Bisnes Vs. Makan Gaji : Mana Satu Pilihan Kalbu?

by - 12:54:00 pm

Bisnes Vs. Makan Gaji : Mana Satu Pilihan Kalbu? | Mood nak mengemas umah belum sampai.. Jenuh duk angkat letak angkat letak barang2 yg duk berlonggok kat hall.. Last2 gi basuh baju dulu sebaldi.. Siap basuh, jemur semua.. Kembali ke hall.. Puas ku renung longgokan barang2 yg belum berkemas, tapi mood nak mengemas tu xde.. Last2, amik phone update group whatsapp, group fb & blog sekali.. Sambil2 mencari mood katanya.. Haha!


Okla, kembali kepada topik kita hari ni.. Bisnes Vs. Makan Gaji : Mana Satu Pilihan Kalbu?.. Kalau makan gaji kita tahu berapa gaji kita bulan tu..  Kita MC ke, kita annual leave ke.. Kita tido ker time keje, gaji kita tetap byk tu jugak kan?


Tapi kalau bisnes, kita tak tahu 'gaji' kita banyak mana bulan tu.. Kena keluar dari ZON SELESA , kena LAWAN RASA TAKUT yang bersarang dalam hati, kena berjuang setiap detik, tak boleh putus asa, kena bina KEYAKINAN yang tinggi.. Ini semua makan masa yang panjang, perlukan KESABARAN..... 


Setiap hari perlu ada USAHA, DOA, TAWAKAL... Kenapa? Sebab kita kerja untuk diri kita, bukan untuk orang lain... Sebab tu siapa2 yang eksaited nak mulakan bisnes atau sedang berbisnes tapi rasa lemau, tanya diri sendiri kenapa kita nak buat bisnes?.. Listkan 30 SEBAB kenapa kita nak buat bisnes... Lagi banyak reason yang kita senaraikan, lagi lama kita boleh bertahan dalam bisnes yang kita pilih tu..


Kalau makan gaji, kita tak boleh terus2 kata nak resign hari ni.. Melainkan simpanan berkepuk, boleh tender terus 24 jam.. Nak cuti pun takleh cuti terus... Kena apply dulu, isi borang tunggu approval.. Tapi kalau buat bisnes, nak cuti bila2 pun boleh cuti.. Nak rehat 2 bulan ke 2 tahun ke, takde sapa marah... Kalau buat bisnes, bila2 kita boleh kata nak giveup, nak quit.. Sebab bisnes kita, suka ati kita la kan.. Cuma kalau kita giveup, kita quit.. Agak2 siapa yang rugi? Haiya! Sendiri rugi maa..


Apa2 pun, saya suka kedua2nya (tetiba ber'saya-awak' pulak.. Ko dah kenape?..).. Makan gaji ke, buat bisnes ke.... Dua2 pun ibadah.... Dua2 pun ada manisnya tersendiri... Enjoy bersama yang tersayang.. Nak berjaya dalam bisnes or apa2 pun yg kita buat, kena berani mengadap risiko yg dtg.. Adat org berbisnes, ada naik turunnya.. Macam sungai la.. Ada pasang surutnya.. Cer bayang kalaulah sungai tu asyik pasang jer manjang tak surut2..  Maunya tenggelam kita semua dihanyut bah.. Kalau surut tak pasang2??? Agak2 apa jadi?? Mati keringla kita kak jah oii.. Gugugu~~


Apa pun pilihan kita, nak berbisnes or makan gaji.. Lakukanlah dengan ikhlas & sepenuh hati.. Kalau pilih keje makan gaji, kejelah betul2.. Jangan asik nak mengulor je.. Tak berkat rezeki kita tau.. Kalau nak berbisnes plak, buatlah sehabis baik.. Jgn hangat2 taik ayam sudeee.. Okay? Peace! ^_~v

Image Credit To Secret Entourage

You May Also Like

0 Silent Hunter's Footprints