Kepentingan Prenatal Vitamin Kepada Ibu Hamil

by - 8:00:00 am

Kepentingan Prenatal Vitamin Kepada Ibu Hamil | Apabila seseorang wanita disahkan mengandung oleh doktor di klinik, biasanya akan ada banyak bekalan pil vitamin yang akan diberikan. Tentu juga ada banyak perbezaan pil vitamin yang dibekalkan untuk seorang ibu hamil dengan ibu hamil yang lain sekiranya mereka berjumpa doktor di klinik yang berbeza bergantung kepada keadaan kesihatan si ibu.


Sebenarnya suplemen vitamin untuk ibu hamil yang dipanggil Prenatal Vitamin dalam bahasa perubatan, berbeza dengan suplemen vitamin biasa. Ini kerana dosnya berbeza.

Credit Image To Google


Antara sebab pentingnya ibu hamil mengambil Prenatal Vitamin sepanjang kehamilan :-

  1. Mengurangkan risiko kecacatan ketika hamil.
  2. Kelahiran bayi pramatang.
  3. Kekurangan berat ketika bayi dilahirkan.
  4. Beri kekuatan kepada ibu hamil.
  5. Membantu ibu hamil mengekalkan kesihatan yang baik sepanjang mengandung.
  6. Mengurangkan risiko kekurangan khasiat makana terutama bagi wanita yang mengalami loya, muntah dan tiada selera makan di awal kehamilan.


Antara suplemen penting yang mesti dimakan oleh ibu hamil :-

  • Zat Besi (iron)
Penting untuk pembentukan sel darah merah yang berfungsi membawa oksigen ke seluruh badan. Ia mengurangkan risiko kelahiran bayi pramatang. Dos yang dicadangkan untuk wanita hamil ialah 27 mg.

  • Kalsium

Kalsium penting bagi pembentukan tulang dan gigi. Bekalan kalsium dalam Prenatal Vitamin mempunyai kadar yang lebih tinggi berbanding dengan bekalan kalsium dalam multivitamin yang biasa. Dos yang diperlukan ialah 1,000 miligrams (mg) setiap hari.

  • Asid Folik

Asid folik penting bagi perkembangan fizikal dan saraf bayi dalam rahim di awal kehamilan. Ia mesti diambil sebaik persenyawaan berlaku antara ovum dan sperma untuk menghalang kecacatan neural tube dan membantu pembentukan saraf dan sel-sel lain. Dos yang dicadangkan untuk ibu hamil ialah 1000 mikrogram (mcg) sehari.

  • Omega-3

Diperlukan untuk perkembangan otak, membentuk sistem saraf dan menjamin penglihatan yang baik. Dos yang dicadangkan ialah 200-300 mg sehari.
Ibu hamil juga mesti makan suplemen multivitamin dalam dos yang disarankan sahaja. Jangan memandai-mandai mengambil dos yang berlebihan kerana bimbang ada kesan lain pula. Dalam masa yang sama, wanita hamil mesti juga mengamalkan pemakanan yang sihat untuk mendapat bekalan khasiat yang secukupnya. Ini kerana sepanjang hamil, bakal ibu perlu berkongsi nutrisi dengan bayi dalam rahim dan sangat memerlukan vitamin dan mineral tambahan.


Walau bagaimanapun, harus diingat pengambilan Prenatal Vitamin bukan bermakna bayi dalam kandungan langsung tidak boleh mengalami sebarang masalah kesihatan atau kecacatan.Sumber Info : drzubaidi.com
Cadangan Prenatal Vitamin Shaklee


You May Also Like

0 Shaklee Lovers Visit