TIPS : Atasi Masalah Tersedak Makanan, Salah Bantal, Kram Kaki & KebasKaki

by - 1:00:00 pm

TIPS : Atasi Masalah Tersedak Makanan, Salah Bantal, Kram Kaki & Kebas Kaki | Pernah tak korang mengalami masalah seperti tersedak makanan, tersalah bantal, kram atau kebas2 kaki? Kak Diamond rasa semua pernah mengalami masalah2 ni termasuk Kak Diamond sendiri.. Paling seksa tu tersalah bantal la.. Huhu.. Sakitnya tengkuk, nak toleh kanan kiri pon dah serupa robot jadinya. Haa, tengahari ni kakak nak share tips bagaimana nak atasi masalah2 ini. Tips ni kakak dapat dari kawan kakak.. Dia share kat group whatsapp.. Dan tips ini adalah hasil perkongsian dari FB Dato' Dr. Fadhilah Kamsah.. 


TIPS : Atasi Masalah Tersedak Makanan, Salah Bantal, Kram Kaki & Kebas Kaki :

1. Tersedak Makanan

Image Credit To Google

Jika anda atau rakan serta keluarga anda tersedak makanan, hanya perlu “mengangkat tangan”. 
Di Atlantic City, New Jersey, AS, seorang anak berusia 5 tahun bernama A'Zir Spence dgn bijaknya tlh menyelamatkan nyawa neneknya, dgn hanya perlu “mengangkat tangan”.

Satu hari, Shirldine Stewart berusia 56 tahun sedang menonton TV di rumahnya sambil makan jelly. Cucunya Spence turun ke bawah untuk menanyakan sesuatu kepadanya.Ketika nenek memalingkan muka untuk memandang cucunya, sepotong jelly tersangkut di kerongkongnya. Si nenek berusaha untuk melepaskan jelly yg tersekat dengan menekan bhgn perutnya, tetapi gagal.

Spence lalu bertanya: “Nek! nenek tersedak ke?”, namun  nenek tidak mampu menjawab. “Saya rasa nenek tersedak. Nek! Cepat naikkan tangan nenek!” Nenek Stewart lalu mengangkat tangan di atas kepalanya dan ternyata jelly itu keluar dari kerongkongannya. Spence memberitahu bahawa kaedah ini dipelajarinya di sekolah. 

Jadi cara menangani jika tersedak makanan hanya perlu “mengangkat tangan”.


2. Salah Bantal

Image Credit To Google

Kadangkala ketika bangun tidur, kita dapati telah tersalah bantal, iaitu merasa sakit di sekitar tengkuk & belikat. Apa yang harus dilakukan ketika salah bantal? Ketika merasa salah bantal, kita hanya perlu mengangkat kaki sahaja, kemudian tarik ibu jari kaki dan picit dengan memutar mengikut arah atau berlawanan arah jarum jam.


3. Kram Kaki

Image Credit To Google

Ketika kram kaki kiri, angkat tangan kanan tinggi-tinggi.. Dan ketika kram kaki kanan, angkat tangan kiri tinggi-tinggi.. In Shaa Allah akan segera terasa lebih selesa.


4. Kaki Kebas

Image Credit To Google 

Ketika kebas kaki kiri, goncang atau hayun telapak tangan kanan dengan sekuat tenaga.. Jika kebas kaki kanan, goncang atau hayun telapak tangan kiri dengan sekuat tenaga..


Haa, lepas ni kita boleh sama2 praktikkan tips ni jika berlakunya masalah2 seperti kat atas tu.. Kakak pon baru pertama kali dengar ni.. Sebelum ni kalau tersalah bantal, petua orang lama2 kata pukul bahagian tengkuk yang sakit tu dengan bantal yang kita guna untuk tidur tu.. Kakak tak berani nak buat masa Pak Diamond tersalah bantal baru2 ni.. Takut tersalah pukul, kang pengsan pulak suamiku.. Last2 kakak tolong picit2 gitu je.. 2,3 hari lepas tu dah ok dah.. Hehe.. 


In Shaa Allah pengetahuan ni berguna untuk kita &  menolong orang lain. Jadi janganlah simpan je info ini. Siapa tahu kita mungkin dapat membantu orang lain. Jemputlah kongsikan kepada semua..


Semoga bermanfaat..! ^_^



You May Also Like

6 Silent Hunter's Footprints

  1. Kaki ain suka kebas. berguna tips ni. lepasni kalau tetiba kebas2 jgn tnya knpa hayun tgn laju2. Senang sgt!

    ReplyDelete
  2. Good info kak Diamond. Boleh cuba ni nanti.

    ReplyDelete