Treat People The Way You Want To Be Treated..

by - 5:05:00 pm

Treat People The Way You Want To Be Treated.. | Selamat petang sahabat! Erm, petang2 baru beridea nak mencoret kat sini.. Sebab pagi sibuk dengan kerja lain.. Hehe.. Hmm, tajuk omputeh ceritanya ommelayu.. Cemane tu? Kohkohkoh! Nak tulis tajuk dalam bahasa melayu macam tak best jer kedengaran. Sebab tu letak tajuk omputeh.. Nampak macam best jer.. Hahahaha!


I sebenarnya ada banyak benda nak cerita kat sini.. Tapi biasalah, bila time mengadap laptop tetiba idea lari bertempiaran.. Tapi bila duk sibuk buat keje lain, ha masa tu lah pulak idea duk berkerumun kat kepala otak.. Apa pesen perangai pun tak tau la depa ni.. Haha!


Berbalik pada tajuk entri kali ni, i just nak pesan kepada mereka2 yang berjawatan tinggi, pegawai2 semua tu, tolong jangan treat orang lain yang bawah pada u macam 'sampah'.. Jangan sampai orang rasa terhina dengan kata2 or perbuatan u.. Even dia keje bawah u, tapi tak bermaksud u boleh suka2 menghina dia.. I pernah kena hina dengan sorang pegawai tinggi ni.. Tak perlu i sebut nama & siapa dia.. Cukuplah i sorang tau.. Sebab tu lah sekarang i dah takde hati nak keje makan gaji.. Sebelum ni memang i desperate giler nak keje.. Sanggup apply keje walaupun sekadar pekerja sambilan harian dengan gred spm.. Tapi bila i tengok orang yang bakal jadi majikan i tu.. I tak rasa i boleh tahan lama dengan dia. He showed no respect to others..


U nak orang respek u, u kena respek orang dulu. U nak orang suka dengan u, u kena belajar suka orang lain dulu. U nak orang keje dengan u, so u kene tunjuk yang u adalah seorang majikan yang baik.. Tapi kalau dah first impression pun dah buat orang sakit hati, i rasa u better keje sorang2 la.. Memang i desperate nak keje masa tu, tapi takde sampai i sanggup nak jilat apa yang orang dah ludah atas muka i. So, this is it.. Full stop! I will go my own way.. I bodoh ke, i miskin ke, i apa pun, at least i ada motivasi & usaha untuk tunjukkan dekat u yang orang yang u pernah hina ni boleh pergi lebih jauh dari u.. See u on the top! Peace! ^_~v

   

You May Also Like

2 Silent Hunter's Footprints

  1. Maghrib duk dtg komen blog orang hihi....
    Tp mmg setuju dgn tajuk ni RA....alah tak luak pun kalau buat baik dgn orang betul tak..... Allah akan balas baik jugak kat kita nanti....so renung renungkanlah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. Buat baik dibalas baik.. Kan sis.. ^_^

      Delete