Kenali Simptom Penyakit Atau Kesan Pengambilan Suplemen/Ubatan Melalui Warna Urin

by - 3:36:00 pm

Kenali Simptom Penyakit Atau Kesan Pengambilan Suplemen/Ubatan Melalui Warna Urin | Hari Khamis minggu kedua Disember.. Alhamdulillah, hari ni dapat online dengan gembira guna lappy hubby.. Software2 yang perlu semua dah install & dah boleh guna Google Chrome untuk surf internet.. Sebelum ni guna Internet Explorer, adalah sangat bermasalah + stress nak upate blog.. Asyik hang jer.. Hari ni dah boleh taip laju2 tanpa gangguan snagkut2 lagi.. Hehehehe..

Back to topic of the day, "Kenali Simptom Penyakit Atau Kesan Pengambilan Suplemen/Ubatan Melalui Warna Urin".. Ramai yang mengadu warna urin mereka berubah ke kuning cerah bila ambil suplemen Shaklee.. Sebenarnya bukan setakat pengambilan suplemen Shaklee sahaja yang buat warna urin kita berubah. Warna urin turut boleh berubah dengan pengambilan ubat2an lain serta mungkin juga menunjukkan antara simptom penyakit yang kita alami.. Adalah bagus untuk kita mengenali warna urin dan simptom yang datang bersamanya.. So, hari ni Mieza nak ajak korang semua untuk sama2 kenal warna urin kita, so that kita tau kenapa warna urin kita berubah..

WARNA URIN & SIMPTOM-SIMPTOMNYA :-

  • KUNING PUCAT - Warna urin normal.
  • KUNING CERAH - Warna urin akibat pengambilan Vitamin B Complex
  • KUNING GELAP - Dehidrasi atau kesan pengambilan Vitamin B Complex
  • OREN - Dehidrasi atau kesan pengambilan Carotomax
  • KECOKLATAN - Pengambilan ubat-ubatan atau mempunyai masalah dengan organ hati
  • KERUH - Jangkitan saluran kencing/kencing kotor (UTI)
  • KEMERAHAN - Jangkitan pada buah pinggang atau penyakit berkaitan
  • KEBIRUAN - Kesan pengambilan ubat-ubatan atau simptom sejenis penyakit yang dinamakan sebagai 'Blue Diaper Syndrome'

Hari ni kita dah tau serba sedikit info berkenaan warna urin dan simptom2nya.. So, lepas ni kalau berlaku perubahan warna pada urin kita tu jangan lah panic sangat.. Cuba kenal dulu.. Normally if warna urin dalam range kuning ke oren tu selalunya sebab pengambilan ubatan atau pun vitamin2 tertentu, & juga disebabkan badan kita kekurangan air (dehidrasi).. So, minum air putih banyak2 ea.. Tapi jika selain daripada tu, ada something wrong somewhere la tu.. Better pergi buat check up cepat2..

Source Extracted From Google

Okaylah, jumpa di next entri plak k.. Tu pun kalau lappy ni tak meragam.. Pssst! Actually taip entri ni pagi tadi lagi dah.. Tapi lappy ni meragam lagi.. Tengah2 taip tetiba skrin macam pecah2, lepas tu terus tukar ke sleep mode.. Suka2 dia jer nak sleep2 time orang tengah wat keje.. Sabo jela.. Sudahnya, petang jugak baru terpublish.. Ni pun laju2 sambung taip takut lappy tdo balik.. Haish.. 




NOTE : Gambar takde kena mengena.. Haha! Macam comel jer tapak kaki tu.. Terus tempek kat sini.. Bahahahaha! 


You May Also Like

17 Shaklee Lovers Visit

  1. hm.. baru tau. thanks for sharing..
    stakat ni ambil vitamin c je. shaklee. hihi

    ReplyDelete
  2. Okayy.. sekarang dah tau.. kak idah dehydrated... ;D

    Thanks 4 d info Mieza... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 K. Idah.. Minum air putih banyak2 ye.. =)

      Delete
  3. dengan urine test boleh detect ada penyakit ape kan.same² jaga kesihatan.prevent better than secure :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yezza! Mencegah adalah lebih baik dari merawat.. =)

      Delete
  4. wahh tak tau pun.. tq tau share info.. ;)

    ReplyDelete
  5. mcm2 kaler jugak eh air kencin nih.. hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. Nasib tak kaler pink.. Ahaks! ;p

      Delete