoalah.. Bertawakallah.. Yakinlah pada Allah.. Sesungguhnya setiap rezeki dan nikmat kita semalam, hari ini, esok, dan hari2 seterusnya adalah pemberianNYA Yang Maha Pemurah lagi Maha Pemberi Rezeki.. 




Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. 




NOTE : Kesempitan hari ini akan luas jua satu hari nanti.. =)



Read More

Thursday, 10 October 2013

Be Carefull With My Heart


Be Carefull With My Heart | Jangan terpedaya sangat dengan tajuk ni. Nampak macam aku berjiwang pulak petang2 cani. Hehe.. Actually ni tajuk siri terbaru telenovela filipina yang Mieza tengah ikut sekarang.. Baru start hari Isnin baru ni. Yang sebelum2 ni tak ikut sangat. Kali ni macam menarik pulak, terus ikut dari awal.. Hehehe..


Siri 'Be Carefull With My Heart' ni diarahkan oleh direktor Jeffrey R. Jeturian dan Mervyn B. Brondial dan menampilkan barisan pelakon seperti Jodi Sta. Maria, Richard Yap, Mutya Orquia, Janella Salvador dan Jerome Ponce. Jom Mieza share sikit sinopsis cerita ni..

'Be Carefull With My Heart' mengisahkan tentang seorang gadis bernama Maya Dela Rosa (Jodi Sta. Maria) yang bekerja sebagai pemandu pelancong di kampung halamannya di Ilocos Norte, Utara Filipina. Wang sering menjadi masalah utama untuk menyara hidup & membaikpulih rumah. Suatu malam ketika hujan lebat, kakaknya, Christina cuba membaiki bumbung rumah mereka yang rosak akibat ribut. Malang menimpa apabila Christina terjatuh semasa cuba memanjat ke bumbung rumah lalu menyebabkan kakinya cedera teruk. Dengan kos perubatan yang tinggi, Maya terpaksa keluar dari Ilocos Norte untuk meneruskan hidup dan menampung perbelanjaan keluarga.

Maya mengembara ke bandar metropolitan Manila untuk mencapai cita2nya menjadi pramugari bagi membantu menyara keluarganya. Maya tidak mahu impiannya dihalang oleh sesiapa pun termasuk Richard Lim (Richard Yap), seorang duda yang kaya. Ironiknya, Richard merupakan harapan terakhir Maya untuk merealisasikan cita2nya kerana pengaruh lelaki tersebut dalam industri penerbangan. Namun Richard hanya akan membantu Maya jika Maya bersetuju untuk menjadi pengasuh kepada anak2nya.


Atas desakan keadaan, Maya terpaksa bersetuju dengan tawaran tersebut. Apabila Maya menjejakkan kaki ke banglo mewah milik Richard, dia secara tidak langsung terlibat dengan kehidupan peribadi Richard & 3 orang anaknya yang bermasalah iaitu Luke, Nikki & Abigail. Maya merasakan pemergian isteri Richard turut memusnahkan keharmonian & kegembiraan di dalam keluarga tersebut.

Justeru, Maya mengambil inisiatif untuk merapatkan kembali hubungan Richard dengan anak2nya. Berjayakah usaha & pengorbanan Maya merapatkan semula hubungan kekeluargaan Richard dengan anak2nya? Mampukah Maya mencapai impian menjadi seorang pramugari? Apakah kesudahan hubungan Maya dengan keluarga Richard? 

Jangan lupa saksikan siri terbaru telenovela 'Be Carefull With My Heart' setiap Isnin hingga Khamis, jam 3 petang di TV3! Bagi yang bekerja & tak sempat nak tengok terus kat tv tu, bolehla layari www.tonton.com.my & tengok kat sana ye..! ^_~



NOTE : Rasanya ni first time Mieza buat review drama filipina.. Hehehe.. Biasanya tak layan sangat drama2 macam ni.. Tapi kalau dah sampai review kat blog tu maksudnya betul2 best la tu.. Hehehe..

Read More

Labels

Advanced Joint Health Tablet Advertorial Affiliate Alfalfa Complex Anti-Aging B Complex Berpantang Cinch Energy Tea Mix Collagen Powder Cyst Depression Detox Energizing Soy Protein ESP GLA Complex Healthy Nutrition Healthy Recipes Info Sihat Kehamilan Kesihatan Kesihatan Kanak-Kanak Kuih Raya 2016 Lazada Lecithin Lifestyle Masalah Lemah Pundi Kencing Motherhood Journey My Pregnancy Journey NON-GMO Nutriferon Obesiti Omega Guard OsteMatrix Parenting Penuaan Performance Drink Personal Placenta Previa Postnatal Pregnancy Pregnancy Tips Prenatal Quotes & Motivations SAARA SAARA Aisyah SAARA Amani SAARA Ariana SAARA Lorea Ombre SAARA Medina Sakit Gigi SEDD Senggugut Set "Milk Booster" Shaklee Set Berpantang Shaklee Set Detox Shaklee Set Energy Booster Set Imune Booster Set Kecantikan Shaklee Set Kehamilan Set Kekal Langsing Set Kencing Tak Lawas Set Kesihatan Sendi Shaklee Set Kulit Cantik Set Mengandung Set Mighty 3 Gems Set Prenatal Set Ramadhan Set Senggugut Set Tenaga Shaklee Shaklee Effect Shaklee Issue Sistemik Lupus Eritematosus (SLE) Sustained Release Vita-C Plus Sustained Release Vita-C Plus™ (500mg) Tempahan Kuih Raya 2016 Tentang Shaklee Testimoni Testimoni Alfalfa Testimoni B Complex Testimoni Enfuselle Hydrating Moisturizer Testimoni ESP Testimoni GLA Complex Testimoni Set Alergik/Resdung Testimoni Set Berpantang Shaklee Testimoni Sustained Release Vita C Testimoni Vitamin C Testimoni Vivix Tip Keibubapaan Tip Penyusuan Tips & Info Kesihatan Tips Dan Petua Tips Kesihatan TIPS RUMAHTANGGA TTC TTCians Vita E Complex Vita-Lea For Children Vitamin E Complex Vivix Vivix®

Copyright © RosmizaAli.Com™ Made with ❤ by azhafizah.com