Blogger templates

Wednesday, 31 December 2014

Farewell 2014..

Farewell 2014.. | Hari ini, Rabu bersamaan 31 Disember 2014.. Tiba sudah kita di hari terakhir tahun 2014.. Cepat sungguh putaran waktu sekarang.. Terasa baru sahaja semalam kita melangkah ke tahun baru 2014, tup2 hari ni dah pun penghujung tahun.. Esok tiba2 dah berada di tahun baru 2015 (In Shaa Allah, jika dipanjangkan umur)..

Farewell 2014

Banyak peristiwa besar dan bersejarah telah tercipta sepanjang tahun 2014 ni.. Pahit manis kehidupan, ada suka ada duka.. Malaysia digemparkan dengan pelbagai ujian yang banyak memberi impak yang sangat besar kepada rakyat dan negara.. Tragedi2 menyayat hati di sepanjang tahun ini jadikanlah sebagai pengajaran dan iktibar buat kita semua.. Jangan anggap ia sebagai satu bala tapi terimalah ia sebagai satu peringatan dan ujian dari Allah..


Kadang kita terlalu leka mengejar dunia, hingga lupa bekalan akhirat.. Allah turunkan ujian agar kita kembali kepadaNya.. Dunia dah semakin tenat.. Tinggal manusia sahaja yang belum kenal erti penat.. Terus leka mengejar duniawi.. Allah, pilu hati mengenang diri sendiri yang belum cukup 'bekalan' untuk di bawa ke 'sana'.. Sama2lah kita bermuhasabah diri dan saling mengingatkan di antara satu sama lain.. Kerana aku juga seperti kamu semua, sering leka dan tewas dengan dunia, terus menzalimi diri sendiri.. T_T


Farewell 2014..



*Nota : Ayuh berubah ke arah yang lebih baik..




Read More

Tuesday, 30 December 2014

Cara Dapatkan Idea Dan Mood Berblog

Cara Dapatkan Idea Dan Mood Berblog | Assalamualaikum & selamat petang sahabat! Alhamdulillah, masih diberi kekuatan untuk menaip dan menghidupkan blog picisan RosmizaAliDotCom™ petang ni. Hmm, bukan senang nak cari idea bila dah lama sangat bercuti. Nak ambil mood jalan2 baca blog kawan2 pun kemain payah.. Huhu.. Bertabahlah nak.. -_-"


Petang ni aku cuba juga gagahkan diri intai2 blog sahabat blogger walaupun tak semua aku sempat terjah.. Dah banyak sangat update di blog kawan2 yang aku ketinggalan.. Erm, tak cool  sungguh bila kata namanya blogger tapi tak aktif update blog and blogwalking.. Akulah tu.. Huuuu.. T_T


Sekarang ni aku sedang cuba menaikkan balik mood berblog.. Salah satu cara yang paling berkesan pada aku adalah dengan berblogwalking! Yeah! Bila jalan2 ke blog rakan2 blogger yang lain baru terasa semangat nak menulis tu datang balik.. Kalau tak, duk cenggitu jelah.. Suam2 kuku kambing jer rasa.. Buka dashboard hari2 tapi setakat tenung jelah.. Kahkahkah!


Sambil2 naikkan mood, dapat juga idea untuk update blog sendiri.. Tak gitu? Heheh.. Tapi bukanlah dapat idea tu dengan copy paste artikel orang lain.. A big NO! NO! okay..! Macam sekarang ni, aku dapat idea nak tulis entri ni bila aku rasa mood & idea aku datang bila berblogwalking.. So, tercetuslah idea nak buat tajuk Cara Dapatkan Idea Dan Mood Berblog ni.. Kan dah dapat satu entri berjela.. Daebak tak? Kiyaaaa! ^_^


Oklah, berjaya siapkan satu entri sambil2 layan Running Man.. Nak bersilat kat dapur pulak siapkan makan malam.. Teruskan menyokong blog picisan RosmizaAliDotCom™ okay..! Till then, bubai! ^__~




Read More

Monday, 29 December 2014

Meet MissBecky The Black Bear!

Meet MissBecky The Black Bear! | Assalamualaikum & selamat tengahari cinta! Allah, liat sungguhla nak update blog lately ni.. Sabar jela.. Mood nak kembali aktif berblog tu ada, tapi semangat nak menulis tu tak balik2 lagi.. Cuti sakan mood  hoiii..! Gugugu~


Hari ni just nak perkenalkan korang dengan my new kesayangan, MissBecky The Black Bear! Haha! Tak ada apa yang menarik pun, sekadar nak menghidupkan blog & mengabadikan secebis kenangan di blog.. Sementara menanti idea kembali, jadi izinkanlah aku mengarut barang sesaat dua.. Eheh! ^_^



Ha, cute tak my Miss Becky? Nilah pet baru aku.. Senang bela.. Tak payah bagi makan, tak payah mandi, tak payah belai2, tak payah manjakan sangat.. Boleh dibawa ke mana2.. Pendek kata, di mana ada aku, di situlah ada ia.. Kan senang bela pet cani.. Kahkahkah!


Ok, entri tak bermanfaat di hari Isnin yang pilu.. Dengan hujan renyai dari pagi tak berhenti2.. Dengan cuaca sejuk, nyaman mendamaikan.. Sekian dulu entri kali ni.. Kbai! ;p



Read More

Tuesday, 23 December 2014

Belajar Programming

Belajar Programming | Assalamualaikum dan selamat pagi sahabat! Aduyai, lemau jugak nak membelek blog bila dah lama bercuti ni. Haha! Sebab tu aku malas nak bercuti. Ececece, auta sangatttt.. Padahal lambat orang ajak berjalan, panjang jer langkah mengekor.. Bahaha! Penipuan apakah ini?? ^_~


Pedulikan penipuan di atas.. Mari kita cerita apa yang sepatutnya aku cerita dalam entri ni.. Untuk pengetahuan korang, sekarang ni aku tengah study sesuatu.. Tetiba macam ter'minat' dengan satu benda ni. Boleh pulak ter'minat'2 kan? Haha! Aku pun tak tau macamana boleh terjatuh minat dengan benda ni sebab sebelum ni aku memang tak pernah suka or minat or ada niat nak belajar pasal benda ni. Ha, apa bendanya benda itu?? 

Basic Programming Learning
Benda itu adalah system programming! Haha! Serius sebelum ni memang tak minat langsung dengan kerja yang melibatkan coding2 ni.. Tapi bila dah hari2 tengok hubby duk mengadap sistem, tetiba terbit rasa minat tu.. Bermula dengan rasa ingin tau, lepas tu ingin cuba, lepas tu ingin pulak rasa nak tau lebih dalam, lagi, lagi, dan lagi.. Epik tak cerita aku? Kohkohkoh!


So dari situ aku mula google sikit2 pasal programming. Quite interesting bila kita faham serba sedikit bahasa2 programming ni. So, ni tengah belajar lagi.. Belajar basic2 je la.. Nanti rasa dah faham betul, maybe boleh further study dalam bidang ni.. Mana tau.. Hehe..


Oklah, nak sambung belajar ni.. Jumpa esok kalau aku rajin update.. Ngeeee... Tata! ^__~


  
Read More

Monday, 22 December 2014

Standing In The Eyes Of The World

Standing In The Eyes Of The World | Assalamualaikum & selamat tengahari sahabat! Hari ini bersamaan 22 Disember 2014, aku akan mula buka lembaran baru dalam hidup aku.. Azam baru la lebih kurang.. Awal azam? Ala, tak payah tunggu tahun baru, baru nak berazam bagai, bila2 pun boleh pasang azam.. Tapi kalau setakat pasang azam tapi tak ada usaha nak capai, payah gak tu.. Siku2 kan sikit kepala tu ye.. Hehe.. (Mohon siku kepala aku sekali..Hoh..)


Sebenarnya kan, aku tak tau nak letak tajuk apa.. Maklumlah, lama cuti katanya.. Idea pun kemahen liar, payah nau nak tangkap sumbat masuk kepala ni haa.. Haisy~~ Pikir punya pikir tetiba teringat kat satu lagu ni.. Dulu masa keje as inventory clerk kat satu company ni, setiap minggu ada perhimpunan.. Hujung2 perhimpunan tu kena nyanyi lagu ni sebelum start masuk keje.. Haha! Ada perhimpunan mingguan ko.. Macam budak sekolah lak aku rasa.. Siap nyanyi2 bagai.. Tapi bagus jugak, bagi semangat sikit budak2 ni bekerja.. Ni asik nak mengulor je.. Eh, aku tak ea.. Ngeeee~~


Meh, aku selit sikit video klip lagu Standing In The Eyes Of The World by Ella bagi boost sikit spirit tuh.. Asik lemau jer kan.. 


