Simptom Mak-Mak!

by - 8:00:00 am

Simptom Mak-Mak! | Dulu selalu baca status & tulisan di blog rakan2 blogger yang dalam niche parenting. Selalu disebut tentang simptom mak-mak ni. Tapi masa tu kakak belum pernah ada pengalaman jadi mak, jadi tak tau apa sebenarnya rasa simptom mak-mak yang mereka sebut-sebutkan tu. Tapi seronok baca perkongsian para ibu dengan pengalaman menyambut & membesarkan anak mereka. Terutamanya bagi yang pertama kali bergelar mak. Macam2 ragam ada. Yang paling ketara ialah perasaan teruja nak sambut 'orang baru'..^__^


Sekarang simptom tu dah mula berjangkit kat kakak. Baru faham macamana rasa simptom mak-mak ni. Perasaan bercampur baur sangat. Tak percaya, terharu, gembira, teruja, gementar, semua ada.. Dah lama kakak tunggu nak rasa pengalaman macam ni. 5 tahun tu bukan satu jangkamasa yang pendek & bukan juga satu tempoh yang mudah bagi kakak & suami. Bagi yang mengalami je yang faham perasaannya macamana. Emosi, jiwa, mental semua nak kena kental. 


Okay, bukan nak cerita pasal kisah penantian yang panjang tu. Tapi nak kongsi pengalaman merasa simptom mak-mak ni haa.. Alhamdulillah, kakak dah masuk fasa trimester yang ketiga.. Dah 33 weeks & alhamdulillah masih diberi nikmat kesihatan yang baik. But guest what?? Weols still belum setel buat persiapan untuk kelahiran jr. pertama kami ni.. Hahaha! Dulu nak prepare rasa macam awal lagi.. Eh sekarang dah 7 bulan baru kenal erti menggelabah.. ^^," Barang kelengkapan banyak lagi tak prepare. Baru ni sempat shopping pakaian & beberapa kelengkapan grooming for jr. je. Tu pun sebab dah kena gertak dengan nurse supaya siapkan beg yang nak dibawa ke hospital masa bersalin nanti siap2. Kalau tidak, mesti tengah wat lek wat peace lagi kami laki bini  ni haa.. ^..^"


Arakian sungguh pun begitu, beg masih belum pack gak lagi ni. Nak tunggu kena gertak lagi sekali baru nak buat gamaknya. Hahah! Memang sejenis mak pak yang last minit kerjaannya..^^," Alhamdulillah, setel dah basuh baju2 jr. Tinggal nak lipat & pack dalam beg je lagi. Barang lain banyak lagi belum beli.. Wakakaka! Tunggu baby expo. Mohon bergagahlah hendaknya meredah lautan umat yang ramai tu nanti. Huhu~


Simptom mak-mak paling ketara yang kakak perasan sedang melanda diri kakak sekarang ialah, hari-hari belek baju jr, cium2, lepas tu usha page-page yang jual barangan baby, beberapa kali duk buat list barang apa lagi yang belum ada & nak kena prepare, lepas tu hari-harilah jugak duk study nama-nama indah Islam untuk jr.. Lepas tu mengah sendiri kes terlebih eksaited.. Kah! ^o^


Experienced mommies! Please share guide & tips for a newbie parents to be ni.. Tak ada pengalaman memang macam ginilah ni. Apa pun tak tau. Last minit segalanya. Semoga jr. stay dalam tummy ibu sampai cukup bulan.. Bagila can ibu & ayah setelkan kelengkapan awak dulu.. Gugugu~





You May Also Like

3 Silent Hunter's Footprints

  1. Syok kan tengok barang² baby. Baju tak yah beli banyak sangat. Sbb nanti ramai yg bagi. Beli baju beso sket sbb bb cpt beso ☺

    ReplyDelete
  2. Perasaan yg sukar diungkapkan ....
    Moga dipermudahkan bersalin nanti. Take care yaa
    Aamiin...

    ReplyDelete
  3. rezeki Allah hebat kan ? alhamdulillah..semoga dipermudahkan...

    ReplyDelete