Blogger templates

Tuesday, 21 February 2017

4 TIPS KURANGKAN RISIKO SIDS TERHADAP BAYI

4 TIPS KURANGKAN RISIKO SIDS TERHADAP BAYI | SIDS ataupun dikenali sebagai sindrom kematian bayi secara mengejut biasanya terjadi pada bayi yang berumur kurang daripada setahun, ia tidak dikira sebagai penyakit, sebaliknya merupakan satu diagnosis yang diberikan apabila seorang bayi yang sihat meninggal dunia tanpa sebab tertentu. Biasanya terjadi ketika bayi sedang tidur.

Image Extracted From Google

Sesetengah pakar berpendapat bahawa SIDS terjadi kerana berlakunya ketidaknormalan sebahagaian otak bayi yang mengawal pernafasan dan bangun ketika tidur yang menyebabkan kematian. Oleh kerana SIDS terjadi tanpa sebarang sebab atau faktor tertentu, beberapa langkah pencegahan boleh dilakukan untuk mengelakkan risiko berlakunya SIDS pada bayi.


4 TIPS KURANGKAN RISIKO SIDS TERHADAP BAYI

1. Tidurkan bayi dalam keadaan menelentang.

Tidur secara melentang adalah lebih baik dan selamat buat bayi. Ini adalah perkara paling utama yang anda boleh lakukan untuk melindungi bayi anda. Jika bayi ditidurkan secara menelentang ia tidak akan mudah tercekik. Ketika usia bayi kira-kira 5 atau 6 bulan, mereka akan mula bergolek, dan pada usia ini risiko kematian SIDS akan berkurangan dan waktu ini selamat untuk anda membiarkan bayi mencari sendiri posisi tidur yang selesa & selamat baginya dan. Jangan biarkan bayi tidur secara tertiarap kerana akan menggangu pernafasannya.


2. Jauhkan bayi daripada sebarang objek yang boleh meningkatkan risiko SIDS.

Bayi akan mudah terperangkap, lemas, atau tercekik daripada tempat tidur jika persekitaran tidurnya tidak selamat. Bantal, toto (comforter), pelapik bampar, dan barang mainan boleh menyebabkan bayi anda lemas. Kajian berpendapat mengatakan peralatan tersebut meningkatkan risiko seperti lemas, tercekik, atau terperangkap kerana bayi tidak mempunyai kemahiran motor atau kekuatan untuk memusingkan kepala mereka sekiranya mereka berpusing ke arah sesuatu yang menghalang mereka untuk bernafas.


3. Tidurkan bayi anda di bilik yang sama di mana anda tidur tetapi bukan sekatil.

Pastikan anda sentiasa alert dengan bayi anda untuk mengelak sebarang bahaya kepada bayi ketika anda tidur bersamanya. Simpan tempat tidur bayi berdekatan dengan anda supaya anda senang nak untuk mencapainya apabila hendak meyusukan atau sebagainya.


4. Susukan bayi sebanyak mana yang mungkin.

Kajian menunjukkan bahawa menyusukan bayi dapat mengurangkan risiko SIDS terhadap bayi. Ini kerana susu ibu mempunyai khasiat yang dapat membantu bayi dalam perkembangannya.


Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepafa semua terutamanya newbie parents. ^_^No comments:

Post a Comment

Labels

Advanced Joint Health Tablet Advertorial Affiliate Alfalfa Complex Anti-Aging B Complex Berpantang Cinch Energy Tea Mix Collagen Powder Cyst Depression Detox Energizing Soy Protein ESP GLA Complex Healthy Nutrition Healthy Recipes Info Sihat Kehamilan Kesihatan Kesihatan Kanak-Kanak Kuih Raya 2016 Lazada Lecithin Lifestyle Masalah Lemah Pundi Kencing Motherhood Journey My Pregnancy Journey NON-GMO Nutriferon Obesiti Omega Guard OsteMatrix Parenting Penuaan Performance Drink Personal Placenta Previa Postnatal Pregnancy Pregnancy Tips Prenatal Quotes & Motivations SAARA SAARA Aisyah SAARA Amani SAARA Ariana SAARA Lorea Ombre SAARA Medina Sakit Gigi SEDD Senggugut Set "Milk Booster" Shaklee Set Berpantang Shaklee Set Detox Shaklee Set Energy Booster Set Imune Booster Set Kecantikan Shaklee Set Kehamilan Set Kekal Langsing Set Kencing Tak Lawas Set Kesihatan Sendi Shaklee Set Kulit Cantik Set Mengandung Set Mighty 3 Gems Set Prenatal Set Ramadhan Set Senggugut Set Tenaga Shaklee Shaklee Effect Shaklee Issue Sistemik Lupus Eritematosus (SLE) Sustained Release Vita-C Plus Sustained Release Vita-C Plus™ (500mg) Tempahan Kuih Raya 2016 Tentang Shaklee Testimoni Testimoni Alfalfa Testimoni B Complex Testimoni Enfuselle Hydrating Moisturizer Testimoni ESP Testimoni GLA Complex Testimoni Set Alergik/Resdung Testimoni Set Berpantang Shaklee Testimoni Sustained Release Vita C Testimoni Vitamin C Testimoni Vivix Tip Keibubapaan Tip Penyusuan Tips & Info Kesihatan Tips Dan Petua Tips Kesihatan TIPS RUMAHTANGGA TTC TTCians Vita E Complex Vita-Lea For Children Vitamin E Complex Vivix Vivix®

Copyright © RosmizaAli.Com™ Made with ❤ by azhafizah.com