Surirumah Superwoman.. Because You Are So Special!

by - 9:51:00 am

Surirumah Superwoman.. Because You Are So Special! | "Ni lah pasalnya aku malas nak buka laptop..".. Gitu lah ayat yang sering keluar dari mulut setiap kali aku dah mula melekat depan laptop & mengadap blog.. Tau kenapa? Sebabnya, bila aku dah mula ralit dengan blog, semua keje tak menjadi.. Tak sedar masa berlalu, tau2 dah tengahari.. Jap lagi kang tau2 dah petang.. Sampai satu keje pun tak jadi.. Lagha sungguh la hai... -_-"


So, untuk mengelakkan aku dari melaghakan diri, aku akan pastikan aku setelkan segala urusan rumahtangga dulu.. Pepagi biasalah bangun, mandi, solat, iron baju keje suami, siapkan breakfast.. Lepas encik suami keluar bekerja kena basuh segala pinggan mangkuk tadi, kemas dapur, kemas rumah, sapu, mop semua tu.. Lepas tu nak basuh baju pulak (aku still basuh baju dengan tangan ye.. Puas hati.. Rasa lebih bersih..), then sidai kain baju, lipat kain baju.. Tup2 dah pukul 10 lebih.. Minum pagi lah pulak kan.. Haha! Pastu dah nak kene siap2 keluarkan segala bahan basah dari ruang sejuk beku untuk persediaan makan tengahari.. Rehat sekejap golek2 tgk tv.. Tengok2 dah pukul 12, nak kena masuk dapur pulak..


Dah setel masak untuk lunch, mandi & solat then makan tengahari.. Lepas dah makan kompem akan mengantuk tahap dewa.. Nap lah sekejap konon.. Sedar2 dah pukul 3 lebih.. Masa tu mood nak belek blog memang ke laut, sebab dah penat.. So, aku prefer untuk berehat bergolek2 baca buku or main game jer sementara tunggu asar.. Lepas asar rasa nak minum petang la pulak kan, kalau rajin aku gorengla cekodok ker, cucur ke pape.. Kalau malas, aku pekena cream crackers cicah air sunquick jer.. Prung prang prung prang prung prang, tgk2 dah pukul 6.. Nak kena standby bahan2 untuk makan malam pulak.. Tidakkah busy kehidupan seorang surirumah itu?? So, tolonglah jangan cakap housewife duduk rumah sekadar menggoyang kaki, pinggul dan kepala sahaja jika anda tidak pernah merasai kehidupan sebagai seorang surirumah sepenuh masa..


Nampak memang macam rileks santai je duduk umah ni.. Nak tau rasa sebenar, silalah korbankan kerjaya anda dan jalani hidup sebagai seorang surirumah macam aku.. Kalian akan faham bagaimana perasaannya.. Aku ni kira ok lagi la sebab belum ada anak.. So memang aku respek habis la wanita yang bergelar isteri, ibu, dan surirumah sepenuh masa.. Akhir kata dari aku untuk semua superwoman di seantero dunia, 'Keep Strong And Stay Beautiful' coz you are so special.. ^_^




You May Also Like

10 Silent Hunter's Footprints

  1. betul tue jangan ingat jadi surirumah nie boleh goyang kaki.. kadang2 kerja yang ada tue mengalahkan kerja orang yg makan gaji kan..tapi sebenarnya jadi surirumah nie enjoy jugak.. best sebab kita yang atur waktu kerja kita...=D

    ReplyDelete
  2. salam kenal... patut la lama tak baca blog miza.. dah tukar link.. heheheh..

    ReplyDelete
  3. nampak senang kan, padahal boleh tahan juga penat dia.

    ReplyDelete
  4. Heheheh kena alert tengok masa kan bila dah menghadap laptop ni.

    Anyway, salam singgah dari follower #983. Dari segmen kak mia

    ReplyDelete
  5. Salam....

    Saya ada cadangan untuk boleh berblog sambil buat kerja rumah... sediakan jam loceng... sejam buat kerja rumah, habis ke tak habis stop then blogging.... habis ke tak habis lepas sejam stop buat kerja rumah.. begitu lah berulang2... mula2 memang susah lelama akan terbiasa... buat kerja boleh laju2... blogging boleh laju2... tapi kena disiplin lah... sejam dan sejam dan sejam... jangan lebih... cuba lah

    salam singgah

    ReplyDelete
  6. betul tu ! paling penat jadi surirumah la..lg sanggup bekerja ;)

    Jom meriahkan Segmen Bloglist Mac-April CN ;)
    http://www.cekgunorazimah.com/2015/01/segmen-bloglist-mac-april-2015-by-cn.html

    ReplyDelete
  7. Setuju dgn kata² sis.kehidupan SRT ni mmg bz.. Hehehe..

    ReplyDelete
  8. btul r tu.. sbnrnya surirumah lglah..kerja 24jam , tnpa henti.. ada je kerja kt rmh..tup2 dh mlm..
    eyh.. guane rsa biskut cicoh sunquick?/ xpernah2 lg..cicoh air tea biasa la..
    lya biasanya klo msok t/hari, skali harung utk mlm slalu.. cuma nk mkn mlm tu panas lauk n goreng ikan/ayam gittu..

    ReplyDelete
  9. kira kategori hgajin jugak lerrr tu... kalau ceqq la haihh tak pernah tetap iman. kjap harini mcm ni kjap hai esok macam tu.. semua nk buat keje ikut mood.. hahaha.. awak sngat ghajin kalau dpt kekalkan momentum mcm tu.. superb woman!

    ReplyDelete
  10. hehehe..comel je prung prang prung prang..yong prefer jd housewife lg.best sbb boleh set msa sdri.tapi keadaan tak mengizinkan.kena kerja jg :)

    ReplyDelete