Day 15 : Berpantang Selepas Bersalin

by - 4:06:00 pm

Day 15 : Berpantang Selepas Bersalin | Assalamualaikum semua! Alhamdulillah, kakak dah selamat bersalin secara caeseran pada 15 Ogos 2016 tepat jam 4:49 PM.. Dan hari ni dah masuk hari ke-15 kakak berpantang selepas bersalin. Pantang orang zaman sekarang memang tak serupa orang dulu2 dah. Dalam pantang pun masih kena ke hulu ke hilir pergi klinik, pergi spital, sampai warded balik kali kedua hari tu.. Huhu~ 


Kalau nak dicerita kronologi kisah kakak bersalin hari tu memang panjang kisahnya. Nantilah kalau berkelapangan, kakak coretkan di blog ni. Hari ni sekadar nak tempek beberapa makanan yang boleh dan tidak boleh dimakan oleh ibu berpantang supaya senang nak rujuk bila2 nanti. Korang pun boleh jadikan rujukan sama terutama bagi yang first time berpantang bersalin macam kakak ni.


JENIS-JENIS IKAN YANG BOLEH & TIDAK BOLEH DIMAKAN OLEH IBU BERPANTANG :-




JENIS-JENIS ULAM & SAYURAN YANG BOLEH & TIDAK BOLEH DIMAKAN OLEH IBU BERPANTANG :-




JENIS-JENIS BUAH YANG BOLEH & TIDAK BOLEH DIMAKAN OLEH IBU BERPANTANG :-




JENIS-JENIS AYAM/DAGING YANG BOLEH & TIDAK BOLEH DIMAKAN OLEH IBU BERPANTANG :-



Sebenarnya walau dah 15 hari berpantang, kakak still tak tau apa sebenarnya yang ibu berpantang bersalin boleh makan & tak boleh makan. Bergigih google cari kat internet. Jumpalah senarai ni. Tapi ini pun macam confuse jugak. Sebab ada yang kata benda ni boleh makan, ada pulak yang kata tak boleh makan. Takut gatal & macam2 lah. Ada pula yang cakap makanan berpantang bagi ibu yang bersalin secara normal dan secara caeseran ni lain. Lagi bertambah2 confuse kakak.. Gugugu~


At last kakak assume, pemakanan ni bergantung kepada kebolehan badan ibu untuk tolerate dengan makanan tu. Sebab ada orang bila makan satu2 makanan tu badan dia ok je, tak ada apa2 masalah pun. Ada orang pulak bila makan jadi gatal2 dan sebagainya. Betul tak betul tu wallahu'alam.. Cuma harap setiap pemakanan tu tak memudaratkan dalam jangkamasa panjang nanti..


Tapi jenis2 makanan sejuk & berangin tu memang seboleh2nya kakak cuba pantang betul2.. Tak nak efek dekat baby sebab kakak setakat ni memang fully breastfeed baby. 


So siapa2 yang berpengalaman tu, boleh tak share dengan kakak resepi atau menu berpantang korang? Especially yang bersalin secara caeseran.. Apa sebenarnya yang boleh dimakan? Apa pula sebenarnya yang tak boleh dimakan?


You May Also Like

0 Shaklee Lovers Visit