Ragam Hari Pertama Persekolahan

by - 10:36:00 am

Ragam Hari Pertama Persekolahan | Hari ni merupakan hari pertama persekolahan bagi sesi 2015 di kawasan2 pantai barat semenanjung Malaysia dan juga Sabah Sarawak.. Bagi kawasan pantai timur , Kedah dan Johor,  sesi persekolahan tahun baru bermula semalam. Ha, bila sebut sesi baru persekolahan ni, kita akan dapat tengok bermacam ragam anak2 terutama yang baru nak masuk sekolah.. Ibu bapa kena bersiap sedia mental dan fizikal untuk handle anak2 time2 macam ni.. Hehe..


Bila tengok ibu bapa update pasal anak2 mereka yang baru pertama kali masuk sekolah, memang lucu tengok ragam mereka.. Ada yang menangis meraung tak nak masuk kelas, ada yang duduk kat luar intai2 dalam kelas tapi tak nak masuk kelas, ada yang cabut lari menyorok dalam kereta,  ada yang buat2 sakit tak nak pergi sekolah.. Pendek kata macam2 ragamlah.. Inilah cabaran buat ibu bapa.. Kena sabar dan pandai psiko anak2.. Bagi mereka rasa seronok dan selesa berada di sekolah.. Barulah diorang nak masuk kelas.. Aku pun tak pernah ada pengalaman, cakap boleh la kan.. Kena atas batang hidung sendiri baru garu kepala.. Huahuahua..!

Gambar Hiasan : Sumber Google
Bagi yang dah biasa ke sekolah tu rasanya tak ada masalah.. Cuma mungkin masalah nak bangun tidur awal tu jelah kot.. Para guru juga tak ketinggalan merasa cabaran berdepan dengan pelajar2 baru.. Nak2 pulak anak2 yang baru mula masuk sekolah.. Kena pandai main perananlah ye cecikgu.. Yang penting jangan naik angin & mengamuk pulak.. Hehe.. Biasalah budak2.. Sehari dua okla tu.. Awal2 ni diorang nervous sebab belum jumpa kawan.. Nanti dah jumpa kawan semua akan normal..


Apa pun ragamnya, aku nak ucapkan selamat kembali ke sekolah buat semua guru dan pelajar! Have a great learning session this year! Belajar rerajin, jangan nakal2.. Sekolah ni seronok tahu.. Nanti bila dah tua, korang akan rasa betapa indahnya zaman persekolahan.. Pastu mulalah rasa rindu & menyesal tak belajar pandai2.. Huhu.. Rasa macam nak pakai baju sekolah balik jer.. Tsk! T_T




*NOTE : Nasiblah aku dulu tak banyak ragam masuk sekolah.. Cool jer.. Mak pun tak pening nak memujuk bagai.. Hiks! 





You May Also Like

3 Shaklee Lovers Visit

  1. sama lah kita noks.. pegi sekolah abang bawak naik beskal. Bapak lepas bayar yuran terus chow!.. haha.kenangan..

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum kaknoor singgah follow sini Miza..

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah..asya OK..
    mmg xde meragam lgsung...
    masuk minggu ke3 ni pon, msih ok...
    xde lg la bgtau, xnak pergi sekolah ke...
    malah setiap pg sgt eksited... hehe

    ReplyDelete