Pahit getir hidup dan pengorbanan
Terpaksa dihadapi demi kejayaan
Terdidik sejak mula tabah berusaha
Tanpa cuba melangkah tak ke mana
Di mana kau berada
Pencapaian tak tiba dengan mudah

Kini Standing In The Eyes Of The WorldHanyalah selangkah dari nyata
Keazaman membara di jiwa
Menanti saat bebas merdeka

Tiba masa kau melangkah gagah
Bersemangat ke arah matlamat sedaya updaya
Engkau terunggul wajar Standing In The Eyes Of The World

Harapan yang pernah terkulai layu
Kembali segar mekar bawah bayanganmu
Setiap manusia ingin berjaya
Namun tak semua miliki tuah
Engkau menghampirinya
Kesempatan telah pun tiba

Kini Standing In The Eyes Of The WorldHanyalah selangkah dari nyata
Keazaman membara di jiwa
Menanti saat bebas merdeka

Tiba masa kau melangkah gagah
Bersemangat ke arah matlamat sedaya updaya
Engkau terunggul wajar Standing In The Eyes Of The World

Standing In The Eyes Of The World..


So, ada rasa bersemangat sikit tak? Oklah, apa2 pun aku harapkan semua yang baik2 akan datang dan mewarnai hidup kita di tahun baru ni nanti.. Azam aku tak banyak, cuma ingin jadi seorang yang lebih baik, lebih positif, lebih ceria, lebih sabar, lebih lembut hati, sentiasa bersyukur dan redha dengan setiap perkara yang Allah tentukan.. Lagi satu semoga aku sentiasa istiqamah dalam setiap perkara yang aku lakukan baik dari segi amalan, tanggunjawab, dan kerjaya (kalau dapat kerjala..).. Coz, aku yakin, bila kita ada semua tu In Shaa Allah semua perkara yang baik akan datang & memenuhi lembaran tahun baru aku.. 


Ha, tak banyak kata ko.. Sekali keluar list berderet azamnya.. Doakan aku berjaya 'tick' semua checklist yang tersenarai tadi tu ye.. Jom delete all those negative thinking and sama2 positifkan minda! ^__^



Read More

Tuesday, 16 December 2014

Hello ! I'm Back..!

Hello ! I'm Back..! | Assalamualaikum & selamat pagi kesayangan..! Alhamdulillah, setelah sebulan lebih berehat, now I'm back! Beku idea nak mengarang bila lama bercuti.. Erm.. Semalam dah publish & reply sebahagian dari komen2 yang ditinggalkan.. Hari ni sambung reply ye.. Tapi tunggu petang2 sikitlah kot..


Well, not much to say.. Just a quick update nak bagi blog bernyawa balik.. Warm up! Warm up! Haha..! Kbai! ^_~



*NOTE : Blog bersawang, rank menyembah bumi.. Satu kombinasi yang cukup mantop! -_-"

Read More

Tuesday, 11 November 2014

Bakal Bercuti Lagi

Bakal Bercuti Lagi | Assalamualaikum & selamat petang sahabat! 3 hari tanpa sebarang update. Huhu.. Makin dekat tarikh makin tak keharuan mood ni. Erm.. Memang orang yang ada masalah kesihatan ni ada masalah gangguan emosi ke?


Well entri hari ni tak ada apa sangat nak cerita. Just nak bagitau, blog RosmizaAliDotCom bakal bercuti lagi buat sementara waktu. I'm gonna be warded on 13th November which is lagi 2 hari ni and akan menjalani operation on the 14th.. So, blog akan sunyi lah ye buat beberapa ketika. Tak tau la seminggu, 2 minggu, 3 minggu or bulan2.. Depends on my health condition.. Apa2 pun mohon doa semua agar segalanya berjalan dengan lancar dan kesihatan aku kembali pulih seperti biasa.


Gonna miss u all! Xoxo! Assalamualaikum..


Read More

Friday, 7 November 2014

8 Jenis Ragam Di Majlis Kahwin #HotTV

8 Jenis Ragam Di Majlis Kahwin #HotTV | Tengah aku sibuk mem'busy' body baca new feeds di facebook, terjumpalah video 8 Jenis Ragam Di Majlis Kahwin by #HotTV ni. Geli pulak hati aku tengok. tapi sometimes ada betulnya jugak. Hehe.. Layanssss..! ^_~



Ragam#1 : Tok kadi tersalah sebut nama

Ragam#2 : Orang datang kutip hutang

Ragam#3 : Kahwin lari

Ragam#4 : Kekasih lama datang ke majlis

Ragam#5 : Mak andam mengalahkan pengantin

Ragam#6 : Kawan-kawan datang buat hal

Ragam#7 : Isteri pertama datang terjah

Ragam#8 : Tertukar pengantin

Macam2 ragam orang kahwin ye. Bila diparodi kan macam ni jadi geli hati pulak. Tapi kalau fikir dalam situasi sebenar memang stress dibuatnya. Nak kahwin sikitla punya susah sekarang ni. Dah kahwin lain pulak ragamnya. Apa2 pun, semua ini adalah lumrah kehidupan. Yang pasti, kenalah pandai atasi. Kbai! ^_~

[*Autopublish*]


Read More

Thursday, 6 November 2014

Kuasai Kemahiran Membaca Anak Seawal 4 Tahun

Kuasai Kemahiran Membaca Anak Seawal 4 Tahun | Assalamualaikum dan selamat tengahari sahabat! Maaf hari ni lambat kemaskini blog sebab semalam tiba-tiba doktor telefon dari hospital mintak aku ke sana untuk diambil sample darah pagi ni dan kemudian ambil surat rujukan untuk dibawa ke pakar bius esok. Okay, hidup aku sekarang memang banyak berlegaran di hospital jer. Orang sakit memang takde tempat lain la kan nak melepak. Balik-balik ke hospital jelah. Tak mengapa.. Kifarah penghapus dosa.. ^_^


Well, aku sebenarnya bukan nak bercerita pasal hospital. Yang tu later kita cerita. Hari ni sekadar nak berkongsi tentang sesuatu yang aku rasakan menarik dan penting untuk pendidikan anak-anak kita. Yelah zaman sekarang ni kan, segalanya serba canggih serba memerlukan kepintaran, keaktifan dan kekreatifan minda untuk melakukan sesuatu perkara. Anak-anak sekarang pun dah lagi canggih dan cerdik dari kita.Kadang kita belum tau, diorang dah tau dulu. Hebat sungguh minda anak-anak generasi-y kita ni kan? (ke generasi-z dah sekarang?..)


Bagi ibu bapa yang berkerjaya,  anak-anak dah mula dihantar ke taska dan pra sekolah untuk beri mereka pendedahan terhadap pendidikan seawal mereka berumur 4 tahun. Memang banyak perkara baru yang mereka dapat dan pelajari di taska. Namun kita sebagai ibu bapa juga boleh turut memainkan peranan untuk sama-sama dalam mendidik mereka dengan cara kita yang tersendiri.


Salah satunya ialah melalui Program Belajar Membaca I-SINA.



Apa Itu Program Belajar Membaca I-SINA?

Program Belajar Membaca I-SINA ialah sebuah program yang disusun khas untuk memberikan pembelajaran secara menyeluruh kepada kanak-kanak supaya mereka dapat menguasai kemahiran membaca dengan cepat, mudah dan efektif.


Ia menggunakan pendekatan yang diperkukuhkan supaya kanak-kanak lebih memahami konsep asas pembentukan gabungan bunyi huruf-huruf vokal dan konsonan, tanpa terikat dengan hafalan suku kata. Pada peringkat awal, kanak-kanak akan diajar bagaimana bunyi dibentuk apabila huruf-huruf digabungkan bersama.


Ia sesuai untuk ibu bapa dan guru tadika atau sekolah yang inginkan sebuah program untuk mengajar membaca kepada majoriti kanak-kanak dengan berkesan.


Ia juga menjadikan kanak-kanak "suka" dan "mahu" terus membaca kerana mereka faham dan mampu mengikuti program mengikut kelajuan dan kemampuan mereka, tanpa sebarang paksaan dan hafalan yang membebankan.


Selain itu,  Program Belajar Membaca I-SINA juga berujuan untuk meningkatkan keberkesanan kaedah fonetik dan menitikberatkan kefahaman kanak-kanak menerusi latihan-latihan dan arahan-arahan yang sistematik dan mudah. Ia juga membantu mempercepatkan kanak-kanak untuk menguasai kemahiran membaca secara menyeluruh; bukan setakat menghafal atau membaca suku kata mudah.




Liputan Sistem I-SINA Di Akhbar Utama






Apa Kata Mereka?







Umur yang paling awal untuk memulakan pembelajaran kepada anak-anak ialah pada umur 3 setengah tahun di mana mereka sudah mula menunjukkan minat dan tanda-tanda untuk belajar tentang sesuatu yang baru.   Kanak-kanak yang mampu membaca dengan lancar seawal 4 tahun bukan lagi perkara luar biasa. Ramai anak yang telah berjaya dengan hasil tunjuk ajar ibu bapa mereka sendiri.


Oleh yang demikian, walau sesibuk mana pun anda sebagai ibubapa yang berkerjaya, luangkanlah sedikit masa bersama anak-anak setiap hari sebelum mereka tidur. Cuba lakukan aktiviti bersama anak-anak seperti latih tubi, mewarna atau pun menyebut bunyi-bunyi huruf yang mudah. Anda hanya perlu luangkan 10 hingga 15 minit sehari dengan Program Belajar Membaca I-SINA


Bagaimana Untuk Mendapatkan Program Belajar Membaca I-SINA Secara Online?

