Please Be Alert & Share This!

by - 4:36:00 pm

Please Be Alert & Share This! | Mieza dapat satu perkongsian pengalaman dari seorang yang hampir tertipu dengn sindiket penipuan yang makin berleluasa di Malaysia ni. So, sila baca, alert & share k! 

COPY PASTE!

Geng iklan jap.... Ini terjadi kat member aku baru takdi jer....

Just nak share ngan korang, aku bru buat repot polis..

Lbh kurang pkl 4ptg, ada sorang lelaki yg mengaku pegawai Ambank call aku, no phone yg appear adalah 1800808888. Dia kata nak sahkan penggunaan kad kredit aku RM3000 kat Poh Kong, KLCC. Aku ckp aku xde kredit kad, akaun atau apa2 urusniaga dgn Ambank. So dia kata mungkin ade org guna nama aku untuk apply kredit kad. Aku suruh dia beritahu aku apa maklumat aku dlm sistem Ambank, tp dia kata dia hanya bahagian pengesahan, x boleh check maklumat. Aku dah curiga. Dia suruh aku complain kat Bank Negara 0327885082. Aku buka website Ambank, mmg talian hotline diaorg 1800808888. Aku call no Bank Negara yg dia bagi tu dan lelaki India, Vijaya yg angkat. Lepas aku cerita, dia kata pegawai penyiasat Bank Negara akan call aku untuk dpt maklumat lanjut. Tak sampai 15 minit, lelaki cina pulak, Lim call aku dr no 0327885093. Dia kata Bank Negara akan bantu aku untuk membekukan sementara semua kredit kad aku bagi memudahkan siasatan. Dia suruh aku transfer duit dari mana-mana akaun simpanan yg lain ke dalam satu akaun sahaja sebab dia akan bekukan juga akaun-akaun yg lain tu. Dia tanya aku berapa banyak duit aku dlm akaun2 tu, tapi aku cakap dia kan Bank Negara, tak kan tak boleh check. Suara dia dah lain. Dia suruh aku pergi bank dan call dia bila sampai kat bank sebab dia akan ajar aku cara nak kemaskini akaun. Aku cakap ok. Aku call Ambank guna 1800808888 dan Ambank sahkan tiada apa2 rekod aku dgn Ambank dan mengatakan yg Ambank sendiri telah menerima banyak aduan. Dlm 10 minit dia call lagi, tanya aku dah pergi bank atau belum. Aku cakap on the way. Tapi, sebenarnya aku kat Balai Polis. Masa tgh buat repot, dia call lagi tp dah mula marah2 sebab kononnya kena kerja overtime nak handle kes aku (baiknya 'pegawai Bank Negara' tu). Aku terus cakap dengan dia yg aku tengah buat polis repot, serta merta dia letak telefon. Pegawai Penyiasat IPD Gombak beritahu aku, hari ini sahaja mereka telah menerima 5 laporan yg sama.
Mohon share dengan orang lain supaya lebih berhati-hati dan buat pengesahan dengan bank berkenaan sebelum buat apa-apa. Mereka skrg ada teknologi supaya nombor telefon yg tertera di handphone kita adalah sama dengan nombor bank. Mereka hanya perlu nama dan no telefon kita sahaja.



NOTE : Zaman sekarang orang tau nak senang guna jalan mudah jer. Malas berusaha, cuma tau menipu.. 

You May Also Like

12 Shaklee Lovers Visit

  1. Mmg kena berjaga2 ttg scam2 ni.. t kasih diatas perkongsian ye.

    ReplyDelete
  2. thanks for sharing. pasne fae kena lebih alert esp yg involve $$ ne huhu.

    ReplyDelete
  3. Licik btl taktik yg depa gunakan utk menipu org skrg nie.. kita la kena lebih hati2 lagi lepas nie.. jgn mudah dedahkan maklumat penting berkaitan akaun bank kita kat org yg tak dikenali.. btw thanks 4 sharing dear.. =D

    ReplyDelete
  4. sbb tu kalau ada no2 asing ni (no yg x de dlm kontek sy) sy mmg x angkat... melainkan dia call 20 kali or msg br sy layan. langkah keselamatan utk diri sendiri

    ReplyDelete
  5. takotnyaaa. kes ni tak pernah lagi baca. tq miza share. hihihi

    ReplyDelete
  6. thanx for sharing kak, sy ne jenis yg cpt percaya apalagi kalau no yg dail tu sma yg mcm akak sebut tu, lepas ne kena lebih bhati2..

    ReplyDelete
  7. bahaya betul. Selalu juga kena, tapi saya basuh balik dorang. Tak pun layan je panggilan dorang sampai dorang rasa menyampah. Agen insuran yang call pun biasa kena dengan saya. maaf.

    nak share jugak taw.

    ReplyDelete
  8. uish..bahayanye..fiza kalau orang call nak cakap pasal bank ni xberani nak layan..selalu fiza cakap busy..elok kalau urusan camni better pergi office je.kene berhati hati ni tak pasal pasal abis duit kita.licik betul orang camni kan..

    ReplyDelete
  9. ish..takotlah jadi camni..mujur dia buat tindakan yg wajar buat report polis trs...

    ReplyDelete