Soalan2 Yang Biasa Ditanya Berkenaan Suplemen Shaklee

by - 8:30:00 am

Soalan2 Yang Biasa Ditanya Berkenaan Suplemen Shaklee | Sebelum ni Mieza dah kongsikan tentang perbezaan di antara ubat & suplemen. Bagi yang belum baca or terlepas pandang tu, boleh refer balik link yang Mieza bagi tu ye. So, hari ni Mieza kongsikan pula beberapa soalan yang sering ditanya oleh client2 Mieza. Harap dapat menjawab segala persoalan yang bermain2 di fikiran korang semua tu ye.

SOALAN 1 : Suplemen tu ubat ke?
Jawapannya adalah TIDAK. Suplemen bukan ubat. Ubat terdiri daripada bahan jenis dadah yang 'asing' untuk tubuh badan kita. Manakala Suplemen pula adalah makanan tambahan yang berfungsi sebagai bahan pembina tubuh yang diperlukan oleh tubuh badan kita.

SOALAN 2 : Saya dah cukup makan. Pagi saya breakfast, then minum pagi, saya lunch & diner ikut waktu. Minum petang pun saya ambil. Rasanya tak perlu ambil suplemen tambahan kot..
Walaupun kita cukup & makan ikut time, tapi badan kita masih memerlukan bekalan suplemen tambahan untuk memastikan badan mendapat zat & nutrisi yang mencukupi dan sepatutnya. Ini kerana apabila diselidiki diet harian kita, kebanyakan makanan yang kita makan tu adalah HAMPAS sahaja. Sebab? Semua makanan yang kita makan tu dimasak terlebih dahulu. Apabila melalui proses masakan, haba yang terbebas sedikit sebanyak telah menyebabkan bahan makanan tersebut terdegradasi. Ia mampu mengenyangkan, namun khasiatnya tidaklah seberapa.

SOALAN 3 : Semua suplemen sama jer..
Jawapannya, TIDAK. Kebanyakan suplemen di pasaran adalah dari sumber sintetik. Suplemen terdiri daripada 3 jenis iaitu SINTETIK, ORGANIK, dan SEMULAJADI. Sila baca perbezaan di antara ketiga2nya di SINI. Suplemen yang terbaik adalah suplemen semulajadi yang lebih dekat dengan keperluan tubuh kita. 

SOALAN 4 : Kalau makan suplemen ni ada kesan sampingan apa2 tak?
Ya, benar jika suplemen yang diambil adalah dari jenis sintetik. Suplemen semulajadi tidak memberikan sebarang kesan sampingan.  

SOALAN 5 : Orang2 yang kurang nutrisi dan kebuluran jer yang perlu suplemen ni..
Anda silap. Suplemen adalah untuk mereka yang mementingkan kesihatan dan inginkan kehidupan yang lebih sihat tanpa sebarang ancaman penyakit kronik. Anda perlu tahu bahawa kebanyakan rasa penat, letih, lesu, dan stress adalah petanda yang tubuh kita kekurangan zat & vitamin. 

SOALAN 6 : Saya memang makan ikut gizi yang seimbang. Semua dah cukup. Protein ada, serat ada, karbohidrat semua ada. So, tak perlulah ambil suplemen lagi kan?
Walau pun kita makan semua jenis kumpulan gizi yang diperlukan, namun badan kita tak dapat hasilkan (sintestis) vitamin sendiri, kecuali vitamin D (perlukan cahaya matahari). Tambahan pula, dengan gaya hidup kita sekarang ni yang serba ringkas, serba segera, memang memerlukan kita untuk mengambil vitamin atau makanan tambahan.  



Tun Dr Mahathir adalah seorang pengamal suplemen. Bandingkan diri beliau dari segi fizikal & buah fikiran dengan atuk kita yang seusia dengannya yang tak ambil suplemen. Jelas perbezaannya kan? Kalau diberi pilihan, kehidupan yang bagaimana anda pilih di usia emas anda? Sihat & bertenaga serta masih aktif melakukan aktiviti harian? Atau lemah tak bermaya & hanya terlantar di katil menuggu anak2 suapkan makan, tukarkan lampin, dan mandikan kita?


Pilihan di tangan anda. Kesihatan kita hak kita. Tepuk dada, tanya hati. Sebarang kemusykilan dan keraguan jangan segan2 hubungi Mieza.. Berminat ingin mendaftar keahlian dengan Shaklee? Pun boleh contact Mieza anytime.. ^^,
   

You May Also Like

15 Silent Hunter's Footprints

  1. br ayu phmmada certain yg ayu sndiri pn xtau sblm ni.tq mm ;-)

    ReplyDelete
  2. sy baru nak belajar mkn suplemen shaklee

    ReplyDelete
  3. ade tak supplement utk tulang patah...

    ReplyDelete
  4. kira macam vitamin la ye kak?? :)

    ReplyDelete
  5. Consultant anda telah menjawab semua soalan anda so apa lagi???? Hehe...
    Betul Mieza...mmg sangat kagum dengan Tun Dr M....sihat sangatkan dia tu!

    ReplyDelete
  6. are_lin@yu
    --> Sama2 dear.. =)

    Mimi Azirah
    --> Alhamdulillah.. Bagus tu Mimi, mula amalkan pengambilan suplemen dari sekarang, insha Allah hidup kita kan lebih sihat dan susah nak dapa penyakit.. =)

    hijau zamrud
    --> Mieza dah reply kat google plus ye.. =)

    ReplyDelete
  7. husna zahidi
    --> Ye dear.. Cuma bezanya, vitamin Shaklee ni ialah vitamin semulajadi.. =)

    hainom OKje
    --> Hehe.. Betul.. Mieza cukup kagum dengan Tun Dr M.. =)

    ReplyDelete
  8. CiM pown mkn supplement utk tulang dan tenaga. sbb CiM perlukan itu semua utk jalani kehidupan yg sgt huru-hara ni...

    *kupasan yg baik ;)

    ReplyDelete
  9. CiM pown mkn supplement utk tulang dan tenaga. sbb CiM perlukan itu semua utk jalani kehidupan yg sgt huru-hara ni...

    *kupasan yg baik ;)

    ReplyDelete
  10. wah bagus kupusan miza...sya pon banyak gak yang tak tau

    ReplyDelete
  11. terang lagi jelas...jelas lah kita mng perlukan suplement harian tuk hidup :)

    ReplyDelete
  12. nuyui a.k.a miss YUI
    --> Alhamdulillah klu menjawab.. =)

    Cinta Misteri
    --> Terbaik! ^^,

    Kathy Rbain
    --> Thanks dear.. =)

    lelamaisara
    --> Semoga dapat membantu bagi sedikit pencerahan.. =)

    Cik Aini
    --> Hehe.. Glad that people faham penjelasan ni.. =)

    ReplyDelete
  13. pentingnya soalan2 mcm ni..kiranya mereka ingin lebih tahu lebih lanjut..tanda org berminat dgn shaklee.. bgs ada org mcm mieza yg byk membantu menjawab persoalan2 yg mcm ni ...trskan ye dear.. chaiyok..

    ReplyDelete