Psssst! Aku walaupun belum ada anak teruja sama nak ada buku Program Belajar Membaca I-SINA ni tahu. Dah siap tempah dah. Tinggal nak print out je. Tak mengapalah belum ada anak pun, aku boleh belajar dulu teknik-tekniknya. Lepas tu boleh apply kat anak-anak buah. Nanti kalau dah ada rezeki anak, boleh aku apply untuk anak-anak pula. Pembelajaran tu penting tau. Tak rugi melabur sikit untuk kepentingan pendidikan anak-anak. Betul tak?


Jadi kepada para ibubapa di luar sana yang nak mendapatkan Program Belajar Membaca I-SINA ni, bolehlah menempah secara online dengan klik pada butang 'Tempah Sekarang' di bawah.. ^_^




Read More

Wednesday, 5 November 2014

Hasbi Allah Wani'mal Wakeel

Hasbi Allah Wani'mal Wakeel | Bila hati resah, gelisah, gundah gulana, bersedih mahu pun berjauh hati, marilah kita menyebut dan mengamalkan zikir ini.. Hasbi Allah Wani'mal Wakeel Fani'mal Maula Wani'man Naseer.. Semoga dapat memberi ketenangan kepada jiwa kita. Kerana terkadang, kita terlupa bahawa segala kegelisahan dan kepayahan dalam menjalani hidup ini adalah sebahagian daripada ujian daripada Allah SWT.


Terkadang kita turut lupa bahawa ujian itu juga merupakan salah satu nikmat yang patut kita syukuri. Kerana tidak semua daripada kita bertuah dan bernasib baik untuk terpilih menerima ujian daripadaNYA. DIA letakkan kita dalam situasi itu, kerana dia mahu kita menjadi lebih kuat dari sebelumnya. Jadi harungilah setiap ujian dariNYA dengan sabar dan tabah. Didik hati, didik jiwa agar terima semuanya dengan redha. Jangan mengeluh, jangan lari dari apa yang telah ditetapkan untuk kita biar perit mana sekalipun.


Hasbi Allah
Wani'mal Wakeel
Fani'mal Maula
Wani'man Naseer
Cukuplah Allah bagiku
Sebaik2 pelindung
Sebaik2 penjaga
Sebaik2 penolong

In Shaa Allah, akan ada sesuatu yang lebih baik menanti kita di hadapan. Yakinlah dengan Allah kerana hanya DIA sebaik2 pelindung, sebaik2 penjaga dan sebaik2 penolong..


Read More

3#Alexa Rank - November 2014

3#Alexa Rank - November 2014 | Assalamualaikum & selamat pagi sahabat! Alhamdulillah, masih diberi peluang bernafas dan menikmati nikmat kesihatan yang baik di muka bumi ini. Kalian bagaimana? Semoga semuanya sihat2 belaka hendaknya. Eh, dah macam tulis surat pulak gayanya. Heehuu..


Okay, aku baru je lepas semak status trafik terkini Alexa RosmizaAliDotCom. Alhamdulillah, nampaknya ada penurunan walaupun tidaklah banyak. Tak mengapalah turun sikit2, asalkan dapat konsisten turun hari demi hari. Kalau turun mendadak tapi tak konsisten pun tak seronok jugak kan? *Ni namanya ayat menyedapkan hati sendiri..Lols!* Heheh..

Alexa Traffic Rank
3#Alexa Rank - November 2014


Global Rank : 1,706,921
Rank In Malaysia : 5,925


Terdapat penurunan sebanyak lebih kurang 2000 lebih dalam rank di Malaysia dan hampir 1 juta untuk global rank dalam tempoh lebih kurang seminggu. Banyak lagi nak bagi turun ni. Kalau boleh nak berada dalam top 1000 dalam rank di Malaysia. In Shaa Allah.


Oktober Alexa Traffic Report :
1#Alexa Rank - Oktober 2014
2#Alexa Rank - Oktober 2014


Read More

Tuesday, 4 November 2014

Hutang Seorang Pemiutang

Hutang Seorang Pemiutang | Assalamualaikum sahabat! Hari ni mood swing sikit. Malas nau nak update blog tetiba. Siang tadi dah buka blog, buka dashboard then buka new post. Lama la aku tenung skrin. Dari pagi membawa ke tengahari sampai la ke petang. Satu apa idea pun tak datang. Last2 aku biar je skrin dengan ruangan new post yang bersih suci tanpa sebarang contengan sampailah lappy hibernate sendiri. Hmm..


Nasib baiklah dah schedule siap2 post untuk Best Health Talk semalam. Ada la jugak update dekat fanpage. Bukan mudah nak pastikan idea sentiasa ada untuk bagi blog sentiasa bernyawa. Kadang idea banyak melimpah ruah tapi bila mood terganggu pun tak menjadi jugak. Tak semena2 kepala otak jadi kosong. Apa pun tak boleh. Ermmm.. -_-"


Kesimpulannya, bila mood terganggu maka aku akan kembali menjadi seorang pemiutang yang berhutang bloghoping ke blog sahabat semua. Huhu.. Blogpost pun, malam ni je baru aku terasa perlu update sesuatu bila semak jumlah uv boleh tahan kencang. Kesian pulak pada mereka yang datang mengharap nak baca sesuatu yang baru kat blog ni tapi apa pun tarak. Maka terhasillah entri sebegini. Harap maafkanlah.. Kbai!

Gambar Hiasan Credit To Google.

Read More

Monday, 3 November 2014

Rumusan Jumlah UV Bulanan : Oktober 2014 [ RosmizaAliDotCom ]

Rumusan Jumlah UV Bulanan : Oktober 2014 [ RosmizaAliDotCom ] | Assalamualaikum & selamat hari Isnin sahabat! Bagi yang bekerja tu, selamat bekerja. Bekerjalah dengan seikhlas hati. Jangan nak blues2 sangat. Kerja jangan curi tulang. Syukurlah, enkorang semua ada kerjaya yang tak semua orang dapat peluang tu. Tak kiralah kerja ko pangkat executive atau non-executive sekali pun. Yang penting enkorang ada kerjaya. Jadikan pendapatan yang enkorang dapat tu berkat dan halal.


Bagi yang bekerja dari rumah *yang orang selalu nampak macam kita ni takde kerja* tu, lakukanlah apa sahaja yang dirasakan bermanfaat dan boleh memberi kebaikan untuk semua. Kebaikan yang bagaimana? Silalah cari sendiri. Semua dah besar panjang. Takkan nak kena suap lagi? Baiklah, cukup mukadimah panjang lebar aku untuk hari ni.

Rumusan Jumlah UV Bulanan : Oktober 2014 [ RosmizaAliDotCom ]

Ini merupakan blogpost pertama aku untuk entri Rumusan Jumlah UV Bulanan. Abaikan watermark nama blog lama tu. Tu sebab aku printscreen betul2 pada 1 haribulan baru ni. Terus masukkan watermark dengan nama blog lama. Lepas tu tak sempat nak update sebelum tukar nama blog. Hari ni baru sempat nak update. Sebab aku malas nak edit2 balik, so biarkan jelah watermark tu kat situ. Haha!


Sepanjang bulan Oktober yang lalu, keseluruhan Unique Visit yang diterima oleh blog RosmizaAliDotCom hanyalah 872 UV dengan jumlah pageview 2468. Aku tak pasti samada terdapat peningkatan dari bulan sebelumnya atau pun tidak sebab ini kali pertama aku semak dan publish di blog.

Rumusan Jumlah UV Bulanan : Oktober 2014 [ RosmizaAliDotCom ]

Dan ini adalah antara tarikh di mana entri2 di blog RosmizaAliDotCom paling banyak menerima kunjungan daripada pembaca. Kunjungan paling tinggi diterima adalah pada tarikh 6 hingga 12 Oktober 2014. Aku belum semak lagi entri apa yang menarik sangat pada tarikh tersebut. Penting untuk kita tau jenis artikel atau niche entri yang berjaya menarik perhatian ramai pengunjung ke blog bagi memastikan konsistensi Jumlah UV Bulanan. Ini adalah salah satu cara untuk aku kenalpasti niche artikel yang sesuai dengan blog aku. Semoga usaha ini dapat memberi sedikit impak kepada blog ini.


Oklah, banyak kerja nak buat nih.. Tak tau la sempat update untuk next entri ke tak. Kalau tak sempat, esok2 lah aku update ye. Hutang blogwalking dulu. Bak kata +Bro Framestone , aku kan suka berhutang.. Kemahen dia memperkotak katikkan aku dalam blog dia tau.. [BACA SINI].. Biasa dia nih..


**NOTA**
Entri ini sekadar sebagai rujukan aku untuk memperbaiki dan menambah baik mutu blog dari masa ke semasa. Bukan untuk menunjuk2 atau bermegah2 ye. Apa benda la yang aku nak megahkan dengan UV yang sejemput tu hoi..!


Read More

Sunday, 2 November 2014

Aktiviti Hujung Minggu

Aktiviti Hujung Minggu | Bersiaran dari luar hari ni. Lokasi, dalam kereta depan kedai dobi. Boleh?


