Sihat Sebelum Sakit..

by - 1:49:00 pm

Sihat Sebelum Sakit.. | Orang kata sakit itu penghapus dosa. Ada pula yang kata sakit itu kifarah dari Allah. Tak kisahla apa pun pandangan individu terhadap istilah sakit. Apa yang pasti, bila sakit baru kita mula menghargai setiap detik kesihatan yang baik yang Allah kurniakan kepada kita selama ni. Betul tak? Sama seperti nikmat2 lain juga. Dah hilang, baru timbul rasa syukur pernah diberi nikmat itu sebelumnya.


Setiap yang sihat pasti akan merasa sakit. Setiap yang pernah diberi kelapangan pasti akan merasa kesempitannya. Setiap yang kaya pasti pernah merasa miskin. Setiap yang muda pula pasti akan merasa saat tiba usia tua. Dannnn setiap yang hidup pasti akan mati jua. 5 perkara sebelum 5 perkara. Ini selalu orang sebut.


Contoh seperti kesihatan kita. Semasa sihat, jarang kita nak amik tau atau titik beratkan soal mengekalkan kesihatan optimum. Bila disuruh amalkan pengambilan suplemen yang penting sedari awal, kita selalu berkira2 nak keluarkan duit untuk tujuan itu. Lepas tu beralasan, masih sihat tak perlu makan suplemen. Orang sakit sahaja yang kena makan supelemen. Walhal, suplemen itulah diperlukan semasa kita sihat untul bantu mengekalkan kesihatan kita. Kena tau, suplemen itu hanyalah sekadar makanan tambahan, bukan ubat yang merawat penyakit.


Bila dah sakit, laaaagi baaaaanyakkk kena keluar belanja. Nak jumpa pakar, nak bayar kos rawatan, kos hospital, kos ubat-ubatan, kos follow up checkup, kos dialisis dan sebagainya. Jadi, amalkanlah pengambilan suplemen penting sedari kita masih sihat ni. Jangan banyak beralasan, jangan terlalu berkira nak melabur untuk kesihatan yang optimum. 


Bukan bebel.. Nasihat.. Peringatan untuk diri sendiri juga.. ^_^vYou May Also Like

1 Shaklee Lovers Visit

  1. betol tu.. lya sgt2 tahu keadaan mcmmana ditimpa sakit..sakit y bpnjangan n perlukan komitmen rawatan y pnjang.. hnya Allah y tahu...

    tp... redha n terima dgn hati y terbuka dgn ujian ni.. sesungguhnya kita adalah pilihanNya

    ReplyDelete

Follow My IG