Mengantuk Di Siang Hari.. Apa Puncanya ?

by - 3:16:00 pm

Mengantuk Di Siang Hari.. Apa Puncanya ? | Sejak balik dari kampung ni mata asyik mengantuk je. Tak taulah ni simptom mengantuk ke or mata letih ke apa.. Tapi serious asyik rasa nak tidur je. Huhu.. Nak bloghoping pun tak lalu, dah mata asyik nak terkatup je. Ni pun tengah menaip mata bukan main berat lagi. Padahal malam tidur cukup je. Huhu..


So, aku pun buatlah beberapa research tentang masalah mengantuk berpanjangan ni. Dan salah satunya adalah akibat hypersomnia yang menjadi salah satu punca kepada "Major Depression".. 


Dan antara simptom "Major Depression" atau penyakit kemurungan yang biasa berlaku ialah corak tidur berubah, samada kurang tidur (insomnia) atau terlebih tidur(hypersomnia).. Huhu.. Aku malas nak tulis panjang2 kat sini sebab aku dah share dalam blog aku yang satu lagi.. So kalau korang nak tau lebih lanjut pasal penyakit kemurungan ni korang boleh ke SINI ye..


Sekarang aku rasa aku dah tau kenapa aku sering rasa mengantuk & letih ditambah dengan mood yang sekejap okay sekejap tak okay ni. Huhu.. Aku rasa aku dah tak boleh duduk rumah je.. Aku kena busykan diri & cari kerja. Sedang menunggu panggilan temuduga. Harap ada rezeki kali ni. Kerja apa tu nantilah aku share kalau berjaya. Doa2kanlah ye agar dimurahkan rezeki aku dapat kerja ni. 


You May Also Like

15 Silent Hunter's Footprints

  1. Replies
    1. Mudah2an.. Amin.. Btw terima kasih Safirul.. ^^,

      Delete
  2. Tido lewat ngantuk tido awal pon ngantuk gak. Tapi tak der plak rasa kemurungan ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang bekerja jarang kena penyakit kemurungan Fiza.. Sebab busy dengan kerja.. Murung ni bila kita dah terlalu lama sangat tak bersosial, lonely sensorang kat rumah, takde aktiviti luar, asyik duk umah jer.. Tu yg mmurung tu.. Huhu..

      Delete
  3. Perubahan angin tu rasanya kot... semoga segalanya berjln lancar ye.. aamiin.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin jugaklak KK.. Amin.. Semoga murah rezeki kali ni.. ^^,

      Delete
    2. Mungkin jugakla kot KK.. Amin.. Semoga ada rezeki kali ni.. Huhu..

      Delete
  4. selalu juga ler mengantuk di siang hari

    ReplyDelete
  5. kalau kurang tido sah2 la ngantuk esok ari nya.... tapi kalau lebih tidur pun mmg masalah juga.... WH pernah tertidur lama, last2 susah giler nk bangun pagi.. siap pening kepala lagi... bahaya2.. tapi skrg ni Alhamdulillah dh boleh buat pattern tidur.... kalau lebih sikit je masa tidur tu almatnya nanti bukan tuan tengok TV tapi TV yang tengok tuan... hehe (moga dpt keja tu ya... goodluck!)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kalau terlebih tidur akan buat badan kita lebih letih & mengantuk.. Huhu.. Terima kasih WH.. ^^,

      Delete
  6. Semoga ade rezeki kak ros dapat intrview tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Panggilan interview tu dah dapat cuma kerjanya belum tau dapat ke tak.. HUhu..

      Delete