Well inilah antara aktiviti hujung minggu kami laki bini. Mendobi kain baju stok seminggu. Kenapa tak basuh kat rumah? Sebab aku dah kurang larat nak mendobi guna tangan. Tapi kalau yang kecik2 tu aku still basuh pakai tangan. Hari ni je macam malas sikit. Makanya hangkut la semua sekali hantar dobi. Ngahaha!


So apa pula aktiviti hujung minggu korang? Share la sikit..^_^




Read More

Saturday, 1 November 2014

Top Komentator Oktober 2014

Top Komentator Oktober 2014 | Tiba masa untuk aku umumkan Top 10 Komentator sepanjang bulan Oktober yang lalu. Nampaknya banyak nama baru yang muncul kali ni.. Pengomen yang masih kekal berada dalam senarai Top 10 Komentator pada bulan Oktober ada 3 orang je. Tu pun ada yang dah jatuh ke tangga lebih bawah. 



Tapi saya tetap nak ucapkan tahniah kepada anda kerana masih tersenarai. Sekurang2nya saya tau ada yang setia berkunjung sekaligus meninggalkan komen di blog ini. Terima kasih sangat2 tau.. Yang lain2 entah ke mana menghilang.. Sobs! -_-'


Terima kasih yang tak terhingga juga diucapkan kepada semua yang tersenarai tidak kira ditangga mana anda berada kerana tanpa komen2 dari anda semua, maka tidak meriah la blog picisan ini. Macam biasalah ye, mereka yang berada pada tangga ke-5 dan ke bawah akan direview blognya. Dan bagi yang berada pada tangga ke-6 dan ke atas tu akan disertakan link blog mereka pada setiap entri review nanti. Maknanya kalau ada 5 review, maka 5 kali lah link2 blog anda akan dipaparkan dalam blog ini. Suka tak? Tepuklah tangan sikit.. Clap! Clap! Clap! ^_^


Ada beberapa nama yang sebelum ni dah direview blog mereka. So pada mereka yang berkenaan tu , nanti boleh bagi link entri terbaik anda untuk direpost ke dalam blog ini sekaligus di ping ke fanpage dan laman2 sosial iols ye.. Blog tersebut ialah blog Sofu Hashim Bercerita by kak +Sofu Hashim dan blog Mrs. Secretary by kak +Farah Wahyda. ^_^


Sebelum tu, apa kata korang semua berkenal2an dulu dengan mereka. Mana yang dah kenal tu rapat2kanlah ukhwah.. Mana yang belum follow, sudi2kanlah follow.. Gittuuuw kan? Support sesama rakan blogger k! ^_~

Ahmad Zu Mal Md Rayi - http://duniazumal.blogspot.com/




Read More

Brand New [ Rosmiza Ali Dot Com ]

Brand New [ Rosmiza Ali Dot Com ] | Oktober sudah pun berlalu. Banyak perubahan yang dilakukan pada blog sepanjang bulan Oktober yang lalu. Antaranya ialah pertukaran domain, pertukaran template dari denim template ke simple template, pertukaran design blog, dan terbaru pertukaran nama blog. Yang ni baru je kejap tadi aku tukar. Dulu aku gunakan Rosmiza Ali Official Blog sebagai nama blog. Hari ni bersempena dengan kedatangan bulan baru, aku tukar ke Rosmiza Ali Dot Com



Banyak juga peningkatan yang boleh dilihat pada blog sepanjang bulan lepas. Pengunjung blog pun nampaknya dah semakin bertambah. Tapi peningkatan tu tak boleh dibanggakan sangat, yang penting kena pastikan jumlah pengunjung harian yang konsisten. Bukan mudah tu. Huhu..


So, apa pendapat korang? Okay tak aku tukar nama blog ke Rosmiza Ali Dot Com? Apa2 pun aku harap nama baru ni akan serasi dengan blog dan membawa lebih banyak kejayaan buat aku dalam dunia blogging.. 


Read More

Welcome NOVEMBER 2014!

Welcome NOVEMBER 2014! | Assalamualaikum & selamat berhujung minggu sahabat! Oktober telah pun berlalu meninggalkan kita. Banyak peristiwa yang berlaku sepanjang Oktober. Pahit manis masam masin payau semua ada. Tapi itulah rencah dalam kehidupan. Kena hadapi dan terima dengan hati yang redha. 

Welcome November 2014


November.. Bulan penuh debaran buat aku. Lagi 13 hari. Semoga segalanya dipermudahkan dan berjalan dengan lancar. Dan semoga kesihatan aku semakin baik selepas ini. Dear November, please be good to me..  ^_^



Read More

Friday, 31 October 2014

September Top 5 Komentator Blog Review - Blog All About Love

September Top 5 Komentator Blog Review - Blog All About Love | Okay, last blog review untuk bulan ni iaitu Top 5 Komentator sepanjang bulan September, Blog All About Love by Mrs.Valentine atau +Suzyanna YAp ..


+Suzyanna YAp atau lebih mesra dengan panggilan MV dalam dunia blog ni adalah antara blogger Sabahan yang agak lama jugaklah aku dah kenal. Tapi kenal di alam maya je la. Alam realiti belum ada rezeki nak jumpa. Hehe.. Aku kenal MV ni pun sebab dia di antara blogger dari group GSF walaupun aku bukanlah seorang GSFian.. Huuu..


Well, blog All About Love ni pun antara personal blog yang simple dan sesuai untuk pembacaan santai. MV banyak berkongsi penulisannya berkenaan aktiviti harian, kerja, dan keluarga. Dan sebagai orang Sabah, MV ada jugak berkongsi tempat2 menarik yang boleh dilawati jika kita berkunjung ke sana. Kalau nak tau tempat makan best kat Sabah pun boleh cari kat blog MV..


Oh! Lagi satu, kalau ada orang2 Sabah yang nak cuba suplemen kesihatan Shaklee, boleh contact MV sebab MV adalah seorang Shaklee Independent Distributor yang berdaftar secara sah dengan Shaklee Malaysia. Boleh dapat consultation sekali. Yang tu kena bincang sendirilah dengan +Suzyanna YAp a.k.a MV ye.. Tapi selalunya free of charge jer..


Ha, jangan lupa berkunjung ke blog MV ye.. Mana yang belum kenal tu boleh kenal2.. Mana yang belum follow tu sudi2lah follow.. Jangan lupa tinggal jejak kalau nak dibalas kunjungannya.. Selamat berkenalan! ^_^


September Top 5 Komentator Blog Review :-
September Top 5 Komentator Blog Review - Blog All About Love
September Top 5 Komentator Blog Review - Blog Kehidupan Dunia Sementara
September Top 5 Komentator Blog Review - Blog Sofu Hashim Bercerita
September Top 5 Komentator Blog Review - Blog H.A.T.I
September Top 5 Komentator Blog Review - Blog Mrs. Secretary


Senarai Top 10 - Top 6 Komentator September 2014 :-
Ahmad Zumal Md Rayi - http://duniazumal.blogspot.com/
Akif Imtiyaz - http://akifimtiyaz3.blogspot.com/
Cik Aini - http://miszpinkies.blogspot.com/
Irdina Ilham - http://akusukatulisblog.blogspot.com/
Zayani Zulkifli - http://nurulzayani.blogspot.com/



Read More

Rezeki Menang Contest

Rezeki Menang Contest | Aku ni sebenarnya jarang join contest blog ni. Bukan tak sudi support sesama rakan blogger. Tapi bila aku dah start join nanti semua contest aku nak join. Kang tak ada can pulak orang lain nak menang.. Hehe.. Tapi tu lah, bila sekali join, lepas tu menang pulak tu.. Mestilah seronok kan? ^_^


Baru2 ni aku ada join satu contest ni. Contest Blog Comel katanya. Oh link blog memang tak sama dengan domain sekarang ni ye. Sebab aku join contest2 semua ni dalam blog L&F. So kalau ada nak invite aku join contest apa2 boleh drop komen kat blog lagi satu tu ye.. ^^,


Walaupun blog tak berapa nak comel, tapi gigih juga nak turut serta. Suka2 kan, apa salahnya. Tapi tak sangka pula boleh menang hadiah random. Biar pun tak menang grand prize, dapat hadiah random ni pun syukur alhamdulillah.. ^__^


Rezeki datang dalam pelbagai bentuk. Syukuri setiap nikmat rezeki yang diberikan. ^__^


Read More

September Top 5 Komentator Blog Review - Blog Kehidupan Dunia Sementara

September Top 5 Komentator Blog Review - Blog Kehidupan Dunia Sementara | Lama berhutang nak review lagi 2 blog ni. Hari ni dah last day untuk bulan Oktober 2014. So, aku akan marathon 2 blogpost sekali untuk September Top 5 Komentator Blog Review


Hari ni aku nak buat simple review untuk Top 4 Komentator Rosmiza Ali Official Blog™ iaitu Blog Kehidupan Dunia Sementara by +acik idah.



Ini pun antara blog yang boleh dikategorikan sebagai newbie. Mula aktif berblog sejak tahun lepas iaitu tahun 2013. Dan +acik idah merupakan antara pengunjung baru ke blog aku. Baru2 kenal terus tersenarai dalam Top 5 Komentator. Terharu sangat tau..


