Bisnes Untuk Kaya?

by - 8:30:00 am

Bisnes Untuk Kaya? | Assalamualaikum sahabat! Salam ceria!^^, Bila cakap pasal bisnes, mesti akan ada suara2 sinis yang berbunyi sebegini, "ala ko kaya.. buat bisnes sendiri, boleh la..".. "Ala, ko bolehla, duit berkoyan, bisneswoman la katakan..".. Pegi memana mesti ada yang akan cakap macam tu.. i pun tak tau nak classify semua kata2 tu as pujian atau 'perlian'.. 


Yela, i kan selalu sibuk share sana sini pasal Shaklee.. Poster promosi, testimoni, info2 pasal Shaklee, pasal produk, bersepah2 kat wall fb.. Bukan kat fb je, kat semua social media yang i ada lah i share.. Instagram? Twitter? Flickr? Foursquare? Selagi boleh share i share.. Haha! Dah gaya perang poster nak pilihanraya pun ada.. Tak cukup tu, boost kat broadcast pulak.. Moment wechat tak ketinggalan.. Apetah lagi wall google+.. At first, i pun takut sebenarnya.. Takut apa tau.. Takut ada orang tak suka or naik meluat dengan i.. Tak mustahil memang akan ada orang yang akan annoy gila dengan i.. Siap ada yang sound suh benti  sebar poster pun ada.. Huhu~ T_T


Lepas tu ada pulak yang sound2 macam kat atas tadi.. Banyak unsur perli dari puji pun ada.. Tapi i buat dunno jer.. I keep talking to myself to stay positive.. Be positive.. Whatever they said, just stay & keep your mind to always be positive.. Uols nak cakap apa pun  u cakaplah.. If rasa annoy & tak suka, cakap baik2.. Kita bawak bincang (dah macam ayat Sepahtu jer.. Haha!).. I just sharing.. Apa yang i tau, i share dengan orang lain.. Apa yang i rasa bagus atau boleh bagi manfaat or ilmu kat orang lain, i share.. I takde cakap, "hai, saya jual produk sekian2.. Marilah beli dengan saya!".. Ade ke i cakap macam tu kat post2 yang i share? Takde kan? I takde paksa pun suh uols beli.. Kalau rasa nak beli, beli.. Tak nak beli, tak payah beli.. Tiada paksaan.. Beza sangat aihhh sharing dengan selling.. ^^,


So bila orang cakap perli2 macam tu, I akan jawab, memang i buat bisnes & memang i kaya pun.. i kaya motivasi, i kaya ilmu, i kaya semangat, i kaya cita2, i kaya dengan tenaga & penuh dengan cas2 positif! Sebab tu i keep on sharing.. Benda baik kita sharelah kan.. Takkan nak simpan sorang2.. Lagi pun kami SID dilatih untuk sentiasa memberi.. Beri, beri, dan beri.. Sebab kami percaya, bila kita selalu memberi dan ikhlaskan hati berkongsi dengan orang lain, Allah akan beri lebih lagi untuk kita.. Beri lebih tu tak semestinya duit berkepuk, harta berjuta.. Mungkin diberi dalam bentuk kesihatan yang baik, keluarga yang bahagia, ilmu yang makin bertambah, ketenangan jiwa dan rohani, kelapangan dada & fikiran.. Kan ke kaya tu? Tak rasa beruntung ke Allah bagi semua tu? Tak bersyukur lagi ke nikmat melimpah ruah yang Allah bagi tu? Tak rasa bertuah ke i share apa yang i tau dengan uols? Bukannya i share benda yang bukan2 pon.. ^_~


Whatever it is, i minta  maaf if ada yang rasa terganggu dengan status2 i.. dengan iklan2 broadcast i.. Like i said, if rasa tak suka or annoy cakap elok2 dekat i.. In Shaa Allah, i tak ganggu dah.. Biar pun apa yang i share tu adalah ilmu yang mungkin boleh membantu uols atau pun mungkin apa yang uols perlukan suatu hari nanti.. But, it's ok.. No heart feelings.. Kita kan sahabat.. ^__^









You May Also Like

1 Shaklee Lovers Visit