7 Tips Kulit Sihat Dan Cantik

by - 6:42:00 pm

7Tips Kulit Sihat Dan Cantik | Assalamualaikum & selamat petang lovelies! Hari ni rajin sikit nak update blog. Dah lama rasanya ku tak berkongsi tips dan petua dengan pembaca-pembaca blog ni. Ku tahu ramai yang mendambakan kulit yang sihat, cantik dan berseri.. So, apa kata petang ni sambil2 bersantai minum kopi tu kita baca Tips Kulit Sihat Dan Cantik ni. 


7 Tips Kulit  Sihat Dan Cantik


1. Aloe Vera

Petua Kulit Wajah Sihat Dan Cantik

Aloe vera atau daun lidah buaya mampu membantu memudarkan parut dan kesan cela pada wajah.
Caranya : Potong daun lidah buaya, ambil lendir di dalamnya dan sapukan ke bahagian wajah yang mempunyai kesan parut/cela. Amalkan setiap hari sehingga hilang kesan parut.



2. Minyak Kelapa

Petua Kulit Wajah Sihat Dan Cantik

Selain untuk memasak, minyak kelapa juga boleh digunakan untuk rawatan kecantikan. Antaranya ialah untuk melebatkan dan menghitamkan rambut. Selain itu, ia juga dapat membantu dalam merawat kulit kering dan gatal-gatal.
Caranya : Hanya sapuka ke rambut dan bahagian kulit yang bermasalah.



3. Timun

Petua Kulit Wajah Sihat Dan Cantik

Timun dapat menghilangkan lingkaran hitam mata, mata bengkak, mengecilkan rongga kulit, dan merawat kesan selar akibat sinar uv (sunbrn). 
Caranya : Hiris nipis-nipis dan letakkan di atas mata dan ke seluruh wajah.



4. Kunyit

Petua Kulit Wajah Sihat Dan Cantik

Kunyit adalah sejenis antiseptik semulajadi dan digunakan sebagai scrub muka oleh kebanyakan india dan cina untuk kesihatan dan kecantikan kulit wajah.
Caranya : Gaulkan serbuk kunyit dengan susu. Sapukan ke bahagian muka dan biarkan selama 15 minit. Kemudian basuh muka sehingga bersih. Amalkan 2-3 kali seminggu.



5. Oat
Petua Kulit Wajah Sihat Dan Cantik

Oat adalah sejenis bijirin yang kaya dengan serat. Ia sesuai dijadikan masker wajah untuk kesihatan kulit wajah.
Caranya :   Campurkan bijirin oat dengan madu dan kisar halus. Kemudian sapukan ke seluruh wajah dan biarkan selama 15 minit. Selepas itu, basuh wajah sehingga bersih. Amalkan sekurang-kurangnya sekali seminggu.



6. Teh Hijau
Petua Kulit Wajah Sihat Dan Cantik

Selain mengandungi agen antioksidan yang tinggi, teh hijau juga bagus untuk membantu melembapkan kulit yang kering dan menghilangkan lingkaran hitam di bawah mata.
Caranya : Hanya letakkan uncang teh hijau yang telah dilembapkan ke atas mata dan biarkan selama 15-20 minit.



7. Air Beras
Petua Kulit Wajah Sihat Dan Cantik

Air beras kaya dengan antioksida dan dapat membantu melambatkan proses penuaan. Ia merupakan salah satu tips kecantikan klasik para geisha di Jepun. 
Caranya : Ambil kapas muka dan rendamkan di dalam air beras. Kemudian sapukan ke seluruh wajah sebagai toner atau pelembap wajah. Amalkan setiap hari untuk kulit lembap dan berseri.

 
Ha, macamana? Mudah kan? Murah lagi jimat.. Tapi ini semua untuk penjagaan kulit wajah dari luar sahaja. Untuk penjagaan dari dalam, amalkan pengambilan suplemen yang betul. Later ku share suplemen yang betul untuk kesihatan dan kecantikan kulit pulak okay.. Selamat bercantik2! Kbai! ^_~


 

You May Also Like

13 Silent Hunter's Footprints

  1. Banyak tips yang berguna. Perkongsian yang menarik ni.
    http://pokok2u.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Brng2 KT dapur pun blh guna xyah beli produk mahal2 tp bnyk merkuri sdhnye merosakkn kulit je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena pandai pilih produk Cikna.. Kaji dulu sebelum membeli.. Hehehe..

      Delete
  3. Waaaa tips berguna untuk kulit wajah segar ni.. Boleh try macam ni..
    Thanks sharing info ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba jangan tak cuba.. Semoga cecantik selalu! ^_^

      Delete
  4. Aloe vera saya tengah membesar kat rumah tu..lupa pulak nak pakai. Bole buat weekend ni.. Tq for sharing ye... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti pos la sikit aloe vera tu ke sini.. Hehe,.

      Delete
  5. salam alaik, singgah dari blog kak mia,
    suka entry ni ,
    terima kasih share kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaikum salam.. Alhamdulillah, happy dapat bagi infor bermanfaat untuk rujukan bersama.. Btw, thanks sudi singgah sini.. ^_^

      Delete
  6. Replies
    1. Hai awok aeinna! Tq follow.. I follow u back! ^_^

      Delete