Blog Kehidupan Dunia Sementara yang ditulis oleh +acik idah ni simple jer. Susun atur widget kemas. Paling penting loading laju. Dari apa yang aku baca, blog ni lebih kepada personal & ada juga diselitkan artikel2 berinformasi yang kita sama2 boleh manfaatkan.


Since aku pun baru juga lagi kenal dengan blog +acik idah ni, so aku tak boleh nak review panjang lebar sangat. Tapi ini merupakan antara blog yang korang boleh kunjungi untuk menambah kenalan dari kalangan rakan blogger. So, jangan lupa terjah blog Kehidupan Dunia Sementara by +acik idah ni k.. ^__^



September Top 5 Komentator Blog Review :-
September Top 5 Komentator Blog Review - Blog Kehidupan Dunia Sementara
September Top 5 Komentator Blog Review - Blog Sofu Hashim Bercerita
September Top 5 Komentator Blog Review - Blog H.A.T.I
September Top 5 Komentator Blog Review - Blog Mrs. Secretary


Senarai Top 10 - Top 6 Komentator September 2014 :-
Ahmad Zumal Md Rayi - http://duniazumal.blogspot.com/
Akif Imtiyaz - http://akifimtiyaz3.blogspot.com/
Cik Aini - http://miszpinkies.blogspot.com/
Irdina Ilham - http://akusukatulisblog.blogspot.com/
Zayani Zulkifli - http://nurulzayani.blogspot.com/


Read More

Thursday, 30 October 2014

Perkhidmatan Pos Laju Semakin Merosot

Perkhidmatan Pos Laju Semakin Merosot | Assalamualaikum.. Alhamdulillah, selesai appointment untuk hari ni di Hospital Serdang. Sesi hari ni sekejap jer sebab attend for follow up je. Aku rasa tak pergi pun tak apa tadi. Membazir minyak jer. Pergi just nak ambil tarikh untuk follow up appointment bulan 4 tahun depan je. Aku pun heran, kenapa la masa 16hb hari tu doc tak set jer terus tarikh untuk follow up lagi 6 bulan nih. Haih~ -_-'


Okay, stop bab hospital. Sebenarnya aku nak cerita pasal pos laju. Dulu aku memang suka guna khidmat pos laju kalau nak pos barang2 customer. Servis diorang memang pantas & tip top. Tapi sejak dua menjak ni aku perasan servis penghantaran pos laju dah tak macam dulu. Makin hari makin slow pulak. Dah la kalau pergi ke kaunter diorang, jarang2 je boleh jumpa staf yang berbudi bahasa & tak lokek senyuman. Kebanyakannya muka masam jer masa serve customer. Aku pun kompius kekadang tu. Macamlah kita ni pergi sana mintak duit diorang. Huuu..


Tak mesra pelanggan tu satu hal lah. Ni sekarang ni penghantaran tersangatlah slow. Aku tak pasti lah tak cukup runner ke apa. Tapi cukup ke tak cukup tu diorang kenalah pandai2 aturkan. Dah nama pun servis 'pos laju' dengan slogan 'Dijamin Sampai Esok'.. Kecuali hari cuti am & cuti umum la kan. Tu aku taula.


Tapi kes aku ni, barang dari PPL Kajang je pun. Nak hantar ke Kajang jugak. Bukan ke kelantan, ke Singapura pun. Sepatutnya semalam dah boleh receive dah. Tapi tunggu punya tunggu tak sampai2. Hari ni bila semak balik status parcel, tengok sampai balik ke PPL Kajang pagi tadi & sekali lagi dalam proses penghantaran. Tak kesah la bab tu, tapi at least call la bagitau. Ni kita duduk la menunggu macam tunggul kayu. Nak ke mana2 pun tak boleh. Haih~


Dah tu pulak, sekarang posmen makin malas. Dulu okay lagi, hantar sampai depan pintu rumah. Lepas tu dah mula malas nak hantar, suruh tunggu kat bawah blok pulak. Sekarang makin malas, suruh kita gi pick up sendiri kat pondok guard pulak dah. Adakah kerana faktor minyak naik? Dah kenapa pulak kalau minyak naik pun? Nama pun kerja, anda yang pilih kerja ni.. So buatlah dengan ikhlas. Jaga reputasi.


Eh2, panjang pulak aku membebel. Asalnya tak nak berpanjang lebar, Sekali sampai 6 perenggan aku menggoreng. Kalau buat esei zaman sekolah ni dah boleh skor A dah ni.. Harharhar! Ini bukanlah entri mengkondem ye. Tapi feedback dari client, so that pihak pos laju boleh tambah baik mutu perkhidmatan dari semasa ke semasa.. Apa2 pun hari ni aku harap parcel selamat sampai.


Read More

2#Alexa Rank - Oktober 2014

2#Alexa Rank - Oktober 2014 | Assalamualaikum & selamat pagi sahabat! Hari ni aku ada appointment lagi di Hospital Serdang. Appointment pukul 11, so sempat la aku update blog kejap.. Hehe.. Buka lappy, surf internet terus cek rank terkini Rosmiza Ali Official Blog™ di laman web Alexa.Com. 


Traffic Rank Alexa
2#Alexa Rank - Oktober 2014


Global Rank : 2,307,747
Rank In Malaysia : 8,350


Alhamdulillah, rank makin menurun dari 10,000 lebih ke 8,000 lebih. Global rank masih lagi 2 juta lebih. Tapi masih boleh lihat penurunan. Betul lah, bila guna domain sendiri ni rank lagi cepat turun berbanding blogspot. Tapi blog pun kenalah berupdate & kena pastikan ada konsistensi dalam jumlah daily unique visitor. Itu ilmu yang aku dapat dari blogger Mialiana.Com. Thanks kak Mia atas tips dan panduan. 


Sekarang ni aku tengah belajar bermain dengan SEO. Tapi masih lagi dalam proses menuntut ilmu. Bab ni kena berguru dengan sifu SEO HasrulHassan.Com. Banyak lagi yang aku tak tau. Kena rajin gali. Okaylah, tu je update untuk pagi ni. Bubai!


Oktober Alexa Traffic Report :

Read More

Wednesday, 29 October 2014

BE Ke-6 - 14 Nuffnang

BE Ke-6 - 14 Nuffnang | Alhamdulillah, BE baru masuk lagi.. Ada yang dah kredit pun. Macamana la boleh termiss.. Huuhuu.. Kali ni ada 3 kempen tapi satu kempen ada 3 BE.. Tu yang jadi banyak tu.. Jangan tanya aku kenapa sebab aku pun tak faham kenapa.. Huhu..


BE ke-6, 7 dan 8 ialah kempen berkenaan LAMIDO Digital Campaign. Dah kredit dah pun. Tak perasan masa BE duk melekat kat blog. BE ke-9, 10 dan 11 pula ialah kempen berkenaan Zurich Insurance Contest. Still on going. Tapi macam tak pernah jumpa lagi. Ke aku yang tak perasan? Huhu.. Dan terbaru ialah kempen berkenaan Win A 3 Days 2 Night Trip To Macau iaitu BE ke12, 13 dan 14.. Yang ni aku ada jumpa & ada dapat email dari Nuffnang. Tapi belum berkesempatan nak join.


Ada yang cakap BE berlonggok tapi 'mandul'.. Setakat ni aku tengok produktif jer.. Mungkinlah tak semeriah earning BE orang lain. Tapi so far ada penambahan setiap kali aku login ke akaun Nuffnang aku. Takpelah, sikit2 lama2 jadi bukit. Dari tak ada langsung.. Huhu.. Kbai!


Read More

Tuesday, 28 October 2014

Mengantuk Di Siang Hari.. Apa Puncanya ?

Mengantuk Di Siang Hari.. Apa Puncanya ? | Sejak balik dari kampung ni mata asyik mengantuk je. Tak taulah ni simptom mengantuk ke or mata letih ke apa.. Tapi serious asyik rasa nak tidur je. Huhu.. Nak bloghoping pun tak lalu, dah mata asyik nak terkatup je. Ni pun tengah menaip mata bukan main berat lagi. Padahal malam tidur cukup je. Huhu..


So, aku pun buatlah beberapa research tentang masalah mengantuk berpanjangan ni. Dan salah satunya adalah akibat hypersomnia yang menjadi salah satu punca kepada "Major Depression".. 


Dan antara simptom "Major Depression" atau penyakit kemurungan yang biasa berlaku ialah corak tidur berubah, samada kurang tidur (insomnia) atau terlebih tidur(hypersomnia).. Huhu.. Aku malas nak tulis panjang2 kat sini sebab aku dah share dalam blog aku yang satu lagi.. So kalau korang nak tau lebih lanjut pasal penyakit kemurungan ni korang boleh ke SINI ye..


Sekarang aku rasa aku dah tau kenapa aku sering rasa mengantuk & letih ditambah dengan mood yang sekejap okay sekejap tak okay ni. Huhu.. Aku rasa aku dah tak boleh duduk rumah je.. Aku kena busykan diri & cari kerja. Sedang menunggu panggilan temuduga. Harap ada rezeki kali ni. Kerja apa tu nantilah aku share kalau berjaya. Doa2kanlah ye agar dimurahkan rezeki aku dapat kerja ni. 


