4 TIPS KURANGKAN RISIKO SIDS TERHADAP BAYI

by - 7:00:00 am

4 TIPS KURANGKAN RISIKO SIDS TERHADAP BAYI | SIDS ataupun dikenali sebagai sindrom kematian bayi secara mengejut biasanya terjadi pada bayi yang berumur kurang daripada setahun, ia tidak dikira sebagai penyakit, sebaliknya merupakan satu diagnosis yang diberikan apabila seorang bayi yang sihat meninggal dunia tanpa sebab tertentu. Biasanya terjadi ketika bayi sedang tidur.

Image Extracted From Google

Sesetengah pakar berpendapat bahawa SIDS terjadi kerana berlakunya ketidaknormalan sebahagaian otak bayi yang mengawal pernafasan dan bangun ketika tidur yang menyebabkan kematian. Oleh kerana SIDS terjadi tanpa sebarang sebab atau faktor tertentu, beberapa langkah pencegahan boleh dilakukan untuk mengelakkan risiko berlakunya SIDS pada bayi.4 TIPS KURANGKAN RISIKO SIDS TERHADAP BAYI

1. Tidurkan bayi dalam keadaan menelentang.

Tidur secara melentang adalah lebih baik dan selamat buat bayi. Ini adalah perkara paling utama yang anda boleh lakukan untuk melindungi bayi anda. Jika bayi ditidurkan secara menelentang ia tidak akan mudah tercekik. Ketika usia bayi kira-kira 5 atau 6 bulan, mereka akan mula bergolek, dan pada usia ini risiko kematian SIDS akan berkurangan dan waktu ini selamat untuk anda membiarkan bayi mencari sendiri posisi tidur yang selesa & selamat baginya dan. Jangan biarkan bayi tidur secara tertiarap kerana akan menggangu pernafasannya.


2. Jauhkan bayi daripada sebarang objek yang boleh meningkatkan risiko SIDS.

Bayi akan mudah terperangkap, lemas, atau tercekik daripada tempat tidur jika persekitaran tidurnya tidak selamat. Bantal, toto (comforter), pelapik bampar, dan barang mainan boleh menyebabkan bayi anda lemas. Kajian berpendapat mengatakan peralatan tersebut meningkatkan risiko seperti lemas, tercekik, atau terperangkap kerana bayi tidak mempunyai kemahiran motor atau kekuatan untuk memusingkan kepala mereka sekiranya mereka berpusing ke arah sesuatu yang menghalang mereka untuk bernafas.


3. Tidurkan bayi anda di bilik yang sama di mana anda tidur tetapi bukan sekatil.

Pastikan anda sentiasa alert dengan bayi anda untuk mengelak sebarang bahaya kepada bayi ketika anda tidur bersamanya. Simpan tempat tidur bayi berdekatan dengan anda supaya anda senang nak untuk mencapainya apabila hendak meyusukan atau sebagainya.


4. Susukan bayi sebanyak mana yang mungkin.

Kajian menunjukkan bahawa menyusukan bayi dapat mengurangkan risiko SIDS terhadap bayi. Ini kerana susu ibu mempunyai khasiat yang dapat membantu bayi dalam perkembangannya.


Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepafa semua terutamanya newbie parents. ^_^You May Also Like

0 Shaklee Lovers Visit