Read More

Romantik Itu Subjektif


Romantik Itu Subjektif | Assalamualaikum & good morning peeps! Sebenarnya aku masih ke'blur'an nak update blog. Maklum la, cuti lama.. Nak cerita pasal apa pun tak tau walaupun sebenarnya ada jer benda yang boleh dikongsikan. Haha! Fikir punya fikir dapatlah tajuk sebegini.. Romantik Itu Subjektif katanya.. 


Well, pengertian romantik ni berbeza2 bagi setiap individu. Ada yang kata romantik tu bila dapat hadiah banyak2 dari bf or gf.. Ada pulak yang kata bila dapat spend time having candle light dinner with lover. Ada pulak yang kata romantik tu bila hari2 bf or gf call say 'I LOVE YOU'.. Macam2lah kan?


Bagi aku pulak, berbeza pengertiannya. Maybe sebab dah berkahwin & dah selalu jumpa. So pengertian romantik tu pun dah bertukar. Kalau dulu masa bercinta, bila hari2 bf call or sms tu pun dah rasa romantik sangat dah tu. Tapi sekarang romantik tu bagi aku lebih kepada perkara2 ke'rumahtangga'an.. 

Gambar Hiasan. Credit to Google.

Bagi aku, dalam sesebuah rumahtangga tu, sikap bertolak ansur & saling bantu membantu adalah sangat penting. Macam baru2 ni, sekembalinya aku dari bercuti di kampung (ewah, ayat novel sangatttt..), tengok rumah kemas sangat. Barang2 semua elok tersusun, mana yang belum terpasang masa pindah ke sini semua dah siap pasang.. Keperluan dapur semua dah di topup.. Kain baju semua siap dah basuh. Baju2 kerja suami pun dah siap iron semua untuk seminggu. Aku balik just duduk berehat je.. 


Ya Allah, perasaan masa tu terharu sangat. Macam tak percaya pun ada suami aku rajin macam tu. Sebab selalunya jarang dia nak merajinkan diri buat semua tu kalau aku tak ada. Tapi kali ni rajin pulak. Katanya tak nak aku penat susah2 kemas rumah semua tu. Yela, perjalanan 7 jam dalam bas pun tak hilang lagi. Penat tahu travel jejauh ni. Dan aku biasanya sebelum pergi memana, aku akan pastikan rumah semua dah siap kemas. And bila aku balik pun aku nak tengok rumah kemas. Kalau tak, nanti aku runsing lepas tu tension lepas tu migrain lepas tu aku moody & marah2.. Tu perangai aku.. 


Dan balik kali ni aku tak tension sebab rumah semua siap.. Masa tu lah aku rasa, alahai romantiknya suami aku ni.. Ye, itu pengertian romantik bagi aku.. Aku bukanlah mintak suami buat semua tiap2 hari.. Sekali sekala macam ni pun dah buat aku rasa terharu sangat. Dengan tetiba dapat surprise giftnya lagi. Bertambah2 touching tau.. 


Jadi setuju tak kalau aku kata Romantik Itu Subjektif pengertiannya? Korang pulak, apa definisi romantik bagi korang? Cer share sikit.. ^__^


Read More

Monday, 27 October 2014

1#Alexa Rank - Oktober 2014

1#Alexa Rank - Oktober 2014 | Balik je dari bercuti terus cek blog, cek nuffnang, cek alexa rank.. Tegar sangat kan? Haha! Mana taknya, seminggu kot blog terperam.. Trafik jangan cakaplah, memang ke bulan bintang perginya. Tapi still ada  yang sudi singgah ke blog ni walaupun tak berupdate.. Terima kasih sangat2 pada semua yang setia berkunjung ke blog picisan ni. ^_^

Alexa Traffic Rank
1#Alexa Rank - Oktober 2014


Global Rank : 2,773,461
Rank In Malaysia : 10,457


Belum sampai sebulan aku update pasal Tempoh Untuk Dapatkan Page Rank Di Alexa.Com, tup2 hari ni blog dah tersenarai dalam rank in Malaysia. Tak ada la tersenarai dalam top 1000 pun. Tapi kira okay la tu kot kan dapat masuk dalam senarai rank Malaysia dalam masa tak sampai sebulan.. Hehe..


Global rank hari tu dalam 6 juta lebih jugak.. Now dah turun ke 2 juta lebih. Apa pun, ini bukanlah satu pencapaian yang boleh dibanggakan. Kena usaha lagi untuk turunkan rank terkini. In Shaa Allah, aku akan update kedudukan rank terkini blog di Alexa.Com setiap bulan. Harap ada peningkatan bulan depan..


Read More

Kembali Bersiaran..!

Kembali Bersiaran..! | Assalamualaikum & selamat pagi sahabat! Fuh! Seminggu blog sunyi sepi tanpa sebarang update.. Sedih.. Huhu.. Biasalah, kat kampung internet coverage tak berapa nak ada. Kalau nak update blog, Fb or Ig, kena keluar ke pekan baru dapat full coverage.. Kalau tak pun, kena tunggu waktu awal2 pagi baru dapat coverage.. Tu pun slow.. Masuk je tengahari sampai ke malamnya, memang nan dapek la nak beronline sakan.. Makanya, terperamla blog ni selama seminggu.. Heeehuu..


Sepanjang seminggu bercuti ni memang banyak aktiviti kat kampung tapi aku tak berkesempatan nak capture setiap moment sebab ke'busy'an.. Aku pun tak tau apalah yang aku duk sibuk sangat.. Haha! Sesekali dapat balik kampung, so memang aku gunakan masa yang ada untuk diluangkan bersama family tercinta.. Maybe sebab tu lah aku sibuk.. Sibuk dengan family.. Yela, sesekali jumpa.. Bukan selalu.. Hehe..



Nah, tempek gambar sekeping dua sebagai pengubat rindu.. Harharhar! Tu jer yang aku sempat snap sepanjang cuti.. Gambar masa kenduri kahwin abang sepupu aku.. Yang atas bertudung merah tu sepupu aku.. Yang bawah tu pulak anak sepupu.. Dulu kecik berhingus jer memasing.. Sekarang dah tua bangka.. Eh, aku la tu.. Akaka! Ok bai!


Read More

Monday, 20 October 2014

Rosmiza Ali Official Blog™ Bercuti Seminggu

Rosmiza Ali Official Blog™ Bercuti Seminggu | Assalamualaikum & selamat pagi sahabat! Bersiaran dari kampung sekarang ni. Line internet tak berapa nak ada, tapi aku cuba jugak update blog. Ni pun tawakal jer. Tak taula dapat publish ke tak ni. Huuu..


Aku akan berada di kampung selama seminggu. So dalam masa seminggu ni blog akan bercuti. Nanti aku balik aku qada balik ea update blog ye.. Siapa yang ada kat Dungun ni nak jom jumpa! Hehe.. Till then, see you.. Xoxo!^__^



Read More

Friday, 17 October 2014

Tamar Cocoa Minuman Berkhasiat

Tamar Cocoa Minuman Berkhasiat | Serbuk koko adalah produk yang dihasilkan bersama lemak koko sebagai bahan terakhir dalam pemprosesan buah koko. Dianggarkan 100 gram serbuk koko mengandungi pelbagai zat yang diperlukan oleh tubuh manusia termasuklah 10% lemak, 22.4% protein, 46.7% karbohidrat, 2.8% theobromina dan pelbagai vitamin A, B, D dan E.

Khasiat Buah Koko Dalam Tamar Cocoa, Khasiat Buah Koko Dalam Koko Tamar

Tamar atau kurma atau nama saintifiknya dactylifera phoenix pula adalah buah yang tumbuh dari pohon palem, keluarga Arecaceae dari genus phoenix. Ia diyakini berasal dari tanah di sekitar sungai Nil dan Efrat. Kita makan kurma tanpa buang kulitnya yang mengandungi serat. Amat baik untuk mencegah barah usus besar kerana ia melawaskan. Sementara kandungan vitamin A dan C amat tinggi pada peringkat khalal atau rotab dan menurun sedikit pada peringkat tamar. Selain itu ia mengandungi zat galian dan yang paling banyak dikenali sebagai potasium. Potasium diperlukan oleh tubuh untuk sistem saraf kerana kurma adalah excellent source atau sumber mujarab. 

Khasiat Buah Tamar Dalam Tamar Cocoa, Khasiat Buah Tamar Koko Tamar

Tamar Cocoa adalah minuman berkhasiat hasil dari gabungan khasiat koko dan tamar. Antara khasiat yang dapat dibekalkan oleh minuman Tamar Cocoa adalah :-


KHASIAT TAMAR COCOA
  • Anti stress
  • Anti oksidan
  • Anti penuaan
  • Anti keradangan
  • Penjagaan kulit
  • Masalah anemia
  • Kesihatan jantung
  • Merangsang minda
  • Menguatkan tulang
  • Mengawal tekanan darah
  • Mengelakkan pembekuan darah
  • Menagawal kerosakan sel dan tisu
  • Membantu dalam proses tumbesaran kanak-kanak
Khasiat Tamar Cocoa, Khasiat Koko Tamar

Aku dah start minum Tamar Cocoa ni since bulan lepas. Rasa dia lebih kurang sama macam rasa milo. Tapi dia punya manis tu manis2 buah tamar. Sedap dan yang penting berkhasiat. Sebab aku dah boikot milo, so aku beralih arah ke Tamar Cocoa pulak. Support produk buatan Malaysia buatan bumiputera. So, siapa2 yang berminat nak cuba boleh whatsapp aku di talian 019-5327438. ^__^



Read More

Thursday, 16 October 2014

Resepi Sup Ayam Paling Simple Style Rosmiza

Resepi Sup Ayam Paling Simple Style Rosmiza | Assalamualaikum & selamat tengahari sahabat! Sorry lewat update hari ni. Pagi tadi aku ada appointment di Hospital Serdang. Nasib baik appointment hari ni smooth jer. Takde nak kena tunggu lama2.. Kalau tak, aku rasa time sekarang ni pun aku still lagi menunggu giliran kat sana.. Dah la sensorang.. Dengan takde kreditnya, dengan line celcom tetiba weng pulaknya.. Nak topup pun problem.. Stress mak! Grrrr..


Okay, sambung cerita.. Balik rumah dah pukul 11.00 lebih.. Terus pergi kedai cari bahan untuk masak for lunch.. Masak lebih untuk makan malam sekali.. So, malam kang tinggal nak panaskan jer. Menu simple, sup ayam jer pun.. Semua orang tau masak kot.. Tapi aku nak jugak share kat sini.. Haha! Jadi marilah kita masak..! ^_^


Bahan-Bahan (untuk 1/2 ekor ayam) :-
  • 4 ulas bawang putih (diketuk)
  • 1 1/2 inci halia (dihiris)
  • Sup bunjut / rempah 4 beradik
  • Ayam (dipotong sederhana)
  • Ubi kentang (dipotong 4 & direndam di dalam air)
  • Daun sup (diracik)
  • Daun bawang (diracik)
  • Minyak untuk menumis
  • Garam
  • Air


Cara-Cara Memasak :-
  • Panaskan satu setengah sudu besar minyak masak di dalam periuk.
  • Tumiskan bawang putih, halia, sup bunjut sehingga kekuningan & naik bau.
  • Masukkan ayam yang telah dibersihkan ke dalam periuk. Kacau & biarkan sehingga ayam separuh masak.
  • Masukkan ubi kentang, air & garam secukupnya. Biarkan mendidih.
  • Tunggu sehingga ayam dan ubi kentang betul2 empuk.
  • Taburkan daun sup & daun bawang sebelum dihidang.
  • Sedia untuk dimakan!


Ha, simple kan? Ni resepi aku sendiri ye.. Aku ni memang jenis yang suka bereksperimen dengan masakan.. Tak suka sangat nak follow2 resepi nih.. Try & error.. So, aku main campak jer apa2 bahan yang aku rasa boleh mendapatkan sejenis masakan yang sedap.. Kalau tak menjadi, kita buat eksperimen lain.. Apa ada hal..? Haha!

And lagi satu, sejak dah kahwin ni aku masak memang tak guna ajinomoto. Kurangkan penggunaan MSG dalam masakan.. Gituuu slogan masak memasak seorang +Rosmiza Ali.. Haha! So, kalau korang nak tambah korang tambahla. Nak guna pati ayam knorr pun boleh. Tapi aku masak memang tak guna semua tu. Jangkamasa untuk aku masak sup ni adalah dalam 15-20 minit macam tu.. Ala, just campak2 jer.. Pastu tunggu masak then cekik la.. Setel masalah.. 

Ok, selamat mencuba! ^___^ 

Resepi Sup Ayam Simple
Ni style aku makan sup.. 



Read More

Wednesday, 15 October 2014

Font Billabong Tarik Minat Pembaca

Font Billabong Tarik Minat Pembaca | Yuhuuu! Aku ke udara lagi..! Haha! Gini la nih bila berlaku kelimpahan idea.. Belum habis taip satu entri ni dah ada 2,3 idea dalam kepala otak untuk next update. Hamboi, ligat sungguh minda iols sejak2 amal minum Coco Tamar nih.. Betul la bagus untuk minda minuman ni.. Siapa2 ada anak boleh cuba bagi anak2 minum.. In Shaa Allah boleh bantu minda diorang berfungsi dengan lebih cerdas.. Okay, yang tu kita story later ye.. Ni just nak share font yang aku guna untuk buat header & footer blog..

  

Tak sangka, ramai pulak yang berkenan dengan font ni. Actually masa design tu aku main taram jer buh font ni. Tak perasan pun nama font apa. Haha! Tapi bila dah pasang kat blog, tetiba ada pulak yang terberkenan & tanya aku guna font apa. Pastu aku terkebil2 fikir balik apa nama font ni ekk?? Nasib baik la aku save softcopy design ni dalam format adobe photoshop. Boleh la aku tengok balik. Kalau tak memang haram aku tak tau. Tak amik port langsung pun pasal nama font segala nih.. Asal aku rasa macam berkenan di hati terus save.. Kohkohkoh!


So, bagi menjawab pertanyaan2 mereka yang bertanya tu, font ni 'Billabong' namanya.. Hehe.. Gigih aku gi cari balik tau. Bolehla korang guna nanti ye.. Kalau takde dalam pc or desktop boleh download dulu then install.. Pastu bolehla guna dengan gembira dan sukaria.. Ok, selamat ber'Billabong' uols! Dadaaa! ^__~



*NotaPuanWriter :*
Jenis & saiz font di bahagian post pun sangat memainkan peranan untuk tarik minat pembaca ye. So, silalah guna font yang senang orang nak baca. Jangan guna font yang fancy sangat. Kecik sangat pun jangan. Yang sedang2 saja sudah okay.. ^_^


Read More

Tempoh Untuk Dapatkan Page Rank Di Alexa.Com

Tempoh Untuk Dapatkan Page Rank Di Alexa.Com | Sejak bertukar ke new domain ni memang banyak benda yang aku kena upkan balik. Biasalah kan, benda baru tak semua kenal. So, nak bagi orang kenal kenalah kerja keras sikit buat promosi. Samalah macam blog. Selama ni orang kenal blog dengan url yang lama. Tapi bila dah bertukar domain, orang jadi macam konfius. Apetah lagi Alexa.Com.. Dia pun dah tak kenal blog kite.. Hewww.. T_T


Page Rank Analytic, Alexa Traffic Rank

Apa kepentingannya untuk tahu page rank blog? 

Well, aku tak berapa pakar sangat lagi pasal benda ni. Tapi apa yang aku tau, melalui page rank ni kita dapat tau populariti blog kita di Malaysia dan juga di peringkat global. Makin rendah nombor rank tu maka makin popular la blog kita. Bila makin popular, maka makin senanglah blog kita untuk dapat perhatian dari pihak penaja & juga pihak2 pengiklanan. Tu yang aku pahamla ye. Betul ke salah aku tak pasti. Nak tau lebih, kena tanya kepada yang lebih pakar seperti +Mia Liana , +HASRULHASSAN.COM , +Ben Ashaari , +Bro Framestone atau blogger2 otai yang lain.


Blog aku ni baru beberapa hari bertukar ke new domain. So, untuk Alexa.Com calculate balik page rank blog ni dengan url blog yang baru akan mengambil masa lebih kurang 3 bulan. Ia dikira berdasarkan purata harian pengunjung blog dan juga berdasarkan pageview blog untuk 3 bulan sebelumnya. Macam kita nak buat loan lah jugak kan, nak kena ada 3 bulan lepas punya slip gaji kekdahnya..


Tapi dalam masa belum sampai seminggu blog ni dah tersenarai dalam global rank. Baru je cek jap tadi. Semalam aku cek masih tak available lagi.. Kira okla tu kan walaupun belum tersenarai dalam rank di Malaysia.. Hehe..


So for the time being ni aku akan sibuk dengan aktiviti2 meng'up'kan trafik dengan cuba untuk konsisten update blog & blogwalking. Tu dah biasa sangat kan? Ada cara lain lagi tak yang boleh aku buat untuk naikkan page rank blog ni? Siapa2 ada cadangan boleh share kat komen ye.. Tq! ^___~



Read More

Option Sticker Baru Di FB!

Option Sticker Baru Di FB! | Assalamualaikum & sekamat pagi sahabat! Siapa perasan kat FB sekarang dah ada new option untuk komen? Aku start perasan semalam. Bukan main bergembira lagi para pengguna FB spam komen dengan gambar sticker yang macam comel jer, macam cute jer, macam cantik jer tu.. Haha!

Facebook New Option

See? Banyak sticker cecomel hoi! Siap ada extra option sticker store lagi.. Makanya boleh ler enkorang download sticker2 terbaru yang super cute tu dengan penuh kegembiraan.. Sila loikeee banyak2! ^_~

Facebook New Option

Nampaqqqqq... Berderet sticker baru yang FREE tentunya boleh didownload.. Kalau dulu aku siap ada list code icon lagi untuk create icon cute2 kat fb.. Haha! Gigih sangat.. Tapi lepas ni dah tak payah sesusah nak reka2 code lagi dah.. Boleh terus klik icon smiley kat bahagian komen tu then pilih jer sticker mana yang berkenan di hati.. Macamla aku rajin sangat nak mengomen kan... Haha! Kbai! ;p


Read More

Tuesday, 14 October 2014

Simple Thing That Really Make My Day..

Simple Thing That Really Make My Day | Sebenarnya jadi perempuan ni memang kalau orang tak faham agak complicated sangat kelihatannya.. Mood on off.. Pastu ada masa2 mood swing tak tentu hala.. Padahal, bukannya ada problem apa pun.. Tetiba je nak swing2 mood sesuka jiwa.. Erks! Itu semua aku la tu.. Aku tak tau la perempuan lain macamana.. Ni aku cerita pasal diri sendiri.. Ye, aku adalah seorang yang agak kacau bilau moodnya.. Kadang2 aku pun fedup dengan diri sendiri.. Dah kenapa chaotic sangat life seorang +Rosmiza Ali ni.. Haih.. -..-"


Untuk deal dengan seorang perempuan yang kacau bilau macam aku ni memerlukan tahap ketabahan yang super maksima.. Dan adalah sangat bertuah aku mempunyai seorang suami yang sangat penyabar melayan kerenah aku yang kadang2 annoying ya amattt.. Well, aku pun annoyed dengan diri sendiri.. Terkadang rasa macam nak pang muka sendiri 44 das.. -_-"



Walaupun aku ni complicated manusianya, tapi tak susah pun sebenarnya nak make up my day.. Just a simple thing.. Yup, really a very simple thing.. Contoh macam hari2 bekerja, aku akan tinggal sorang2 kat rumah. Lonely.. Memang sangat lonely.. Kadang2 aku depress.. Kemurungan tak ketahuan hala.. Pastu mulalah datang mood super swing.. Mood swing memang suka kacau kite.. Mencik betul! 

The only thing yang buat aku rasa gembira is bila encik suami whatsapp tanya tengah buat apa or tanya dah makan ke belum or just mesej la apa2 pun.. Terus rasa duniaku ceria shine bright like a diamond gituuu.. Ha, simple kan? Makhluk complicated macam aku ni tak perlukan complicated things to make my day.. Cukup sekadar satu mesej simple.. Tak payah nak membazir2 duit beli bunga beli cokelat segala bagai.. Aku bukannya minat sangat benda2 yang sesetengah orang rasa romantik sangat tu.. Sebab aku rasa macam semak lah nak simpan2 bunga kat umah ni.. Buat sarang nyamuk jer.. Pastu nanti buang jugak.. Kan membazir namanya tu..

So, lelaki2 di luar sana.. Uolss maybe fikir kami wanita ni complicated, & nak bagi mood kami baik, tak perlu pun sebenarnya benda2 complicated ni.. Think simple & make it simple.. Tak percaya cubalah try.. tapi aku tak jamin berhasil untuk semua wanita ye sebab ni aku cerita base on diri sendiri.. Haha! Kbai! ;p



Read More

Ini Yang Leceh Ni..

Ini Yang Leceh Ni.. | Benda paling leceh bila bertukar url or domain blog.. Semua senarai dalam bloglist hilang! Argh! Bukan senang aku nak listkan blog ikut group ni tau.. Cani arr kan.. Majuk ngan blog sendiri.. Haha! Nampak tak kecelaruan emosi aku.. Dengan blog sendiri pun boleh jadi point nak ajak gaduh..


See? Kosong hokay.. Kosong! Kosong, kosong, oh oh! Ha, kan dah ternyanyi lagu Najwa Latif.. Aduiyaiiii.. Nampak gaya macam nak kena buat segmen pencarian bloglist ar cani.. Dah lama tak buat segmen2 nih.. Cenggini nak kena buat undi lah.. Siapa setuju aku buat segmen untuk pencarian bloglist untuk blog aku ni? Kalau ramai setuju nanti aku buat.. Kalau takde feedback, maka aku akan tapis blog2 yang bakal aku senaraikan ikut suka jiwa aku.. Lalalala~~ Ok, bubai! ;p


Read More

Monday, 13 October 2014

September Top 5 Komentator Blog Review - Blog Sofu Hashim Bercerita

September Top 5 Komentator Blog Review - Blog Sofu Hashim Bercerita | Petang ni nak review blog top 3 komentator sepanjang bulan September 2014. Sebelum tu aku nak say sorry kepada kak +Sofu Hashim & 2 lagi blogger yang jadi top 5 komentator sepanjang bulan lepas sebab lambat review blog kalian.. Jangan risau, kite tak lupa punya.. Janji mesti ditepati.. Gitu kan.. Macam pernah dengar jer slogan tu.. Hehe..


So hari ni aku review blog Sofu Hashim Bercerita dulu ye.. Sebelum tu apa kata korang add to circle dulu Google+ kak +Sofu Hashim ni.. ^_^


Sebenarnya, aku baru je kenal dengan blogger Kak Sofu ni.. Bulan lepas lah tu rasanya.. Tapi perkenalan yang singkat tu tak sangka sampai terketagih nak singgah ke blog Sofu Hashim Bercerita ni selalu.. Hehe.. And tak sangka jugak sampai Kak Sofu jadi antara top komentator kat blog picisan aku ni..


Blog kak +Sofu Hashim ni lain sikit dari yang lain.. Tema dia berani sangat tau.. Kaler kuning oren.. Blog lain yang biasa kita jumpa kaler pink, biru, purple kan? Tapi kak +Sofu Hashim pilih kaler yang berani.. Pengisian blog pun simple & mudah difahami.. Susun atur widget semua kemas.. Tak tau nak komen apa lagi sebab baru sangat lagu kenal ngan blogger +Sofu Hashim ni..


Korang kalau nak kenal dengan blogger yang sangat pemurah dengan komen ni bolehla terjah blog beliau okay! Jangan lupa follow & tinggalkan komen sekali.. Mesti kak +Sofu Hashim akan balas balik kunjungan korang.. Btw, selamat berkenalan dengan kak +Sofu Hashim semua! ^__^



September Top 5 Komentator Blog Review :-
September Top 5 Komentator Blog Review - Blog Sofu Hashim Bercerita
September Top 5 Komentator Blog Review - Blog H.A.T.I
September Top 5 Komentator Blog Review - Blog Mrs. Secretary


Senarai Top 10 - Top 6 Komentator September 2014 :-
Ahmad Zumal Md Rayi - http://duniazumal.blogspot.com/
Akif Imtiyaz - http://akifimtiyaz3.blogspot.com/
Cik Aini - http://miszpinkies.blogspot.com/
Irdina Ilham - http://akusukatulisblog.blogspot.com/
Zayani Zulkifli - http://nurulzayani.blogspot.com/


Read More

Labels

Advanced Joint Health Tablet Advertorial Affiliate Alfalfa Complex Anti-Aging B Complex Berpantang Cinch Energy Tea Mix Collagen Powder Cyst Depression Detox Energizing Soy Protein ESP GLA Complex Healthy Nutrition Healthy Recipes Info Sihat Kehamilan Kesihatan Kesihatan Kanak-Kanak Kuih Raya 2016 Lazada Lecithin Lifestyle Masalah Lemah Pundi Kencing Motherhood Journey My Pregnancy Journey NON-GMO Nutriferon Obesiti Omega Guard OsteMatrix Parenting Penuaan Performance Drink Personal Placenta Previa Postnatal Pregnancy Pregnancy Tips Prenatal Quotes & Motivations SAARA SAARA Aisyah SAARA Amani SAARA Ariana SAARA Lorea Ombre SAARA Medina Sakit Gigi SEDD Senggugut Set "Milk Booster" Shaklee Set Berpantang Shaklee Set Detox Shaklee Set Energy Booster Set Imune Booster Set Kecantikan Shaklee Set Kehamilan Set Kekal Langsing Set Kencing Tak Lawas Set Kesihatan Sendi Shaklee Set Kulit Cantik Set Mengandung Set Mighty 3 Gems Set Prenatal Set Ramadhan Set Senggugut Set Tenaga Shaklee Shaklee Effect Shaklee Issue Sistemik Lupus Eritematosus (SLE) Sustained Release Vita-C Plus Sustained Release Vita-C Plus™ (500mg) Tempahan Kuih Raya 2016 Tentang Shaklee Testimoni Testimoni Alfalfa Testimoni B Complex Testimoni Enfuselle Hydrating Moisturizer Testimoni ESP Testimoni GLA Complex Testimoni Set Alergik/Resdung Testimoni Set Berpantang Shaklee Testimoni Sustained Release Vita C Testimoni Vitamin C Testimoni Vivix Tip Keibubapaan Tip Penyusuan Tips & Info Kesihatan Tips Dan Petua Tips Kesihatan TIPS RUMAHTANGGA TTC TTCians Vita E Complex Vita-Lea For Children Vitamin E Complex Vivix Vivix®

Copyright © RosmizaAli.Com™ Made with ❤ by azhafizah.com